Boller med durummel. I dag får du opskriften på lækker koldhævet brød bagt med durummel og havregryn. Ahh i weekenden har vi god tid til at hyggespise lækkert morgenbrød ved morgenbordet.
Vi har også god tid og overskud til at røre en hurtig koldhævet dej sammen om aftenen.
Faktisk så tager denne koldhævede dej kun få minutter at røre sammen og det bliver bare så lækre brød.
Tro mig, du bliver meget benovet over hvor nemt det er at lave lækkert hjemmelavet morgenbrød selv. JA, det smager MEGET bedre end bagerens.
Her får du en lynhurtig og supernem opskrift på koldhævede boller med durummel.
Fine og solgule i farven og med sprød skorpe og blød midte.
Hvad er durummel og hvorfor bage med det?
Durum er den meltype man bruger i pizza, pasta, og durumruller/fladbrød.
Ifølge Wikipedia, er det en melsort der kræver flere solskinstimer end almindeligt hvedemel. Måske derfor melet giver gule brød? Solskinsgule brød? 🙂
Bollerne blev rigtigt gode. Dem kan du godt glæde dig til at prøve.
Har du ingen durummel, så kan du jo selvfølgelig sagtens bage bollerne med almindeligt hvedemel eller Tipo 00 eller Manitobamel, med ekstra god bageevne.
Denne opskrift er virkeligt nem.
Rører du dejen sammen om aftenen, kan du servere knasende sprøde lune morgenboller næste morgen.
Dejen skal hverken æltes eller trilles. Den røres bare hurtigt sammen og sættes i køleskabet til næste dag.
Det er lynhurtigt at bage morgenbrød selv med denne opskrift.
Her kommer opskriften på koldhævede durumboller:
Boller med durummel – få en god nem opskrift på koldhævet brød hér
Ingredienser
- 1 liter koldt vand
- 25 gram gær du kan nøjes med kun 10 gram gær
- 1 tsk. salt
- 2 tsk sukker
- 4 spsk. olie
- 800 gram durummel kan erstattes med hvedemel, Tipo 00 eller Manitobamel. Erstat evt. 1/3 med en grovere meltype
- Supplér med hvedemel i en sådan en mængde, at konsistensen bliver som tyk havregrød og røreskeen kan stå selv.
- Drys: Solsikkekerner, sesamfrø, græskarkerner ell. lignende.
Sådan gør du
- Bland gær i vandet og tilsæt sukker, salt, olie og durummel.
- Tilsæt hvedemelet til røreskeen kan stå selv. Konsistensen skal være som tyk havregrød.
- Dæk skålen med film eller låg og sæt skålen på køl i køleskabet
- Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn). Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen. Læg dejklatter på en bradepande beklædt med bagepapir. Brug to spiseskeer.
- Læg evt. 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle. Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller lign. på toppen?
- Det pynter godt, hvis du drysser bollerne med forskelligt drys
- Bag bollerne nederst i ovnen ca. 20-25 minutter v. 225 grader varmluft. Bager du bollerne imens du tager et morgenbad, skal du være hurtig 🙂
- Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Skru evt. lidt ned for varmen, hvis du synes de bliver for mørke
Noter
Erstat gerne 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype
Durummel kan erstattes med f.eks. hvedemel, hvid hvede, speltmel ell. lign.
Du kan også lade dejen hæve almindeligt: udrør gæren i lunkent vand og lad den hæve ca. 1 time ved lunt sted, sætte dejen på bagepladen og lade bollerne efterhæve ca. 20 minutter og herefter bage bollerne. Bollerne er fryseegnede
Det er meget nemt at røre en koldhævet dej til morgenbrød – prøv en langtidshævet dej, det er smart
Tilsæt hvedemel til røreskeen kan stå selv. Ja beklager jeg ikke kan være mere præcis, men jeg har altså fundet ud af, at denne metode er en fin rettesnor 🙂
Erstat gerne lidt af hvedemelet med lidt havregryn eller lidt grovere melsort også, det kan du sagtens.
Du kan også med fordel bruge f.eks. Manitobamel eller Tipo 00 mel i stedet for durummel. Bare bare lige dét du har på lager 🙂
Dæk skålen med film eller låg. Jeg elsker mine fantastiske Margretheskåle med tætsluttende låg. De er SÅ smarte, når en dej skal hæve.
Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft. Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen.
Læg dejklatter på en bradepande, evt. med 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle.
Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller hvad du nu foretrækker på toppen?
Bager du brød til gæster eller brunch, ser det festligt ud hvis der er forskelligt drys på bollerne. Bare lige et tip til dig 😉Bollerne skal bage ca. 20-25 minutter. Hvis du bager bollerne imens du tager et morgenbad, så skal du være hurtig 🙂
Bollerne bliver knasende sprøde, da de bliver bagt ved særlig høj temperatur. Brug gerne damp, når du bager
Sæt også en skål med vand i bunden af ovnen før du bager.
Damp er nemlig godt for både hævning og skorpe. Det trick bruger bageren også – og I heldige asener med dampovne 😉
Så er der knasende sprødt morgenbrød.
Bemærk den gule farve. Skorpen var sprød og krummen blød. helt perfekt.
Durummel er lækkert mel at bage med, men hvedemel kano også sagtens gå an. 🙂 Der var også enkelte boller med drys, men også flere uden.
Min søn elsker hvidt brød uden kerner, så jeg var populær her til morgen, da durumbollerne blev serveret.
Vi plejer at spise koldhævede boller hver morgen, men de er af den superholdige fiberrige slags. I dag var en festdag for sønnike på brødfronten 😉
Her kan du se opskriften på de grove koldhævede morgenboller vi plejer at spise:
Sønnike har dog bemærket, at de fiberholdige boller er mere mættende i det lange løb.
På en lang skoledag føler han sig bedre tilpas, efter at have startet dagen med de groveste boller.
Spørger man hans inderste, er det de lyse boller han er mest vild med. Mon vi ikke allesammen kender til dette dilemma? Jeg tror det 😉
Juleferien rinder ud og jeg pakkede en godtedåse og tog den med på tur til familien.
Godterne blev spist alle. Dejligt at kunne få hjælp til det grove arbejde, at få tømt alle de dåser. Hårdt arbejde. HÅRDT arbejde..:-)
Opskrifter på alle julegodte-lækkerierne kan du finde lige her
Håber du nyder juleferien lige så meget som jeg?
Jeg er vild med denne opskrift.
Jeg bruger den både til bolle, men også til brød/hvidløgsbrød til aftensmaden.
Tak, for mange super lækre opskrifter.
Har du prøvet at lave denne dej til franskbrød? Vil gerne lave dej hjemmefra, og have med på camping. Der har vi ikke mulighed for at bage på plade i køkkenet..
Jeg har ikke varmluft i min ovn. Så hvad grader og tid skal jeg så forholde mig til?
Hvordan kan det være at mine bliver flade , kan det være for lidt hvedemel ?
Hej Hej, super lækre boller – kan de nedfryses?
Kan de forresten bages ved lidt lavere temperatur i lidt længere tid?
Vi er ikke så meget til meget sprød skorpe
Hej Gitte.
Bollerne ser utrolig lækre ud! Hvor mange får du ca. ud af denne portion?
Hvor stor er din Margrethe-skål, som bruges til denne dej?
(Når vi har fødselsdag inviterer vi gerne på brunch og så plejer jeg at bage bollerne på forhånd og lune dem i ovnen på dagen. Men denne opskrift ser nemmere ud)
Bageglade hilsner fra Kathrine
De var superlækre og nemme. Skønne ferieboller 🙂
Tak for din hilsen. Hyggeligt.
Med venlig hilsen
Gitte