Boller med durummel. I dag får du opskriften på lækker koldhævet brød bagt med durummel og havregryn. Boller med durummel koldhævet brød opskriftAhh i weekenden har vi god tid til at hyggespise lækkert morgenbrød ved morgenbordet.

Vi har også god tid og overskud til at røre en hurtig koldhævet dej sammen om aftenen.

Faktisk så tager denne koldhævede dej kun få minutter at røre sammen og det bliver bare så lækre brød.

Tro mig, du bliver meget benovet over hvor nemt det er at lave lækkert hjemmelavet morgenbrød selv. JA, det smager MEGET bedre end bagerens.

Her får du en lynhurtig og supernem opskrift på koldhævede boller med durummel.

Fine og solgule i farven og med sprød skorpe og blød midte.Boller med durummel - koldhævet brød opskrift

Hvad er durummel og hvorfor bage med det?

Durum er den meltype man bruger i pizza, pasta, og durumruller/fladbrød.

Ifølge Wikipedia, er det en melsort der kræver flere solskinstimer end almindeligt hvedemel. Måske derfor melet giver gule brød? Solskinsgule brød? 🙂

Bollerne blev rigtigt gode. Dem kan du godt glæde dig til at prøve.

Har du ingen durummel, så kan du jo selvfølgelig sagtens bage bollerne med almindeligt hvedemel eller Tipo 00 eller Manitobamel, med ekstra god bageevne.

Denne opskrift er virkeligt nem.

Rører du dejen sammen om aftenen, kan du servere knasende sprøde lune morgenboller næste morgen.

Dejen skal hverken æltes eller trilles. Den røres bare hurtigt sammen og sættes i køleskabet til næste dag.

Boller med durummel - koldhævet brød opskrift

Det er lynhurtigt at bage morgenbrød selv med denne opskrift.

Her kommer opskriften på koldhævede durumboller:

Boller med durummel – få en god nem opskrift på koldhævet brød hér

Boller med durummel koldhævet brød opskrift
Boller af koldhævet dej med durummel
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 8 timer 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 8 timer 30 minutter
Ret: Boller med durummel koldhævet brød opskrift
Kategori: Brød og boller
Portioner: 15 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 liter koldt vand
  • 25 gram gær du kan nøjes med kun 10 gram gær
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk sukker
  • 4 spsk. olie
  • 800 gram durummel kan erstattes med hvedemel, Tipo 00 eller Manitobamel. Erstat evt. 1/3 med en grovere meltype
  • Supplér med hvedemel i en sådan en mængde, at konsistensen bliver som tyk havregrød og røreskeen kan stå selv.
  • Drys: Solsikkekerner, sesamfrø, græskarkerner ell. lignende.

Sådan gør du

  • Bland gær i vandet og tilsæt sukker, salt, olie og durummel.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Tilsæt hvedemelet til røreskeen kan stå selv. Konsistensen skal være som tyk havregrød.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Dæk skålen med film eller låg og sæt skålen på køl i køleskabet
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft (250 grader alm. ovn). Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen. Læg dejklatter på en bradepande beklædt med bagepapir. Brug to spiseskeer.
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift
  • Læg evt. 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle. Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller lign. på toppen?
  • Det pynter godt, hvis du drysser bollerne med forskelligt drys
  • Bag bollerne nederst i ovnen ca. 20-25 minutter v. 225 grader varmluft. Bager du bollerne imens du tager et morgenbad, skal du være hurtig 🙂
  • Bollerne er færdige, når de er gyldne og sprøde. Skru evt. lidt ned for varmen, hvis du synes de bliver for mørke
    Boller med durummel koldhævet brød opskrift

Noter

Dejen kan holde sig 3-4 dage i køleskabet, så bag gerne lidt af gangen
Erstat gerne 1/3 af hvedemelet med en grovere meltype
Durummel kan erstattes med f.eks. hvedemel, hvid hvede, speltmel ell. lign.
Du kan også lade dejen hæve almindeligt: udrør gæren i lunkent vand og lad den hæve ca. 1 time ved lunt sted, sætte dejen på bagepladen og lade bollerne efterhæve ca. 20 minutter og herefter bage bollerne.
Bollerne er fryseegnede
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Det er meget nemt at røre en koldhævet dej til morgenbrød – prøv en langtidshævet dej, det er smart

Boller med durummel - koldhævet brød opskrift

Tilsæt hvedemel til røreskeen kan stå selv. Ja beklager jeg ikke kan være mere præcis, men jeg har altså fundet ud af, at denne metode er en fin rettesnor 🙂 Boller med durummel - koldhævet brød opskrift

Erstat gerne lidt af  hvedemelet med lidt havregryn eller lidt grovere melsort også, det kan du sagtens.

Du kan også med fordel bruge f.eks. Manitobamel eller Tipo 00 mel i stedet for durummel. Bare bare lige dét du har på lager 🙂

Dæk skålen med film eller låg. Jeg elsker mine fantastiske Margretheskåle med tætsluttende låg. De er SÅ smarte, når en dej skal hæve.
Boller med durummel - koldhævet brød opskrift Næste morgen tænder du ovnen på 225 grader varmluft. Sæt en skål vand ind i bunden af ovnen.

Læg dejklatter på en bradepande, evt. med 1 spsk. solsikkekerner nedenunder hver bolle.

Drys også gerne med græskarkerner, solsikkekerner, bygflager, sesam, birkes eller hvad du nu foretrækker på toppen?

Bager du brød til gæster eller brunch, ser det festligt ud hvis der er forskelligt drys på bollerne. Bare lige et tip til dig 😉Boller med durummel - koldhævet brød opskrift Bollerne skal bage ca. 20-25 minutter. Hvis du bager bollerne imens du tager et morgenbad, så skal du være hurtig 🙂

Bollerne bliver knasende sprøde, da de bliver bagt ved særlig høj temperatur. Brug gerne damp, når du bager

Sæt også en skål med vand i bunden af ovnen før du bager.

Damp er nemlig godt for både hævning og skorpe. Det trick bruger bageren også – og I heldige asener med dampovne 😉

Så er der knasende sprødt morgenbrød.

Bemærk den gule farve. Skorpen var sprød og krummen blød. helt perfekt.

Durummel er lækkert mel at bage med, men hvedemel kano også sagtens gå an. 🙂Boller med durummel - koldhævet brød opskrift Der var også enkelte boller med drys, men også flere uden.

Min søn elsker hvidt brød uden kerner, så jeg var populær her til morgen, da durumbollerne blev serveret.

Vi plejer at spise koldhævede boller hver morgen, men de er af den superholdige fiberrige slags. I dag var en festdag for sønnike på brødfronten 😉

Her kan du se opskriften på de grove koldhævede morgenboller vi plejer at spise:

Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede
Nemme koldhævede boller med havregryn og yoghurt
Se opskriften her
Havregrynsboller med yoghurt - koldhævede

Sønnike har dog bemærket, at de fiberholdige boller er mere mættende i det lange løb.

På en lang skoledag føler han sig bedre tilpas, efter at have startet dagen med de groveste boller.

Spørger man hans inderste, er det de lyse boller han er mest vild med. Mon vi ikke allesammen kender til dette dilemma? Jeg tror det 😉Boller med durummel - koldhævet brød opskrift

 Juleferien rinder ud og jeg pakkede en godtedåse og tog den med på tur til familien.

Godterne blev spist alle. Dejligt at kunne få hjælp til det grove arbejde, at få tømt alle de dåser. Hårdt arbejde. HÅRDT arbejde..:-)

Opskrifter på alle julegodte-lækkerierne kan du finde lige her

Håber du nyder juleferien lige så meget som jeg?


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.