Efterårsferien lakker mod enden og jeg ser tilbage på min ferieuge i glimt. Der har været arbejdsdage, hjemmedage med lækkert mad og biograftur, et teenageværelse der fik en make-over, storbytur med shopping og kroophold og hyggeligt gæstebesøg med lækkert mad. Hvis du følger bloggens Facebook-side eller Instagram-profil har du måske været lidt med på sidelinjen?

DSC_0274

Jeg har også blogget undervejs om mad, andesteg og kage og i dag samler jeg lidt op på ferien og starter med at præsentere den gæstemenu vi serverede for vores gæster forleden.

En tre-rettersmenu som du også sagtens kan servere når du får gæster engang:

Allerførst starter vi med forretten. Den lækre kartoffel/porre-suppe

Jeg skrev om den i går og den passer perfekt til både hverdag og gæstebesøg En lækker cremet og mild suppe, med masser af smag og fylde.

DSC_0211

Servér gerne suppen med lidt nybagt brød til, og hvordan får man så overskud til det? Jeg kom nemt omkring det. Jeg tog lidt dej fra, af grunddejen til morgenboller, der altid står klar i mit køleskab. Jeg lavede bollerne lidt mindre, og dryssede med krydderi (paprika, salt og peber) og græskarkerner. Små hurtige og nemme suppebrød. Servér med iskoldt smør.

DSC_0265

Jeg serverede bollerne i min brødkurv lidt fint pyntet i dagens anledning. Så var forretten på plads. DSC_0278

Til hovedret lavede jeg den lækre langtidsstegte nakkesteg med bacon.

Retten sejrede igen-igen og det er den nemmeste ret, som næsten laver sig selv i  Römertopfen.  Følg anvisningerne i denne opskrift på hvordan du laver nakkestegen stegt som vildt. Du vil blive populær hos dine gæster, hvis du laver denne ret, I promise 😉

DSC_0231

DSC_0281

Retten passer sig selv og det gør den til den nemmeste gæstemenu. Den steger jo bare færdig imens I spiser forretten. Der bliver den lækreste sauce, der bliver endnu mere fortryllende hvis du smager den til med tyttebær og fløde. Rigtigt piskefløde selvfølgelig. 🙂 Du kan si stegeskyen fra inden gæsterne kommer og forberede saucen, og så bare lade stegen trække færdig i ovnen inden servering. Bare lige et tip.

DSC_0286

Vi spiste hasselback-kartofler penslet med smør til hovedretten. Vi gik all-in på kalorier til den menu! Kartoflerne fik 1½ time i ovnen v. 150 grader varmluft. DSC_0266

Det var ikke kun kalorier alt-sammen. Vi lavede også en hurtig let grøn salat til, med en olie-eddike-marinade.

DSC_0271

Det er frysetørrede hvidløgsstykker du ser svømme rundt i marinaden. Hvidløg smager rigtigt godt i salat-marinade, endnu et tip.DSC_0280

Desserten venter forude. Selvfølgelig skal en fin fyldig middag da sluttes af med en fin fyldig dessert.

Det blev Bagenørdens chokoladebombe – en chokolade-smørsyndig sag med rigeligt chokolade og smør.

Der var syltede pærer i, og det fungerede fint som modspil til det søde. Opskriften finder du lige her

DSC_0291Vi fandt vores bedste vin i vin-reolen. Vinkendere er vi ikke, men vi ved godt at en Amarone er en god vin. En rigtig god vin.

Måske ville en vinkender sige, at en fyldig rødvin ikke passer til svinekød, men for ikke-vinkendere som os var det helt genialt.

Rødvinen smagte perfekt til hele menuen, lige fra forretten til desserten. Smager en Amarone ikke godt til alt?

Vi dækkede et fint hverdagsbord på vores blomsterborddug. Ja sådan inviterer vi altså nogengange til middag her hos os, nogle gange på voksdug.

Afslappet men dog med servietter og vores fine service fra Keramikladen. Vi følte os godt tilpas ved bordet, og gæsterne ligeså. Det er det vigtigste.

Det blev en herlig aften med snak og grin og herligt med en fridag dagen efter, så uret ikke skulle bestemme hvornår aftenen var slut. Indrømmet.

Selvom det var en nem menu, tog serveringen lige nogle timer, så en rigtig hverdagsdag vil en treretters-gæstemenu vist være lidt optimistisk. Godt med ferier hvor der er god tid til at folde madglæden ud og hvor der er tid til at invitere. 🙂

Efterårsferien bød på mange gode oplevelser. Et af højdepunkterne var min og min datters Nordjyllands-tur.

En mor-datter tur med en enkelt overnatning på kro, med en masse shopping i Aalborg, cafe-besøg, strøgtur, og lange køreture i silende regn. Det var det mest regnvåde døgn vi havde valgt os, godt ramt synes du ikke?

Vejen var tæt på oversvømmet da vi skulle hjem igen. Stakkels oversvømmede nordjyder!

Bagenørdens hemmelige keramik-last:

Jeg kan vist ligeså godt afsløre det her. Jeg har en svaghed for smukt keramik. Du har måske læst om det her i et af mine andre ferieindlæg men altså når jeg er i Aalborg skal jeg altid forbi Lange keramik DSC_0224

Da vi studerede i Aalborg for længe siden gik vi tit ind i butikken og drømte os væk til den smukke keramik.

Vi ønskede os keramik fra Lange i bryllupsgave og nu er det blevet en lile tradition, at når vi er i Aalborg, så skal vi lige forbi og “kigge”. Ofte resulterer det jo i nye keramik-indkøb og her kan du weekendens keramik-skatte.

Min datter er åbenbart blevet lidt miljøskadet. Hun har også nemt ved at forelske sig i smukt keramik. Hun bliver lige så glad og lys i sindet, som jeg, af at kigge på alle de smukke ting og selvfølgelig skulle hun da have sit helt eget keramikkrus.

Hun var hurtig til at sige “skal vi ikke bare lave det til en tradition, at vi tager på kroophold og lige kommer forbi Lange keramik, når det er efterårsferie?”

Jo da, lad os endelig sige det. En hyggetur med sin yndlingsdatter kan man da ikke sige nej til. Jeg lader gerne et keramikkrus være bestikkelse 😉

Se Amandas smukke grønne krus her nedenfor. Hun har god keramik-smag.
DSC_0226Se hvor fint mine to nye skåle pynter i vindueskarmen. Så kan det jo godt være at min mand kunne finde på at sige “hvad skal vi bruge dem til?”. Nogle gange siger han også “skal vi så ikke flytte noget andet væk fra vindueskarmen?” men det sagde han heldigvis ikke (denne gang). 🙂

Han har nemlig i virkeligheden også rigtig god smag når det kommer til kunsthåndværk. Pyh heldigt- når nu han er gift med mig og må leve med min keramik-last(er) 😉DSC_0264Det blev et lidt anderledes indlæg – og måske faldt du af i svinget. En efterårsferie er slut – og dagens servering blev en tre-rettersmenu og lidt smukt keramik til efter-dessert.

Håber du har haft den allerbedste ferie – er jeg mon den eneste der allerede glæder mig til juleferien nu? 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.