Æble og pærecrumble med hasselnødder, farin og julekrydderier

DSC_9417

Crumble med julekrydderier? Kan man det i november?? Ja da!

Kan man kombinere en crumble så den består af både pære og æble? Ja da!

Sådan en kombineret pære/æblecrumble med julesmag skal du høre om nu. En fantastisk lækker crumble med rigeligt smør, farin, kardemomme, ingefær og kanel. Uhm! Sikke en juleduft der bredte sig i huset. Det er liiige før man kommer en smule i julestemning, i lidt for god tid.

Hvorfor en kombineret crumble? Mest fordi jeg havde 5 pærer der lige skulle bruges og, som I jo ved, stadigvæk ikke mindre end 1000 æbler i haven. Du kan jo sagtens bruge enten pærer, eller æbler. Det må næsten være dit frugtlager der skal afgøre dagens crumble hos dig?

DSC_9404

Her kommer opskriften på pære/æblecrumble. Stor portion. Nok til to tærtefade.

5 pærer

6 æbler

4 dl. havregryn

3 dl. mel

6 spsk. farin

1 dl. rørsukker

150 gram smør, heraf smeltes 25 gram til at vende frugten i.

3 håndfulde grofthakkede hasselnødder.

2 tsk. ingefær

2 tsk kanel

2 tsk. kardemomme

Drys: perlesukker og nogle stribler flydende Kærgården.

Sådan laver du pære/æblecrumble:

Skræl frugterne og skær i både. Lav en sukkerblanding af 1 dl. rørsukker og krydderierne tilsat 25 gram smeltet smør. Vend æble og pærestykker heri, så frugten bliver smør/sukker/krydderimættet på alle sider.

DSC_9405

Læg den krydrede frugt i smurte tærtefad. DSC_9404

DSC_9407

Nu skal crumbledejen laves. 
DSC_9392
Hak hasselnødderne groft. DSC_9399Bland havregryn, hvedemel, hasselnødder, farin og smør. Dejen skal være tør og “krummende”. Jeg rørte den sammen med en ske, brug evt fingrene, men dejen må ikke blive for varm, så bliver den for fast og vil ikke kunne drysses henover frugten.

DSC_9412 Drys nu crumbledejen over frugten. Der bliver godt fyldt. Jeg fyldte mit største tærtefad og alligevel var der for meget fyld. Jeg måtte hastefylde et ekstra tærtefad. Det er en stor crumble-portion denne opskrift, rigeligt til to crumbler. Halvér evt. portionen. Jeg havde så meget frugt, at jeg vist gik lidt for meget “crumble-amok”…. 2 kager til en familie på 4. Hm, hm…DSC_9415Bag crumblen ca. 20-25 minutter ved 150 grader grader varmluft. Crumblen er færdig når den er sprød og gylden.

En liflig duft af jul, sød sukker og krydderier breder sig i huset. Jeg kan kun anbefale at peppe crumblen op med julekrydderier. En crumble med pærer og ingefær alene, vil også smage godt, men kombinationen af de 3 krydderier er himmelsk synes jeg. En rigtig chai-crumble-kage?

Jeg er på mange måder storfan af crumblekager. De er lynhurtige at lave. De kan laves uden æg. Dejen skal ikke æltes, trilles eller hæve. Du kan få brugt en masse frugt. Det eneste ærgerlige er, at crumbler ikke bliver smukke at se på efter bagning. Crumblekagerne ligner…..tja. Men sku ikke hunden hårene. Du er NØDT til at prøvesmage en crumble, så ved du besked om, at det ikke er udseendet det kommer an på. 😉DSC_9439 Nyd din crumble med en god klat flødeskum, creme fraiche, vanilleis eller hvad du nu foretrækker?

Uhm lækker crumble. Har du også, stadigvæk, 1000 æbler (eller pærer) i haven?

Rigtig god crumble-fornøjelse! 🙂DSC_9441

Mere inspiration

Læg en kommentar