Aioli med røget paprika – lækkert dip til pommes frites

  • Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites

Uhm – en smagfuld dip du skal høre om i dag. En rigtig lækkerbisken, som du da skal prøve, hvis du er vild med grill- og en røget barbecue-agtig-smag til dit kød eller tilbehør.

Aioli – hvidløgsmayonnaisen – ved du vist godt, at vi er særligt vilde med her i huset. Vi spiser den hver fredag til grillkyllingen og de hjemmelavede pommes frites. Aioli smager også særligt godt til de lækre sesam pommes frites, som vi er storfan af her i huset.

Jeg har flere gange læst om røget paprika, men først forleden faldt jeg over det i supermarkedet. Bøtten ser sådan ud og er fra Santa Maria. Røget paprika kan du købe fra flere forskellige leverandører og det kan købes i det fleste større supermarkeder. Kig enten på grill- eller krydderihylderne.Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes fritesJeg var spændt og utålmodig efter at prøve den nye paprika af og et drys kom da i familiens fredagsaioli. Noget bestyrtede var min familie – det er de tit, når jeg vover pelsen og revolutionerer en kær madvane. Dette endte dog som en succeshistorie. Pyh! Heldigvis. 😉

Aioli med røget paprika, giver en interessant og krydret paprikasmag – en røget smag, som en særligt god grillaften?

Jeg har læst mig til, at mange – især vegetarer – bruger røget paprika for at få en grillkøds-agtig smag tilført retterne og det virker synes jeg faktisk 🙂

Aioli med røget paprika er særligt godt til gnavegrønt, f.eks. gulerødder og agurk, der jo i sig selv er ret så anonyme grøntsager rent smagsmæssigtAioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites

Vi spiste “Den røgede aioli” som tilbehør forleden da vi spiste de lækre hakkebøffer med honningglaserede løg og sesamfritter. Uhm – grillagtigt lækkert 🙂

Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites

Vi har også brugt Den røgede paprika til familiens hofret “Orange pasta” – pandestegt pasta med pølser, paprika og ketchup. Her er den røgede paprika også genial. Den gode paprika vil også være et hit som et ekstra drys på den hjemmelavede pølsemix eller som drys på alle grillretter, tilberedt i ovn eller på grill.

Kig forbi i de store supermarkeder, når du handler igen og prøv at købe et lille glas. Det er virkelig en interessant og dyb, krydret/røget paprikagrillsmag.

Du skulle næsten prøve at lave en portion aioli næste gang du laver hjemmelavede pommes frites Lav evt. en portion med den røgede paprika og én uden. Du kan også lave en chilimayo eller tilsætte en anden smagsvariant, efter dine helt egne smagsløg. Måske lidt krydderurter eller Dijonsennep med honning?

Ved du ikke lige hvordan man laver aioli, så kig med her:

Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites
Forfatter:
: Familiens favoritter
: Mad til de travle
Portioner: 1-1½ spsk pr. person
Det skal du bruge:
  • 4-5 spsk god mayonnaise - gerne hjemmelavet, fuldfed øko.mayo eller Hellmanns. (Du skal beregne 1-1½ spsk mayonnaise pr. person)
  • 1-2 friskpressede fed hvidløg (jeg bruger 2, når jeg har fri dagen efter 😉
  • Et knivspids salt
  • Evt.: Et knivspids røget paprika, et knivspids alm. paprika, et knivspids chili eller 1 spsk friskhakkede krydderurter? Du kan også prøve med 2 tsk Dijonsennep med honning`?
  • Tilbehør til: Pommes frites, gnavegrønt, små krydrede frikadeller, hakkebøf, grillkylling ell lign.?
Sådan gør du:
  1. Rør mayonnaisen, hvis du laver den selv, ellers åbner du bare et glas ;-).
  2. Bland mayonnaisen i en lille skål sammen med salt, hvidløgsfed og krydderi efter eget valg
  3. Stilles på køl til servering
  4. Kan holde sig 2-3 dage på køl, under tætsluttende låg.

Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites

Som ofte i Bagenørdens køkken, er det ikke raketvidenskab du præsenteres for. Kast dig dog alligevel roligt over dippen, for den vil være et skudsikkert dip-tilbehør du/din familie/dine gæster alle vil juble over at få serveret.

Skal du servere pølsehorn , vil den krydrede aioli passe så fint til. Skal du servere gæster til buffet, vil lidt forskelligt mayo-tilbehør vække jubel til grøntsagsstavene. Lav gerne flere varianter, det vil dine gæster helt sikkert synes godt om.
Aioli med røget paprika - lækkert dip til pommes frites

Håber du har fået lyst til at “vove pelsen” på dipfronten? Jeg kan kun betro dig, at du ikke vil fortryde det. Start med lidt røget paprika og smag til med mere undervejs. Smagen kan godt være ret kraftig, så start blidt og pas på, gå ikke amok 😉

Held og lykke med dipperiet 😉 Tror du ikke der er basis for, at du og din familie vil finde jeres helt egen familie-dip-favorit? 

Åh hvor har jeg nydt denne søndag. Hvis man er en lyseslukker, der læser vejrudsigter, følte man næsten i dag, at man skulle leve på lånt tid. “Imorgen er det slut” er der en berømt bog der hedder. Måske vejrguderne også har læst den? 😉

Vejret i dag var næsten for godt til at være sandt, turde vi tro på det? Jeg sugede alt til mig. Solens tråler. Himlens blå. Fuglenes skræppen. De milde vinde. De udsprungne påskeliljer. Børnenes cykeltur. Kaffegæster på terrassen.  Chokoladekagen med smørcreme, der var blevet endnu mere underskøn, efter ophold i køleskabet. Den lækre grillede steak,

#Søndagslykke i sommerhuset – den skønneste plet på jord <3

På bloggens Facebookside, udvekslede vi på billeder af vores søndagslykke. Tak fordi du leger med, kommenterer, deler og gør det MEGET sjovere at være mig, både i kommentarsporet her på bloggen og på bloggens side på Facebook. Der er IKKE nogen fare for at jeg aldrig blogger-ensom med så mange søde mennesker der bakker mig op. Tak 🙂

Håber også du har haft den allerskønneste søndag? Dine billeder ser i hvert fald skønne ud.

Den søndag fås vist ikke meget bedre, tror du? <3

Mere inspiration

Læg en kommentar