Appelsinkage med marcipan, chokolade og appelsinglasur

DSC_0233

Appelsiner på stribe til overs fra julen og en hurtig kage på tankeplanet. Hvis man kan bage en lækker citronmåne med citroner, kan man vel også bage en lækker appelsinmåne af appelsiner?

Jo det kan man da, og appelsinkagen bliver ekstra overdådig og syndig hvis der tilsættes marcipan og chokolade.

DSC_0276 Indrømmet.

Appelsiner er noget sødere end citroner og kagen blev ret sød.

Jeg har derfor reduceret i sukkermængden i opskriften til dig. Jeg brugte 2 dl og du kan fint nøjes med 1½ dl , især hvis du også tilsætter marcipan. Det er en sød appelsinbombe – en rigtig lækkerbisken, der kræver en god kop kaffe.DSC_0248

Her kommer opskriften på:

Appelsinkage med marcipan, chokolade og appelsinglasur:

Appelsinkage med marcipan, chokolade og appelsinglasur
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Lækker appelsinkage med marcipan, chokolade og appelsinglasur
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • Dej:
  • 1 æg
  • 1½ dl sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 100 gram smeltet smør
  • 1½ dl. tykmælk/yoghurt/skyr eller mælk
  • Saft af 1 appelsin (der skal ialt bruges 3 appelsiner)
  • 3½ dl. hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • Et strejf salt
  • Evt.: 100 gram grofthakket chokolade (kan udelades)
  • Evt. 100 gram revet marcipan (kan udelades)
  • Appelsindryp: Saften af ½ appelsin
  • Glasur: 175 gram flormelis rørt op med saften af ½-1 appelsin+ evt. chokotopping af chokoladespåner eller chokokugler
Sådan gør du:
  1. Pisk æg, vanilje og sukker hvidt og skummende
  2. Smelt smørret i mikrobølgeovnen og tilsæt
  3. Pres saften af en appelsin og tilsæt sammen med yoghurten
  4. Bland bagepulver og salt med melet og vend det forsigtigt i. Rør til der ikke er melklumper i længere.
  5. Tilsæt grofthakket chokolade og evt. revet marcipan.
  6. Smør en tærteform med smør og hæld dejen heri
  7. Bag appelsinkagen 30-40 minutter v. 150 grader varmluft.
  8. Kagen er færdig når den er sprød og gylden og der ikke hænger dej ved, når du stikker en strikkepind i.
  9. Lad kagen afkøle lidt.
  10. Pres saften fra en appelsin og dryp det over kagen. Lad kagen tørre lidt.
  11. Rør glasuren op med saften fra ½-1 appelsin
  12. Hæld glasuren over kagen og drys med chokoladetoppen efter eget valg.
  13. Kagen vil også være fin alene uden glasur og knap så sød. Du bestemmer 🙂

DSC_0279

Appelsinkagen er en særligt yndig sag. Der vil være til mange personer i denne portion, for stykkerne er søde – især med glasur – og du kan ikke spise store stykker.

Kagen er frisk, let, appelsinsyrlig og sød. Smager rigtigt godt og meget anderledes end citronmåne. Sødere. Jeg tænker om chokoladen også kunne undværes, marcipanen ligeså? Lav gerne en mere enkel – og billigere – kage uden.

Hvis du gerne vil reducere på kalorierne, så kan du fint nøjes med den skrabede version uden glasur blot med appelsinsaft dryppet på toppen. Kagen vil blive en fin sandkageagtig kage med appelsinsmag. Rigtigt lækker og et sundere alternativ også:-)

DSC_0258

Her kan du se kage-fremstillingsprocessen i billeder fra start til slut:

Det bliver en lækker appelsinglasur, hvis du rører den op med appelsinsaft i stedet for vand. Brug endelig gerne det tip, hvis du har appelsiner i overskud og en kage i ovnen. DSC_0240Alverdens kager vil smage godt med appelsinglasur tænker jeg? Hvad med en lækker chokoladekage med appelsinstrejf i glasuren?  Uhm – det ville smage lækkert tror jeg – og det ville da forresten også være lækkert med appelsinsaft i dejen? Det skal vist prøves. Vi har stadigvæk 3 appelsiner tilbage. Kagebagelivet er en fest  🙂

DSC_0250Jeg var lidt i tvivl om, om kagen skulle afkøle helt før jeg dryppede med appelsinsaft? Min kage var temmelig lun og det gjorde måske ingenting? Måske saften bedre trænger ned, når kagen er varm? No idea. Prøv dig gerne frem.

Hvorfor skal der overhovedet dryppes med appelsinsaft?

Appelsinsaften giver saft, smag og fugtighed til kagen. Saften trænger ned og gør kagen svampet og ekstra smagfuld og lækker. Tricket skal du også bruge, når du bager citronmåne

Sikke en smuk og lækker kage. Jeg fandt et glas chokokugler i skabet og de var da rigtigt fine at bruge på kagen. Høvl gerne lidt chokolade på toppen, hvis du ikke har noget “fancy” chokoladepynt.
DSC_0270

Her et kagetip til dig – med frit albuerum.

Med eller uden glasur, med eller uden marcipan og chokolade? Der kan kræses om kagen og laves en luksusvariant eller der kan laves en lettere og mere hverdagsagtig appelsinkage uden dikkedarer. Hvis du laver den “skrabede” version, kan den faktisk laves uden særligt mange kalorier. Et rigtigt godt januartip til dig måske? 🙂

At bage en appelsinkage er en genial måde at få brugt sine overskydende appelsiner på.  #stopmadspild 🙂 
2016-01-16 15.39.12

En dejlig langsom doven lørdag, med kage, bøger og simre chili con carne på komfuret (opskriften får du snarest). Jeg begynder at skimte lyset for enden af tunnellen. Jeg føler mig lidt friskere, selvom det plejer at være nemesis for mig at sige/skrive det. Bank under bordet, banke, banke, jeg tør ikke andet! 😉

Første dag i 100 år uden ørepine/kvælende hoste/ hovedpine/svimmelhed og massiv træthed. Ok stadig på piller, men alligevel? Skønt med fremskridt – jeg har sådan brug for dem for at bevare håbet og troen!  Jeg glæder mig sådan til vinteren slutter – og virusserne fordufter. Venter utålmodigt som et lille barn på foråret og de første lune solstrejf.

Åh hvor skal vi nyde livet dér, du og jeg 🙂

Rigtig god kagebagefornøjelse til dig – håber du nyder livet og har det godt der hvor du er lige nu 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Pia Nyhuus 24. januar 2016 af 15:04- Svar

    Hej Gitte.
    Jeg er ved at bage din appelsinkage, den ser bare så lækker ud ?.
    I opskriften står der, at der skal tykmælk, youghurt eller mælk i, men jeg kan ikke se hvornår det skal i.
    Så blev jeg itvivl om det var en fejl, men har puttet det i ?

    Hilsen Pia

    • Gitte Hansen 24. januar 2016 af 20:09- Svar

      Hej Pia
      Hyggeligt med en hilsen fra dig 🙂
      Ja ups – yoghurten var da smuttet ud i opskriften, men jeg har nu tilføjet den. Den skal i ca. på samme tid som smørret. Godt du selv kunne regne den ud og beklager forvirringen.
      Håber alt vel hos jer og håber kagen smagte dig/jer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Pia Nyhuus 24. januar 2016 af 22:10- Svar

        Hej Gitte ?

        Ja alt vel her ?
        Elsker at bage dine kager, og den her appelsin kage smager suuuuper ?
        Hilsen Pia

        • Gitte Hansen 25. januar 2016 af 08:35- Svar

          Hej Pia
          Det lyder da bare rigtigt godt – dejligt at høre fra dig – ha’ det godt derude og hils din søde søster 🙂
          Kærlig hilsen
          Gitte

Læg en kommentar