Bagenørden serverer: Verdens bedste frikadeller

  • Verdens bedste frikadeller

Verdens bedste frikadellerDer køres mormor-tema på bloggen for tiden. Der er ligefrem lavet en ny kategori på bloggen: Mormormad – klassiske oldschool retter.

I Bagenørdens køkken er der blevet lavet stuvet hvidkål, andesteg, grydestegt kylling og flere efterårssimreretter.

Vi fortsætter bølgen, for i dag skal du høre om frikadeller. Helt klassiske og oldschool, men alligevel:

Verdens bedste frikadeller!

En banal grundopskrift der bør følge dig i dit køkken og, hvis man spørger mine teenagere, IKKE må ændres eller pilles for meget ved. Prøv ikke at snige lidt grøntsager i, prøv ikke at tilsætte rugmel eller andet. Du bliver VOLDSOMT upopulær (pas på med det! Taler af erfaring 😉Verdens bedste frikadeller

Frikadellerne skal altså laves lige præcis efter DISSE anvisninger! 🙂

Bagenørden serverer: Verdens bedste frikadeller
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Bagenørden serverer: Verdens bedste frikadeller
Forfatter:
: Familiens favoritter
: Dagens ret
Portioner: Ca. 30 stk
Det skal du bruge:
  • 1 kilo hakket svinefars
  • 2½ dl. mælk
  • 2 dl. svinebouillon (lavet på 1 bouillonterning)
  • 2 dl. mel
  • 1 dl. havregryn
  • 3 æg
  • 3 fintrevne løg
  • Salt/peber.
  • Smør til stegning.
  • Portionen rækker til 4 personer i 2 dage, eller til 1 dag og 20 frikadeller i fryseren
Sådan gør du:
  1. Rør bouillonen ud i kogende vand
  2. Riv løgene på dit rivejern eller brug din blender/minihakker. Små børn er normalt ikke fan af store løgstykker
  3. Rør farsen med revet løg, æg, krydderier og hvedemel.
  4. Rør farsen godt evt. med elpisker
  5. Tilsæt mælk og bouillon og rør godt. Tilsæt havregryn. Pisk godt.
  6. Steg frikadellerne i smør ved middeltemperatur.
  7. Vend dem ofte undervejs.
  8. Serveres rygende varme. Kan evt. fryses.

Verdens bedste frikadeller

Det er NEMT at lave mormor-frikadeller og frikadellerne bliver SÅ gode og får en fin konsistens hvis du bruger en el-pisker.

Der bliver til to dage, og dagen efter lunes de resterende frikadeller bare på panden, i smør selvfølgelig 🙂

Lov mig at du steger frikadellerne i smør! Det giver den allerbedste smag. Steg evt. en frikadelle alene først, for at prøvesmage om der skal tilsættes med krydderi. De kan tage MEGET salt og peber de frikadeller!
Verdens bedste frikadeller

Servér frikadellerne til kold kartoffelsalat eller til endnu en mormorret: stuvet hvidkål med stødt muskatnød.

Jeg lavede stuvet hvidkål med fløde forleden, men jeg har lavet en ny version efter kyndige anvisninger fra søde bloglæsere der livligt har kommenteret temaet på Bloggens Facebookside. Der var livlig debat. Nogle mener stuvet hvidkål skal serveres med kanelsukker (?!), (vi) nogle andre mener hjemmesyltede rødbeder?

Vi fortsætter debatten i morgen, for der følger opskriften på endnu en omgang stuvet hvidkål.

Håber du bærer over med mormor-Bagenørden? 🙂

Verdens bedste frikadeller

Kan du mon snart klare mere kål og flere mormorretter? 😉

Verdens bedste frikadeller

Mere inspiration

18 Kommentarer

  1. Stinne 30. november 2016 af 22:02- Svar

    Herhjemme hos os spiser vi ikke ret ofte frikadeller! Men guud hvor er den fantastisk denne opskrift… Så mon ikke snart at der skal laves deller igen ? Tak for en fantastisk blog Gitte..

    • Gitte Hansen 1. december 2016 af 07:18- Svar

      Tusind tak sødeste Stinne – sikke da skøn tilbagemelding at få fra dig. Tusind tak 🙂
      Så dejligt, at frikadellerne smagte jer
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Nils 7. februar 2016 af 00:42- Svar

    frikadellerne bliver mere smagfulde hvis svinefarsen blandes med kalvefars evt. lidt oksefars. økologisk grøntsags bouillon synes jeg er bedre end svinebouillon

    • Gitte Hansen 9. februar 2016 af 19:44- Svar

      Hej Nils

      Tusind tak for dine gode tips. Jeg vil kigge efter den økologiske bouillon og overveje at blande med kalv næste gang. Jeg synes også karbonader bliver bedre af hakket kalv og svin, så det vil sikkert også gøre noget godt for frikadellerne.
      Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Tove Pedersen 4. februar 2016 af 10:17- Svar

    Hej Gitte
    Uhm en lækker ret – det skal da vist også snart på menuen her 🙂
    En nem på måde du laver din stuvning – det har jeg aldrig tænkt på til kål, bruger metoden til ærter og gulerødder, til kål er det den gode gammeldags opbagte hvide sovs hvor den kogte kål kommer i og smages godt til med salt og peber, evt. også revet muskat nød. Du spørger til ideer med spidskål, jeg bruger det til alt hvor jeg ville bruge hvidkål da jeg som enlig synes det er for meget med et helt hvidkål. Kan også godt lide det fintsnittet og stegt på panden, her kan der krydres med man kan lide, f.eks. kan jeg godt lide soyasauce på lige til sidst. Kålen fintsnittet til salat med gulerod, pastinak, æbler – appelsin – ja hvad man nu kan lide.
    Venlig hilsen
    Tove P

    • Gitte Hansen 5. februar 2016 af 20:16- Svar

      Hej Tove
      Tusind tak for dine lækre ideer med spidskål. Jeg skal vist til at have spidskålen på huskesedlen noget oftere. God ide med soyakål også. Spidskål er faktisk også nemmere at snitte end hvidkål synes jeg, knap så hårdt at skære i.
      Dejligt med en hilsen fra dig Tove, som altid og jeg tror da vist snart, at der skal stuvede ærter og gulerødder på menuen herhjemme 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  4. Birthe Sørensen 3. februar 2016 af 19:29- Svar

    Hej Gitte, er vild med frikadeller og stuvet hvidkål. Foretrækker salt og Peper på kålen.
    Jeg kommer andefond bouillon Oskars den sorte dåse i, mine frikadeller, prøv det også i kødboller.
    Fantastisk.

    • Gitte Hansen 3. februar 2016 af 20:32- Svar

      Hej Birthe
      Tusind tak for de gode tips. Jeg holder øje med Oskars. Dejligt med gode ideer fra dig 🙂
      Lyder som lækre menuer du serverer 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  5. Dennishoeg 10. december 2015 af 17:13- Svar

    Gode frikadeller. Slog opskriften op til min kæreste en dag hun skulle lave dunser. Ja, rør farsen sej med salt først, så trækker salten bedre ind og dellen bliver saftigere. Prøv dog næste gang du skal lave dem at tilføre hønsefond i stedet en svineboulion (går ud fra at der her hentydes til nettos det bedste) Det giver ganske enkelt det ekstra.

    Mormor opskrifter skal man nu ikke kimse af, tænk hvis vi sagde det om klassikere som esterhazy, saute stroganoff eller marengo, som jo også er aldrende retter :—)

    • Gitte Hansen 10. december 2015 af 21:45- Svar

      Hej igen

      Tusind tak for frikadellefeedback. Dejligt og tak for salttips. Jep vil kigge efter hønsefond, er det et bestemt mærke du tænker på?
      Mormorretter er de bedste, men sikke nysgerrig jeg bliver. Hvad er mon esterhazy og marengo? Venter spændt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. Michelle 12. november 2015 af 00:57- Svar

    Jeg har læst noget med, at frikadeller skal røres seje med salt først. Er det det der sker i punkt 2? 🙂

    • Gitte Hansen 12. november 2015 af 08:10- Svar

      Hej Michelle
      Ja skal vi ikke bare sige det? 🙂 Det har jeg nu aldrig hørt, men det har jeg så nu. Er glad for at jeg har lavet frikadellerne efter forskrifterne, pyha 😉
      Mange hilsner
      Gitte

    • Dennishoeg 10. december 2015 af 17:15- Svar

      Nej 🙂 Det er ikke det der sker i 2. For at røre sejt med salt skal farsen og salt køres alene og dernæst tilsættes… 🙂

      • Gitte Hansen 10. december 2015 af 21:43- Svar

        Tusind tak Dennis – dejligt med et protip og god fornøjelse med frikadellerne fortsat 🙂
        Mange hilsner
        Gitte

  7. Lene 4. juni 2015 af 13:28- Svar

    Du har ret igen?. De er bare super gode!

    • Gitte Hansen 4. juni 2015 af 22:33- Svar

      Hej Lene
      Det lyder da bare supergodt. Tak for påmindelsen iøvrigt. De skal da snart laves her på matriklen igen 🙂
      Rigtig god weekend til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Mette 14. november 2014 af 06:45- Svar

    Mmmmmm. Stuvet hvidkål med kanelsukker 🙂 Nogle gange bager jeg frikadeller i ovnen – men de smager bedst fra panden. Og dog – spørger du min ældste, så er de bedste dem fra mormor (minifrikadeller købt i Netto)
    God dag til dig

Læg en kommentar