Bagenørdens fødselsdagsboller

DSC_4184Af en kær gammel veninde fik jeg for snart 20 år siden den fødselsdagsbolleopskrift som har fulgt os til hver eneste fødselsdag lige siden.

Opskriften er skrevet i hånden med den smukkeste Anna-Marie håndskrift og jeg tænker kærligt på hende hver gang jeg bager de gode boller.

Jeg plejer at gå på kompromis når jeg bager og reducere fedt og sukker, men DENNE opskrift laver jeg ikke om på. ALDRIG 🙂

Min søn giver STORE krammere til mig når jeg bager disse boller, så jeg har tænkt mig at fortsætte med at lave dem HELT efter Anna-Marie modellen. Krammere kan jeg nemlig ikke få nok af 😉

Opskrift på de lækre fødselsdagsboller følger her :

Bagenørdens fødselsdagsboller
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Bagenørdens fødselsdagsboller
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 20 stk.
Det skal du bruge:
  • 100 gr gær (ja den er god nok!)
  • ½ ltr. mælk
  • 6 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 100 gr smør
  • ca. 800 gr. hvedemel (eller endnu bedre Manitobamel eller Tipo00-mel)
Sådan gør du:
  1. Mælk og smør lunes i mikroovn og gæren udrøres heri (du skal jo lige være obs. på at mælken ikke er for varm).
  2. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes til den er blank og smidig. Dejen dækkes med et klæde og stilles til hævning et lunt sted i 30 min. (De hæver MEGET så brug en stor skål 🙂
  3. Dejen formes til 20 boller der sættes på en bageplade og efterhæver tildækket 15-20 min. et lunt sted.
  4. Bollerne pensles med æg og bages i en 200 grader varm ovn i 15 minutter.
  5. Copyright - 1995 AMT

Fødselsdagsbollerne bliver store, bløde og luftige og alle vores fødselsdagsgæster siger altid “Hvordan GØR du? Det er jo VERDENS bedste boller?”

Bollerne bliver bagt til alle børnefødselsdage her – vi bager også grove boller, men de hvide fødselsdagsboller hører altså til.

Se et eksempel på et af vores fødselsdagsborde herDSC_2657I bunden af original-opskriften står der med Anna-Maries smukkeste håndskrift “Copyright – 1995 AMT”

Tak til Anna Marie – og hvor har jeg sendt hende mange kærlige tanker igennem årene <3 <3 <3

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Hanne Poulsen 2. april 2017 af 09:57- Svar

    Har også bagt boller efter denne gode opskrift i 50 år, men har altid også brugt 2 æg til denne portion, mon det egentlig gør en forskel? Tak for en super god og hyggelig blog, som jeg bruger flittigt👍💐😀

    • Gitte Hansen 2. april 2017 af 21:37- Svar

      Hej Hanne
      Jeg tror bestemt ikke æg skader bollerne, men pudsigt at de slet ikke følger denne opskrift? Måske jeg skal prøve at tilsætte æg næste gang?
      Tak for tippet og tak for din søde hilsen. Dejligt du læser med her og bruger løs af alle opskrifterne 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Julia 25. maj 2015 af 21:14- Svar

    Hej igen, tak for en dejlig blog. Min søn har fødselsdag i morgen og jeg vil gerne prøve at lave dine fødselsdagsboller. Men jeg vil lige høre om dejen kan laves i aften og stå på køl til i morge? og i såfald, ved du så hvor meget gær jeg skal bruge? Alternativt vil jeg gerne lave dejen i morgen tidlig og lade den hæve et par timer mere, men kan du sige mig hvor meget gær jeg så skal bruge? Den sidste løsning bliver nok aktuel, for klokken er ved at være mange:-)
    DBH Julia

    • Gitte Hansen 25. maj 2015 af 21:57- Svar

      Hej Julia
      Min erfaringer er, at fødselsdagsboller bliver bedst hvis de bliver bagt på dagen. Uha det er svært at sige hvor meget gær du skal bruge, det kommer jo an på hvor lunt dine boller skal stå imens de hæver og hvor stor en portion du skal lave.
      Hvis du lader dejen hæve den dobbelte tid, ville jeg nøjes med den halve mængde gær eller mindre, men jeg har ikke prøvet at bage bollerne på denne måde, så tager mine forholdsregler.
      Er sikker på at du nok skal få bagt nogle rigtigt lækre boller.
      Stort tillykke med din søns fødselsdag 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. […] med en karakteristisk smag af kardemomme. Jeg puttede også smør i dejen, som jeg gør ved de klassiske store bløde fødselsdagsboller – smør er også et must, både i dejen og også ovenpå den nyristede bolle. Hvis du altså […]

  4. GitteHansen 20. april 2012 af 19:17- Svar

    Godt at høre fra dig iøvrigt, og tak fordi du inspirerede mig til at gå igang med det her madbloggeri. Det var jo dig der startede med at efterlyse opskrifter i bloguniverset og nu er de her eller på vej.
    Du har lidt på samvittigheden, er du klar over det? Jeg har max sovet 5-6 timer om natten hele ugen, har jo en del mad-kategorier der skal fyldes noget i 😉

    Håber alt vel i det nordjyske.

    Kh og knus 🙂

  5. GitteHansen 20. april 2012 af 19:04- Svar

    Hej Anna Marie.

    Må indrømme at jeg nok også i det skjulte har snuppet lidt af fedtmængden et par gange (MEN SIG DET IKKE TIL MINE BØRN! – psst. de har ikke opdaget noget:-)
    Hvis jeg har lang tid til hæveprocessen nøjes jeg altså også med 50 gr. gær
    Jeg har oplevet dej der boblede ud over køkkenbordet mere end en gang med 100 gr. Er du GAL, gær det virker! 🙂

  6. Anna Marie 20. april 2012 af 18:53- Svar

    Tak for de søde ord 🙂 Man kan sagtens sænke gær- og fedtmængde og stadig få et godt resultat, men ja ingen fødselsdag uden netop disse boller.

Læg en kommentar