Bagenørdens norske ferieparadis – nostalgi i fjeldhytten

DSC_7663Jeg har fundet ferielykken! I Norge – igen! Solen skinner nådigt på os, og vi er ankommet til en hemmelig plet nær Ålesund, en plet der holdes hemmelig fordi det er den SKØNNESTE plet på jord. Pletten er VORES og næste sommerferie flytter vi ind her igen, hvis der ellers er ledigt, og det er der, hvis nogen (DU?) ikke booker for næsen af os. 😉

DSC_7662

Vi har ferieret 4 dage i Bergen, inden vi nåede til vores hemmelige plet så langt mod nord, at der er midnatssol og lyst hele døgnet. Bergen-turen skal du nok komme til at høre mere til, nu har vi nemlig fået stabilt internet igen, og jeg vil skrive ferieindlæg i det omfang jeg gider. Jeg har jo travlt med at NYDE kan du nok forstå, og hvis jeg ikke lige gider skrive, så gider jeg ikke skrive… Håber du forstår mine ferie-prioriteringer?

Bergen var smukt og fantastisk – mere herom en anden dag 🙂

DSC_7660

Vi ankom fredag, trætte og udmattede efter en 6 timer lang køretur fra Bergen. Vi prøvede hårrejsende ting undervejs. Vi kørte i 1000 tunneller, men dem er jeg nu så småt ved at vænne mig til, hvis bare de ikke er over 5 km lange (så får jeg galoppuls). Det er dog ikke kun længden på tunnellerne der skræmmer mig. Hvad siger du f.eks. til disse:

 3, nej 4, nej 5 skrækkelige tunneloplevelser vi havde i går?: 

 1. En tunnel med en 8% nedstigning INDE i tunnellen. Forestil dig at køre med ræsende fart nedad i mørket uden at kunne se lys for enden og med varme bremser. Skrækindjagende. Snak lige om galoppuls her! 8 % er MEGET! I 3.gear med motorbremse kører bilen 80!
 2. En tunnel med advarselsskilt opsat udenfor: “Advarsel – intet nötudstyr i tunnellen” FEDT – tak for den oplysning! Skulle den mon berolige eller hvad??…..=galoppuls!
 3. En tunnel uden lys… (jeg skal love for at jeg HURTIGT fik solbrillerne af!)
 4. En tunnel med plads til kun 1½ bil (og der kom modkørende!)
 5. EN TUNNEL MED KØ I! Pludselig var der kø. 10 km kø – inde i tunnelen! Gudskelov kunne jeg se lys for enden, ellers ville jeg være død i min panikangst. Vi holdt i kø i ½ time, men dristede os til, sammen en venlig (lidt letsindig?) nordmand at VENDE BILEN I TUNNELEN og køre en lillebitte snoet bjergvej i stedet. Denne vej var dog BLOKERET, AF EN BIL DER VAR KØRT UD OVER KANTEN!!Jeg døde af skræk der i bunden af bilen, og heldigvis kørte min mand. Jeg kørte 4 timer, men den ene time på fjeldvæggen kørte han. JEG ELSKER ISÆR MIN MAND FORDI HAN KAN KØRE NÅR DER ER STEJLT, FARLIGT, NÅR DER SKAL BAKKES OG NÅR DER KUN ER 1 CM TIL FJELDVÆGGEN!!

Er der så noget at sige til, at vi var udmattede da vi nåede frem med 1½ times forsinkelse?

DSC_7663

Turen var alle anstrengelser værd. Vi nåede frem til den skønneste plet på jord. En fjeldhytte med græs på taget. Rødmalet idyl. På en øde grund ved skov og med en kæmpe sø lige foran. Vi er de eneste turister i miles omkreds. Det elsker vi. Vi har egen grillhytte og robåd. Der er rigeligt med plads i hytten og selvom den er 150 år gammel er den fuldt moderniseret med alskens bekvemmeligheder. Man har bevaret hytten i oprindelig stil, og der er kræset om alle detaljer. Dørene er bygget til pygmæer f.eks., så tometer-teenagedrengen har en udfordring. Her ser du badeværelsesdøren. Åh er den ikke smuk!? <3

DSC_7670

Her døren til et af værelserne. Mon det gamle spisekammer? Man kan låse døren udefra. Det husker jeg lige på! 😉  Her sover teenagedatteren. Indimellem hænger hun sit lille Norge-skilt på døren. Måske når hun trænger til fred for familien? 😉DSC_7668

Hytten er gammel og fuld af historie. Det er næsten som at bo på et museum. Her ser du stuens gamle slagbænk, med mærker efter mange års brug. Der er norske tæpper på alle borde, vægge og gulve. SIkke kitchet, men oprindeligt og smukt. Der er en kamin, som vi vist ikke får brug for. Der er en kakkelovn i et af soveværelserne og en gyngestol og det fineste chatol. Der er en stor stue, køkken, badeværelser og 3 soverum. Vi er i sommerhus-himmelen!

DSC_7665Se lige en fin opdækning i køkkenet. DSC_7669

Når vi går ud af døren er der en overdækket terrasse hvor vi kan finde skygge i hedebølgen (ja, den har også ramt nord-Norge, FEEEDT!). Der er en solterrasse og fælles for dem alle er at der er udsigt til sø, skov og fjeld. Der er sne på de stejle fjeldtoppe.

GID jeg kunne sende dig en smagsprøve på naturen heroppe. Her er så bemærkelsesværdigt STILLE. Eneste lyde er mågeskrig, fårebjælder, vandfald og susen i trætoppene. Sådanne lyde kan jeg godt holde ud! Ingen bilstøj. Ingen larm fra mennesker. Ingen skrig, skrål og bilos. Som at være alene i verden. Faktisk ikke nogen dårlig ting at prøve i en ferieperiode, når stikket skal hives ud.

Vi ELSKER det her sted og der var kærlighed ved første øjekast for alle mand, teenagere og forældre. Så stor kærlighed, at vi allerede har lagt billet ind på næste sommerferie. Vi har lavet en forhåndsdeal med hytteejeren og vi er alle ellevilde. Tænk at vide et år i forvejen, at næste år, skal vi tilbage til VORES sommerhus – på den skønneste plet på jord? Det giver ro i maven og en forhåndsglæde så stor!

DSC_7662Altså det er jo en madblog det her, så du tænker jo nok, hvornår skriver hun lidt om maden?

Tja, det skal ikke være nogen hemmelighed at maden er hundedyr i Norge, så vi spiser ikke de dyre flotte anretninger. Surprise? Vi plejer at have mest muligt kød med hjemmefra, men da vi var 17 timer undervejs denne gang med Bergensfærgen, kunne køleboksen ikke holde temperaturen så længe. Vi har frugt og grønt med hjemmefra og lidt vakuumpakkede frikadeller.

Vi havde kartofler og gulerødder med og i dag fik vi bagte kartofler og gulerødder. Og bearnaise. Heldigvis virkede ovnen i hytten. Den virker faktisk FANTASTISK i forhold til campinghyttens #lorteovn i Bergen!

DSC_7679“Hvad skal vi spise til?” spurgte den kronisk sultne teenagedreng bekymret/interesseret. Normalt vanker der jo en god bøf, når der serveres bearnaisesovs. Tja, tjo. Hvad skal vi finde på? Nærmeste indkøbssted ligger 20 km. væk, men der er en lille butik i hyttereceptionsområdet med salg af “daglige fornødenheder”. Sønnike og farmand kørte forbi og købte en pose partypølser til den nette sum af 48 kr. for 10 stk. Gisp. 😉

Sønnike spurgte forundret:”Kan man godt spise pølser til bearnaisesauce?” “Ork ja” sagde jeg. Pølserne kostede jo det samme som 1 kg. hakket oksekød på tilbud i DK, så de skal da serveres med andet en ketchup til 😉

Vi spiste dette fornemme måltid i den skønneste udsigt og vi blev mætte igen i dag 🙂DSC_7675Dagen sluttede med te og en hvid chokoladefrø under halvtaget. En lille byge rensede den lumre luft men pyt med det. Vi kan sidde ude og læse avis, drikke te, skrive blog uden at fryse og igen til den mest fortryllende udsigt.

DSC_7682

Vi flytter bare ind her. Vi er sommer-ferielykkelige alle mand. Hvilepulsen er næsten umålelig.

I morgen venter en dag med udflugter. Manden har sværget, at han vil prøve at køre i NORDEUROPAS DYBESTE TUNNEL som skulle ligge tæt på. Hvorfor er det så lige, at jeg er gift med en mand der konstant udfordrer mig på tunnelfronten? Sidste år fik han man ind i Lærdalstunnelen, på FIREOGTYVENERVEPIRRENDEKILOMETER! Jeg overlevede kun lige med nød og næppe. Min puls var ved at tage livet af mig!

Ok, selvsamme mand gav mig i sidste uge 18 hvide chokoladefrøer på vores 18-års-bryllupsdag. Var det mon i virkeligheden bestikkelse?? Det havde jeg ikke lige gennemskuet 😉

God sommer til dig – håber du nyder den hvor end du er 🙂

Vi høres ved – nu er det for koldt under halvtaget. I stuen venter bog, sofa og tæppe. Parabolen lader vi være slukket. Vi savner den ikke og PC’en slukker jeg også nu…….

Måske høres vi ved igen i morgen. Hvis jeg gider…. 😉

Mere inspiration

2 Kommentarer

 1. Yvonne i 13. juli 2014 af 21:52- Svar

  Hvor var det et fantastisk godt indlæg. Vi er selv fuldstændig bidt af det skønne land. Kan ikke få nok af den pragtfulde natur de skønne Nordmænd . Vi er helst deroppe to gange om året på vores motorcykel. Vrådal, Sirdal og Gol. Venter med længsel på vi skal afsted. Glæder mig som et bette barn.
  Rigtig go ferie

  • Gitte Hansen 15. juli 2014 af 12:54- Svar

   Hej Yvonne
   Du er jo en Norge-fan ligesom jeg. Vi har også tabt vores hjerter til det smukke land. Vores børn er helt vilde, og vil allerhelst på sommerferie her hvert eneste år. Det er komplet afslapning. Fred, ro, stilhed og smuk natur, så forældrene elsker det også. Rigtig god sommer til jer – lige pludselig er det jeres tur til at stikke nordpå igen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar