Bagenørden serverer græskar-morgenboller i Vesterhavshytten

DSC_2499 Græskarboller i Vesterhavshytten

Dag 2 i Vesterhavshytten. Den startede med med græskar-morgenboller

Bagenørden er komplet lykkelig og nede i gear. Er der mærkbar puls? Næsten ikke.

Dagen er gået med driveri af den allerbedste slags. Gåtur i blæst på stranden med udsigt til åbne vidder. Spontane frokostindkøb af livretter. Måltider med gode lange stunder ved middagsbordet. Middagslure. Hyggelæsning. Wordfeud, Twitter, avis og TV. Brændeovn og stearinlys og rigeligt med filterkaffe.

Selvom der er kaffemaskine, laver vi filterkaffe, fordi vi kan. Fordi vi har tid til langsom kaffe, fordi kaffen bare smager bedre på “gammeldaws manér”. Stikker alverdens kaffemaskiner, selvom de meget fancy nogen af slagsen.

DSC_2492Jeg stod først op i dag. Havde den strenge hundemorgenluftertjans. SÅ slemt at skulle lufte hund med 10 skridt til Vesterhavet. Al den friske luft man får fra første sekund, fantastisk udsigt og ingen naboer i miles omkreds. Nej, fornem ironien. Den hundeluftertjans er ikke streng. Det er en FORNØJELSE for både de to- og firbenede!

Morgentjansen indebærer foruden kaffebrygning også morgenbagning. Ja nu tænker du nok: Det er da UTROLIGT at hun ikke kan slappe af med al den bagning, ikke engang når hun er på ferie? DSC_2488

Jamen jamen, jeg er bare så vild med de koldthævede boller.

De er bare så nemme, sprøde og lækre og så har jeg allergi mod at starte en frysende kold bil, køre 5 minutter og så stå forsovet og morgensur i kø ved bageren sammen med en masse andre morgensure morgenforsovede mennesker! Gider ikke se fremmede mennesker, være venlig og snakkende når jeg lige er er stået op. That’s it.Stille og rolig opvågning til kaffeduft og morgenradio, det er mere mig.

Den koldthævede dej kræver 10 minutters arbejde på dagen, og lidt længere tid dagen før, når dejen skal røres. På bagedagen kan du slippe med kun at skulle lægge “dejklatter” på en bageplade. Morgenbadet kan man klare imens bollerne bliver færdige  (hvis du kan bade på 20 minutter altså) 😉

Jamen slæber hun så alle mel-og grynposerne med i sommerhus? 

Næh denne gang tog jeg hurtige brødblandinger med. Nogle af dem købt i Lidl til ingen penge og en pakke AMO Ciabatta-brødblanding. Fordelene ved Lidl’s brødblandinger (de lyse Rivercote poser bagerst) er, at der er tørgær i poserne. Så nemt. DSC_2477

Lidt bizart måske, men jeg tog altså også min store dejskål med hjemmefra. Den er genial, for der er låg på. I skålen gemte der sig ugens dejrest, der fungerer som surdej for den kommende uges morgenbrød. Vildt at tage sin surdej med i sommerhus! (det minder lidt om, at jeg har læst at der i Sverige findes surdejshoteller? Ikke nogen dum idé faktisk! 🙂

Jeg laver en uges morgenbolledej hver søndag, rører lidt mere mel i dejen onsdag og så kan dejen holde sig til søndag igen. Der skal helst være en rest tilbage i skålen, som så fungerer som surdej. Jeg rører 5-10 gram gær i og gerne en liter tykmælk/kærnemælk/yoghurt (eller andet surmælksprodukt) og 2-3 liter vand. Herefter tilsætter jeg 1 tsk salt og 1 spsk. honning (eller sukker), tømmer jeg køkkenskabets melposer, og tilsætter mel til røreskeen kan stå selv.

Ja det var ikke nogen særlig præcis målangivelse, men den virker!

DSC_2479

Nå men i dag havde jeg jo ikke slæbt alle mine melposer med, men nøjedes med 3 poser melblandinger. Jeg havde også en 1 liter A38, med overskredet holdbarhedsdato (pyt med det). Den kom også med i sommerhus. Jeg smider ALDRIG surmælksprodukter ud, det giver FANTASTISK brød.

Jeg rørte A38 i, skyllede kartonen med vand og tilsatte i alt 2-3 liter vand, salt og sukker. Herefter rørte jeg meldblandingerne i.

Sommerhusejerne her har åbenbart også været i IKEA og købe godt køkkengrej. Sådan en røreske har jeg også hjemme. Den er FANTASTISK! Meget robust, bøjer ikke og knækker ikke, heller ikke selvom den dej der skal røres bliver sej og hård.

DSC_2477

Jeg rørte mel i til skeen kunne stå selv og herefter kom låget på. Dejen opbevares i køleskab til næste morgen. Sammenlagt tog det 10 minutter at fylde en kæmpe dejskål, hvor der vil være dej til morgenbrød til hele ugen. MEGET hurtigere og billigere end at køre til bageren.

Skal det gå stærkt kan du bruge dejblandinger, ellers tilsætter du bare lidt gær og bruger den/de meltyper du foretrækker. Mindst ca. halvdelen skal være hvedemel, for at dejen/ bollerne vil hæve rigtigt, siger min erfaring. DSC_2480

DSC_2481

Næste morgen ser dejen sådan ud. Det er altid lidt spændende når man laver koldthævet dej og bruger brødblanding med tørgær og tykmælk samtidigt. Nogle gange hæver dejen så meget, at den vokser ud i hele køleskabet, men heldigvis slap jeg for den store rengøringstur denne morgen. 
DSC_2485

Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt en skål vand ind i bunden af ovnen. Læg dejklatter på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med græskarkerner eller andre yndlingskerner.

Sæt bollerne i ovnen i 20 minutter ca.

DSC_2486

Et hurtigt morgenbad og så er der lækre sprøde morgenboller. Så er det NU du skal kalde på sovetrynerne i din familie og råbe: “SÅ ER DER MAAAD!” 🙂
DSC_2490

En morgenbolle på de fine retro-dækkeservietter.

DSC_2497

Skal der være fest, lad der være fest. Der skulle da gourmet-pålægschokolade på bollen i Vesterhavshytten!

Store tykke plader Løgismose pålægschokolade slår ALT.

DSC_2498

Behøver jeg sige, at når man tager en bid, så “knækker” pålægschokoladen på den lækreste måde?

Løgismoses pålægschokolade kan du købe i Netto, det er ca. dobbelt pris i forhold til almindeligt pålægschokolade, men det smager også mindst dobbelt så godt, så det passer vel egentlig meget godt? 😉DSC_2499

Vi stornød dagen i Vesterhavshytten og her får du lige lidt stemningsfotos. Her en fin lille skrivekrog?
DSC_2466 Her stuen på 1. sal, hvor der er TV, havudsigt, godt lys, magelige stole og rigtigt gode (sove)-sofaer 😉DSC_2470 Fra 1. salen kan man kigge ned til de søde mennesker der opholder sig på etagen nedenunder. F.eks. tilfældigvis en rigtig sød teenagedatter?DSC_2473

Den søde datter afprøvede Spa-badet i dag. Kom lidt rasende ud bagefter: “Ad det er ulækkert at svømme rundt i beskidt vand. Jeg sveder helt vildt nu og er blevet søvnig”.

Det lyder ikke som om vi skal frygte en voldsomt dyr el-regning p.g.a. overdreven teenagedatter-spabadning. 😉

DSC_2482

Aftenen blev nydt i det allerbedste selskab. Kaffe,chokolade og arvingerne. Nå jo, vi lavede forresten også Entrecotes i #Vesterhavshytten, af kød, som vi havde med hjemme fra fryseren, købe pommes frites, bearnaise og ovngrønt.  Den menu kommer du til at høre mere om en anden dag.

Imorgen skal vi fejre sønnikes 15-års fødselsdag. Det bliver STORT!

Vi har bestilt en kagemand hos bageren og i morgen slipper sønnike for mors grovboller, her får han nemlig, traditionen tro, HVIDE rundstykker fra bageren og han GLÆDER sig, Dejligt han ikke synes han er for stor til kagemand!-)

Den mindste kagemand vi kunne bestille hos Hune-bageren var en 12-personers, mon ikke den er stor nok til familien på 4? Tror jeg kender en dreng der vil glæde sig til ekstrastykker i løbet af dagen 😉

Sønnike har julelys i øjnene allerede ved tanken om fødselsdagslækkerierne. Som traditionen byder sig, så skal fødselaren også vælge menu imorgen. Vi spiser ude. Ender vi mon på “Futten” eller på Fiskerestauranten i Blokhus? Du hører nærmere . Madmor glæder sig til at holde fri;.)

Nu vil jeg pine de sidste minutter ud af aftenen i selskab med Mr. James Bond og stearinlyshyggen 🙂

God vinterferie til dig, hvis du også er så heldig 🙂
DSC_2474

Mere inspiration

En tanke om "Bagenørden serverer græskar-morgenboller i Vesterhavshytten"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *