Bagenørdens bedste kringle – galopkringle med marcipanremonce

DSC_1848Jubii!

Mit livs første kringle, der lykkedes! En sprød lækker kringle med smør/marcipan-remonce og mandel/sukkerdrys på toppen. Så behøver jeg ikke meget mere på sådan en skøn fri-søndag.

Jeg gik totalt i mormormode i dag. Jeg ved ikke lige hvad der skete? Hønsekødssuppe, tarteletter og nu kringle med marcipanremonce? Når jeg går i mormor-mode på mad- og kage-fronten, går min mand og børn i komplet jubel-mode. Vi elsker mormor-mad her på matriklen alle mand! DSC_1836Jeg har bestået ikke mindre end 3 prøver i dag: suppeprøven, tarteletprøven og nu også kringleprøven. Store udfordringer for en amatør-husmor-bagenørd. Jeg har troede at det var umulige mål at nå, at kun ægte/sande mormødre kunne opnå succes med disse retter. Jamen, jamen det er jo slet ikke så svært!?

De kommende dage vil der komme opskrifter på alle mormor-retterne.

Jeg starter med kringleopskriften. Min gode ex-kollega Erika viste i dag billeder på Facebook af den lækreste kringle. Faktisk rejste der sig en kringlebølge på de sociale medier. Jeg gik ikke ram forbi. Jeg blev ramt af kringlebølgen og kastede mig lige ud i en sprød og lækker kringle med marcipanremonce.

Erika anbefalede en lækker opskrift med en kringledej af gær . Uhm den så lækker ud og jeg overvejede den seriøst, men så stor tålmodighed havde jeg ikke. Jeg fandt en opskrift i mine gemmer, hvor dejen istedet var bagt med bagepulver. En hurtigrørt dej, remonce på, bages i ovn. Vupti. Kringle på under ½ time. That’s me.  Hverken forhævning, undervejshævning eller efterhævning. Ligeså nemt som scones! Skønt!

Med alle de køkkenprojekter jeg havde i gang, var galopkringlen lige den model jeg kunne overskue i dag. Galopkringle tænker jeg må være den hurtigste form for kringle? Hvorfor hedder det mon egentlig galopkringle?

Lad os bare kalde Bagenørdens lynhurtige kringle for galopkringle! 🙂DSC_1830Her får du opskriften på Bagenørdens Bedste Kringle:

Bagenørdens bedste kringle - galopkringle med marcipanremonce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Bagenørdens bedste kringle - galopkringle med marcipanremonce
Forfatter:
: Frugttærter og bradepandekager
: Brød og kager
Portioner: 2 kringler
Det skal du bruge:
 • 250 gram mel
 • 3 tsk. bagepulver
 • En knivspids salt
 • 3 spsk. sukker
 • 100 gram blødt smør
 • 1 sammenpisket æg
 • 1 dl. mælk
 • Marcipanremonce: 100 gram sukker, 100 gram blødt smør, 100 gram marcipan
 • Drys: Æg, mandelflager, perlesukker
Sådan gør du:
 1. Bland mel med bagepulver, sukker og salt.
 2. Tilsæt sammenpisket æg og mælk (gem lidt æg til pensling).
 3. Ælt smørret i til sidst.
 4. Jeg rørte dejen sammen med ske, men brug gerne køkkenmaskine eller fingre. Er smørret blødt nok, kan dejen fint røres med ske. Lun evt. smørret 5-10 sekunder i mikrobølgeovnen først.
 5. Del dejen i to og rul dejen ud i lange smalle firkanter, ca. en bageplades længde. Tykkelse: ca ½ cm.
 6. Rør fyldet sammen: blødt smør, sukker og marcipantern. Rør godt.
 7. Smør fyldet midt på kringlen. Læg evt.fyldet på med ske og tryk fyldet lidt sammen. Glat evt. ud med kniv.
 8. Marcipanen kan skiftes ud med 1 spsk. kanel og små æbletern. Lav gerne to forskellige slags fyld i kringlerne.
 9. Fold siderne af dejen indover fyldet, og luk godt sammen, også i enderne.
 10. Pensl med resten af det sammenpiskede æg og drys med perlesukker og mandelflager/ grofthakkede mandelstykker.
 11. Sæt kringlen i en 175 grader varm ovn (varmluft) og bag kringlen 15-20 minutter. Den er færdig når den er sprød og gylden. Kig til den et par gange de sidste 5 minutter. Får den bare for meget, kan den blive tør og kedelig.

 DSC_1809DSC_1816Fold siderne af dejen indover fyldet, og luk godt sammen, også i enderne.DSC_1819Altså jeg kunne ikke finde ud af at lave en rigtig kringlefacon, men pyt, formen betyder ikke det store for mig. Sprødhed og rigeligt fyld betyder mest. Min kringle bestod på disse allervigtigste punkter og den revnede slet ikke. Sejt 🙂DSC_1820Gærdeje skal hæve af flere omgange og hvis man er en utålmodig natur, kan det være svært at vente på. Jeg var derfor let at lokke til en bagepulverdej i stedet for. Pludselig kom den spontane kringleiver jo over mig og jeg kunne ikke overskue, at der først ville være kringle 2-3 timer efter tankens kringle-frø begyndte at spire hos mig 😉

Overvej derfor gerne bagepulver-kringle hvis du vil have kringle i en fart eller skal servere hurtigt bagværk for gæster. DSC_1825Så er der kringle til eftermiddagskaffen! Kringlen duftede himmelsk og begejstringen var stor, da jeg opdagede at INTET af remoncen var løbet ud på bagepladen?! Fantastisk! Kringlesucces for første gang i mit (kringle)-liv!?DSC_1837Jeg lod kringlen hvile/sætte sig i 5 minutter, før jeg hidkaldte familien. “Så er der kringle!!….Stilhed. Pludselig lød det fra fjerner hjørner i huset: “Er der KRINGLE????”

Min familie ved godt, at jeg normalt ikke er til udrullede deje. Jeg hader dej der fedter, skal rulles og trilles, som revner og sprækker. Besværlige deje, og derfor går der ÅR imellem jeg laver kringle f.eks., men ærligt talt, så var det jo ikke så svært! Med dagens succesoplevelse, tror jeg kun der går kort tid før jeg kaster mig ud i nye kringleeventyr 🙂

Måske du også får mod på at kaste dig ud i kringle-eventyret nu?

DSC_1844

Mere inspiration

24 Kommentarer

 1. Linda Bonderup 19. november 2016 af 12:19- Svar

  Hej Gitte
  Hvis man river marcipanen på den grove side, kan kan nemt røre det sammen med en gaffel.
  Prøvede at putte æbler og kanel sukker i, sammen med marcipan fyldet. MUMS siger jeg bare!!
  Linda

  • Gitte Hansen 19. november 2016 af 19:36- Svar

   Åh – lyder som det allerbedste kringlefyld da! Supergod ide og fantastisk kombi.
   Tak for dine gode tips og god fornøjelse med bageriet fortsat 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Michael 14. februar 2016 af 12:10- Svar

  Kan man undvære æg i den?
  Min datter kan ikke tåle æg

  • Gitte Hansen 14. februar 2016 af 20:13- Svar

   Hej Michael
   Jeg kan kun foreslå dig at prøve det. Jeg har aldrig selv forsøgt dog. MÅske du skal erstatte med lidt ekstra væske, mælk/tykmælk ell. lign.?
   Er sikker på, at du nok skal få lavet en lækker kringle 🙂
   God fornøjelse med bageriet
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Hanne Poulsen 12. februar 2016 af 23:46- Svar

  Hej Gitte. Har lige bagt dobbelt portion af din galopkringle, den ser fin ud, men den har en grim bitter smag. Har tænkt på om det ikke også er meget med 6 tsk. bageplv. Jeg bager meget, men har aldrig oplevet dette.
  Mvh
  Hanne

  • Gitte Hansen 13. februar 2016 af 22:48- Svar

   Hej Hanne
   Ej sikke da noget? Det har jeg aldrig oplevet? Har bagt kringlerne flere gange og har aldrig oplevet en bitter smag? Du kan sagtens reducere til 2 tsk. bagepulver, uden det går ud over bageevnen.
   Ej jeg er ked af du ikke var tilfreds med resultatet, kunne kringlerne slet ikke spises? Ej altså, forstår det ikke. Øv
   Mange hilsner
   Gitte

   • Hanne Poulsen 16. februar 2016 af 12:29- Svar

    Hej Gitte.
    Jeg er blevet i tvivl om jeg kom til at bruge natron i stedet for bageplv. tror du det kan være det?
    Jeg er lige ved at bage din bradepandekage med appelsin og 1 liter tykmælk og pyntet til fødselsdag. Der skulle jo både natron og bageplv. i- er spændt på resultatet, for den skulle helst smage mine 4 vinterferiebørn?
    Hilsen Hanne

    • Gitte Hansen 16. februar 2016 af 19:46- Svar

     Hej Hanne

     Lækkert – dejligt du forkæler dine børnebørn sådan. Håber appelsinkagen blev god så? Er ked af kringlefloppet – tror godt det kan være natron der er synderen?
     Øv også – håber den anden kage blev god og at det ikke helt har taget bage-modet fra dig 🙂
     Mange hilsner
     Gitte

 4. Gitte Kjærulff 5. februar 2016 af 20:31- Svar

  Hej
  Herlig blog ! Jeg tænker på, om man kunne lave en variant af dine fastelavnsboller (i papir muffinsforme) med denne bagepulverdej ? Med samme fyld ?

  • Gitte Hansen 5. februar 2016 af 22:26- Svar

   Hej Gitte
   Tusind tak for de søde ord. Genial ide. Det tror jeg sagtens du ville kunne? Jeg tror du vil kunne få lavet fantastiske fastelavnsboller? Du gav mig da lige en god idé der. Tusind tak og rigtig god fornøjelse med bageriet 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Mimi Bendorff 11. februar 2015 af 17:00- Svar

  hej, hvor mange personer er din galopkringle beregnet til, skal have 20 til morgenkaffe og vi skal have noget efter rundstykkerne, og den ser jo lækker ud.
  Hilsen Mimi

  • Gitte Hansen 11. februar 2015 af 23:10- Svar

   Hej Mimi
   Tak for din hilsen. Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen 🙂
   Der blev to kringlestænger af denne portion, jeg vil skyde på at du skal bage dobbelt portion? Tror du ikke 5 vil kunne spise en stang, hvis de er meget sultne?
   Rigtig god fornøjelse 🙂
   Med venlig hilsen
   Gitte

 6. […] Jeg brugte dejen fra Bagenørdens bedste kringle fordi den er nem, lækker og fordi der kan leveres et fad fastelavnsboller på under en time alt. incl. […]

 7. Hans 31. januar 2014 af 12:49- Svar

  Dette er ikke et indlæg, man skal kigge på her lige over middag, hvor man ikke har fået at få noget at spise endnu 🙂

  • Gitte Hansen 31. januar 2014 af 20:23- Svar

   uha nej, uden frokost så er kringle en frygtelig farlig frister 🙂
   Tak for din hilsen, håber du fik en god frokost og kage til eftermiddagskaffen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 8. […] Sidste weekend skrev jeg om mit livs første kringlesucces. En galopkringle, der var lynende hurtig at lave. Det var nemlig en hurtig dej uden gær. Bagepulver er tricket, hvis du vil lave kringle på den særligt hurtige måde. Kringlen blev superlækker og remoncen bestod af marcipan og smør og sukker. […]

 9. […] kører vist mormor-tema her på bloggen for tiden. I går skrev jeg om kringle med marcipanremonce, i dag skriver jeg om fromage (igen) og de næste dage kommer jeg til at skrive om […]

 10. […] kører vist mormor-tema her på bloggen for tiden. I går skrev jeg om kringle med marcipanremonce, i dag skriver jeg om fromage (igen) og de næste dage kommer jeg til at skrive om […]

 11. Tina Dalbøge 20. januar 2014 af 17:44- Svar

  Det lyder lækkert – specielt det med marcipanfyldet. 🙂 Jeg bagte kringle til den sidste fødselsdag og synes faktisk, at det er lidt synd, at den er gået lidt i glemmebogen. Nu vil jeg prøve din opskrift næste gang. 🙂

  • Gitte Hansen 20. januar 2014 af 20:52- Svar

   Hej Tina
   Ja jeg synes også at kringle er en undervurderet kage og jeg er allerede begyndt at tænke på alle de former for fyld man kunne putte i. Abrikossyltetøj, nutellafyld, kanelsukker/smør uhm….Hvad var det lige der skete med januar på smalkost?? 😉
   God fornøjelse i køkkenet – håber du bliver tilfreds med kringlen
   Mange hilsner
   Gitte

 12. Erika 20. januar 2014 af 13:35- Svar

  Hvis man skal smitte med noget, er kringlefeber ikke det værste at smitte med. ;-P

  Selvom jeg er til gærdej, ser din kringle nu også super lækker ud!

  • Gitte Hansen 20. januar 2014 af 20:50- Svar

   Hej Erika

   Tak og i lige måde. Jeg må da bestemt også prøve din gær-kringledej næste gang jeg har bedre tid i køkkenet. 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 13. A + K = ♥ 20. januar 2014 af 11:07- Svar

  Haha, vi havde en stående joke om navnet “galopkringle” i årevis på gymnasiet – nu ved jeg hvad det er. Og det smager jo skønt!

  – Anne

  • Gitte Hansen 20. januar 2014 af 20:49- Svar

   Hej Anne
   Jeg aner ikke hvad galopkringle er rigtigt og ikke engang Wikipedia kan hjælpe (hvad gør vi så!) Jeg tænkte bare, at galop jo er ekpresfart, så det kunne jo passe meget fint? Dejigt du fik minder tilbage til din gymnasietid…:-)
   Ja det er en vildt lækker kage!
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar