Bagenørdens hjemmelavede skinkesalat – stikker slagterens!

DSC_4338Årh manner, jeg gav slagteren baghjul i dag! Jamen jeg lavede jo den lækreste skinkesalat og ved I hvad? Det er så let og den smager så lækkert, at det helt sikkert er sidste gang jeg har købt min skinkesalat hos slagteren. At den hjemmelavede så kun koster en brøkdel af slagterens skinkesalat, gør jo kun succeshistorien endnu større.;-)

Det er nemt og billigt at købe ind til skinkesalaten. Den tager 5 minutter at lave. Eneste udfordring er bare lige at du skal huske at koge skinken dagen før, men det er piece of cake. 5 minutter på dag 1 og 5 minutter på dag 2 tager retten af lave.DSC_4328

Her kommer opskriften på den Bagenørdens hjemmelavede skinkesalat:

Bagenørdens hjemmelavede skinkesalat - stikker slagterens!
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Bagenørdens hjemmelavede skinkesalat - stikker slagterens!
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til de travle
Portioner: 12-14 pers
Det skal du bruge:
  • 1 skinke på ca. 1 kilo (gerne mindre, brug evt. bare en skinkerest)
  • 2 løg (små eller store,. afhængig af hvor stor din skinkerest er)
  • 1 rødløg (gem halvdelen til pynt)
  • 5 spsk god mayonnaise.
  • Evt. en rød peberfrugt.
  • Servér lækkert rugbrød til.
Sådan gør du:
  1. Kog skinken dagen før og stil til afkøling.
  2. På dag to gør du løg klar og befrier skinken for net. Skær evt. fedtkant af. Skræl løgene og skær skinken i store grove stykker.
  3. Hak skinke og løg fint i din minihakker eller blender. Jeg delte skinken i 3 store dele og finthakkede en del skinke af gangen sammen med et løg. Jeg har en rigtig god minihakker fra Braun, men jeg tænker at en blender også vil kunne gøre det?
  4. Når skinken er findelt, tilsætter du en 1 spsk mayonnaise pr. omgang og rører med i blenderen/køkkenhakkeren
  5. Skær ½ rødløg i skiver og skær en rød peberfrugt til pynt
  6. Hak resten af skinken sammen med resten af løgene og anret nu skinkesalaten i dit smukkeste fad.
  7. Anret med et par klatter mayonnaise på toppen, det halve rødløg og peberfrugten (hvis du synes om peberfrugt i skinkesalat, det gør jeg)

 DSC_4331

DSC_4319Vroom, broom! 🙂DSC_4321Du kan sagtens lave den gode mayo selv, men jeg bruger gerne denne fra Hellmanns.DSC_4322Jeg anrettede skinkesalaten i mit  smukke ovale fad fra Keramikladen.Så flotte ting de har der <3
DSC_4326
Smukt close-up af min livret. Tænk sig, at det faktisk skulle være så let at lave en ret, der straks indtog en af førstepladserne som min livret?

Ak jamen, hvorfor har jeg da ikke bare kunnet sige mig selv, at det da må være rørende let at skinkesalaten selv? DSC_4327Det var en sød læser på bloggen der tippede mig om skinkesalaten.

Hvad skulle jeg dog have gjort uden jer? Jeg får SÅ mange gode ideer dagligt. I er fantastiske! og ja! Skinkesalat var da en perfekt måde at få brugt en skinkerest på. Det var også en perfekt måde at få varieret husets retter med nykogt skinke på. Vi er nemlig ved at gå lidt døde i skinke/flødekartofler- eller skinke/hasselback-kartofler-temaet.
DSC_4335 Og hvordan spiste vi så skinkesalaten?

På en skive rugbrød fra bageren. Med rigeligt løg/peberfrugt på toppen og endnu en klat mayonnaise.

Kast du dig roligt ud i skinkesalat-fremstillingen! Du vil hurtigt finde ud af, at den overhaler slagterens skinkepålæg med flere hestemuler. Slagteren kalder det “hakket pålæg” eller “fuglekvidder”, vores er den rene vare. Ikke nogen usle pålægsrester her, men den helt rene vare. Nykogt skinke, god mayonnaise og lidt løg. Så bliver det ikke mere simpelt og tilsætningsstoffer er der jo ingen af.

Sæt igang! Ofte vil du kunne finde en skinke á 1 kg til 35 kr (men det er også VILDT billigt!). Køb gerne nogle stykker, frys, tø op og lav f.eks. en portion når der kommer gæster. Den hjemmelavede skinkesalat skal med på vores næste gæstebuffetbord, det er helt sikkert.! Den smager godt og ser jo vildt lækkert og meget avanceret ud.

En ret der giver billige points,. og ovenikøbet er amatøragtig-let at lave. Fedtfattig er den jo også…. næsten? (ihvertfald i forhold til så meget andet. Den havner i hvert fald straks i den fedtfattige kateogori 😉

God fornøjelse med din skinkesalat! Du vil ikke fortryde den 🙂DSC_4338

Mere inspiration

26 Kommentarer

  1. ( Kyllinge) karen 17. august 2015 af 09:22- Svar

    Wow – jeg må i gang med både skinkesalat og hjemmelavet mayo 🙂 Her i huset elsker vi aioli efter 8 års ferie i Spanien, og vi har altid en stående i køleskabet. Kan man lave den selv ved at justere på den hjemmelavede mayo? Gode erfaringer modtages gerne! God mandag til alle herfra 😉

    • Gitte Hansen 18. august 2015 af 07:08- Svar

      Hejsa
      Jeg har desværre ingen erfaringer med aioli lavet på mayonnaise helt fra bunden. Jeg har ikke haft held med min hjemmelavede mayonnaise, og bruger Hellmans og rører lidt hvidløg heri. Gad godt lave mayo selv, men synes der skal bruges meget olie og mange æggeblommer og jeg har floppet et par gange og har ikke helt fået mig dristet igang igen.
      Forstår ikke helt spørgsmålet om “man kan lave den selv ved at justere på den hjemmelavede mayo?” Jeg putter bare salt og hvidløg i mayonnaisen og vupti er der aioli.:-)
      Mange hilsner
      Gitte

  2. john 15. november 2014 af 11:42- Svar

    Kø bte en festskinke 4, 400 kg. for 200 kr.
    1/2 kogt, lagt i poser af 200 – 300 gram.
    Så i fryseren. Nem at tage en pose op når jeg mangler skinkesalat. Koger sikkert resten og laver portionposer. Der findes flere slags skinkesalater. Skinke er godt.

    • Gitte Hansen 15. november 2014 af 22:44- Svar

      Hej John
      Sikke da et kup du har gjort og sikke da en god idé og økonomisk også. Du må meget gerne tippe mig om flere skinkessalat-opskrifter, jeg er altid nysgerrig efter gode ideer jo 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. john 14. november 2014 af 00:11- Svar

    Har allerede prøvet det.
    200 g skinke – 1 lille løg – 1 æggeblomme – salt – peber – lidt citronsaft og en skvat olie ca. 50 ml. ( øjemål ). Glemte ½ teske fuld sennep, men pyt. Brugte en blender, hele molevitten i blenderen. Måtte dog flytte lidt rundt på blandingen, så de store stykker løg og kød kom ned til knivene i blenderen. Næste gang prøver jeg med køkkenmaskinens kødhakker. Havde lidt i skinkesalat der var lavet for et par dage siden med hjemmelavet mayonnaise. Kunne ikke smage forskel på den, og så den nye skinkesalat. DET SMAGER BARE SÅ GODT.
    Kom bare i gang.
    Held og lykke.

    • Gitte Hansen 14. november 2014 af 20:36- Svar

      Hej John
      Hvor er du sej! Du kaster dig bare lige ud i opgaven og lykkes med det. Jeg vil huske dit trick næste gang jeg laver hjemmelavet skinkesalat. Hvilken skinke brugte du? En hamburgerryg eller skinketern eller?
      Lyder så lækkert, får næsten lyst til en mad med skinkesalat. Jeg har lige bagt rugbrød og det ville jo passe PERFEKT! 🙂
      Tak for din hilsen og god fornøjelse i dit køkken fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

  4. john 13. november 2014 af 01:22- Svar

    Kan godt se at det nok bliver for meget; men så måske kun æggeblommen og ca. 50 ml. olie, sennep, citron, salt og peber.
    Prøver det en dag. Kan ikke se at absolut skal piskes til mayonnaise. Det kniber med at stave til ægge(h)vide.

    • Gitte Hansen 13. november 2014 af 20:37- Svar

      Spændende! Skriv lige om det lykkes, ikke?
      God fornøjelse
      Mvh. Gitte

  5. john 13. november 2014 af 01:09- Svar

    Tænker??? Når man laver din skinkesalat
    I stedet for mayonnaise, kan man så ikke bare komme det i man bruger til at lave mayonnaise. ( 1 æggeblomme, ½ af æggeviden, ½ t . ske sennep , 1 t . ske citronsaft, lidt salt, lidt peber og 1,5 dl. neutral olie ). det må da give det samme resultat ikk????

    • Gitte Hansen 13. november 2014 af 20:36- Svar

      Hej John
      Jeg tror at konsistensen skal være mayonnaise-agtig tror du ikke? Spændende om dit projekt lykkes, jeg klarer mig fint med god købemayonnaise, men drømmer jo om at lave min egen mayonnaise også. Jeg er bare ikke rigtigt lykkedes med det.
      God fornøjelse med dit projekt 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  6. John Johansen 3. november 2014 af 00:13- Svar

    Light mayonnaise er en vederstykkelighed, som ikke burde findes/anvendes i ordentlig madlavning!
    Lav den selv, eller køb en ægte. 🙂

    • Gitte Hansen 3. november 2014 af 19:43- Svar

      Hej John
      Light mayo fungerer fint for mig, men den fuldfed er også god i begrænsede mængder. Ja gid jeg var sådan én der lavede mayonnaisen selv. Jeg køber Hellmanns mayo, er det den du mener når du siger ægte, eller kan du anbefale en anden mayo måske?
      Jeg har prøvet at købe Løgismoses aioli, den er også god. Supergod faktisk 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  7. Lise Hedegaard 4. juli 2014 af 20:52- Svar

    Super opskrift…erstattede en del af (den færdigkøbte og fedtreducerede) mayo med hytteost…og den blev absolut god 🙂
    …og tak for dine super opskrifter, har en mand der er jæger så har en fryser fyldt med alle mulige udskæringer jeg aldrig ved hvad jeg skal gøre ved, men med hjælp fra dine opskrifter og min römer går det som regel rigtig godt alligevel 🙂

    • Gitte Hansen 4. juli 2014 af 21:18- Svar

      Hej Lise
      Hvor det glæder mig at høre. God idé at bruge hytteost istedet for mayonnaise, det gør den jo bare endnu mere fedtfattig. Det glæder mig rigtigt meget at du synes om bloggen og opskrifterne. Det må være skønt at have fryseren fyldt med alskens udskæringer og dejligt at du har en Römertopf, hvor alt kød kan lykkes i. 🙂
      God sommer til dig Lise og god fornøjelse i dit køkken fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  8. Michael 28. marts 2014 af 18:38- Svar

    Aioli! Det er en gudespise. Den må jeg lave noget “rundt om” i løbet af weekenden. Tak for alle opskrifterne!

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 21:01- Svar

      Hej Michael
      Selv tak da, ja du må lige en tur omkring noget aioli! Heldigvis kan det jo spises til langt det meste 🙂
      Mange tak for din hilsen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  9. Lærke 28. marts 2014 af 12:32- Svar

    For ikke at snakke stort drys med nyt purløg fra haven på sådan en skinkesalatmad 😀 Happy forår …..

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 21:04- Svar

      ja fantastisk med purløg, gud ja har jo helt glemt at tjekke om det er kommet op derude ude i havekrukken. Det ville da have passet perfekt på nylavet skinkesalat, godt du lige mindede mig om det 🙂
      Dejligt med en hilsen fra dig Lærke og tillykke med lille nye skønne Elvira. Fantastisk med sådan et lille nyt væsen. Ønsker jer alt det bedste! <3
      Kram
      fra Gitte

  10. Søren Siim Nielsen 28. marts 2014 af 11:31- Svar

    Selvom du kommer sent hjem så er der tid til mayo, det tager under 2 minutter inkl. tiden det tager at slå ægget ud, få tingene i skålen og vente på at olien ligger øverst. Derefter 20-30 sekunders “arbejde” med stavblenderen og så er der mayo. Jo mere du blender, jo fastere bliver den.

    Opskriften på remo har jeg endnu ikke selv afprøvet, men det skulle også være lige til at gå til.

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 21:09- Svar

      Hej Søren.
      Mayo står på min indre ønske to-do-liste, i dag blev det alt for sent til eksperimenter. Vi skal på weekend til Kbh. og jeg var da også en lille bitte smule betænkelig HVIS nu jeg skulle bekrige mig en salmonella-tur, det ville være en katastrofe! Skal til koncert i musikhuset, en koncert jeg IKKE vil gå glip af! Er stadig lidt betænkelig over det rå æg der, men ved vist godt at det er pjat. Det tog os en menneskealder at vænne os til at bruge de pasteuriserede æg, nu kan det så tage os en menneskealder at afvænne os dem igen 😉
      Løber risikoen en anden gang. That’s for sure! 🙂
      Tak for dine tips – fantastisk med læsere som dig der giver gode ideer tilbage. Skønt! 🙂
      God weekend til dig
      Mange hilsner
      Gitte

  11. Søren Siim Nielsen 28. marts 2014 af 09:06- Svar

    Nåja – og når du har din egen mayo er du jo ikke langt fra din egen remoulade:

    4 spsk. mayonnaise 
    2 spsk. yoghurt naturel 
    3 spsk. pickles 
    1 spsk. kapers 
    1 spsk. asie 
    Sukker 
    Karry 
    1-2 spsk. gurkemeje 
    Salt og peber 

    Bland mayonnaise og yoghurt. Hak pickles, asie og kapers ganske fint, og rør det i. Smag til med salt, peber, og evt. lidt sukker og et nip karry, og kom gurkemeje i, til farven er passende. Remouladen har godt af at trække lidt i køleskabet.

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 09:41- Svar

      Jamen det lyder jo legende let! Tusind tak for dine opskrifter, de må med i samlingen. Både din mayo og remo lyder jo bare så lækre! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  12. Søren Siim Nielsen 28. marts 2014 af 09:02- Svar

    Det ER ufatteligt nemt med en stavblender. Første gang jeg lavede det tænkte jeg godt nok også “Var det det? Skulle der ikke mere til?”

    1) Jeg napper bare et æg fra æggebakken. Living on the edge og alt det der. Æggehviden er nøglen til at få den rette konsistens, den koagulerer øjeblikkeligt med olien når stavblenderen sætter igang. Ca. halvdelen af æggehviden og hele blommen skal i skålen.
    2) Smagsneutral olie. Hjemme hos os er det solsikkeolie fra Netto men hvis du har en koldpresset rapsolie skulle det være suverænt.

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 09:44- Svar

      Så nemt, det lyder da bare SÅ nemt! For godt og for nemt til at være sandt? 😉
      Det må prøves, jeg har æg i æggebakken. Er der ikke også noget med at der ikke er salmonella i danske æg længere? (mindes at have læst det et sted).
      TAK!Søren
      Mange hilsner
      Gitte
      Kommer sent hjem i aften men har stor lyst til at prøve at lave din mayo til fredagsfritterne! 🙂

  13. Søren Siim Nielsen 28. marts 2014 af 08:06- Svar

    Jeg laver også skinkesalaten selv, dog med en stavblender. Den bliver faktisk endnu bedre hvis du bruger hjemmelavet mayo og det er endnu nemmere at lave end skinkesalaten!

    I en lille skål hælder du:
    1 æggeblomme
    ½ æggehvide
    1 tsk citronsaft
    ½ – 1 tsk sennep
    et drys salt og peber
    1½ dl neutral olie.

    Vent et minut eller to til olien ligger øverst og så sætter du stavblenderen ned i bunden. Blend i små stød og du kan se ingredienserne blive til mayonaise øjeblikkeligt. Det tager MAX 20 sekunder og så har du ca. 200g af den lækreste mayonaise. Den kan varieres i en uendelighed – her i huset er vi f.eks. meget glade for chilimayo til fritterne 🙂

    • Gitte Hansen 28. marts 2014 af 08:58- Svar

      Hej Søren
      Tusind tak for anvisningen, det lyder da fantastisk let! Jeg har prøvet at lave mayo flere gange, men er floppet fælt hver gang. Enten er konsistensen blevet for tynd, eller også har en smagt harsk. MÅske jeg bruger en forkert olie? Hvilken olie bruger du? Smagsneutral er det f.eks. solsikke/rapsolie eller?
      Bruger du ikke pasteuriserede æg? Jeg troede kun det var æggeblommer man skulle bruge?
      Ej det lyder jo let og da må da kunne lykkes for mig! Tusind tak for din hilsen og dine mayo-råd. Ja uhm chilimayo smager godt, og aioli også da! 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar