Bagte rodfrugter med dijonmarinade og tosca-kage til dessert

Ovnbagte rodfrugter. Jamen det lyder jo sådan lidt frelst, helligt, kedeligt, sundt eller hvilke associationer får du? Gode eller dårlige vibrationer?

Efter jeg har smagt ovnbagte rodfrugter med honning, olie og dijonsennep, ja så ved jeg at man kan lave rodfrugter så lækkert, at man kan spise et kilo næsten helt alene og næsten helt uden tilbehør. Ja selv kødet bliver overflødigt 😉

DSC_2958

Du skal bruge en pose rodfrugtmix. Nogle gange kan sådan en pose købes for en ti’er. Hvis du er heldig at falde over sådan et tilbud, så køb gerne mange poser. Det er et fund for de penge! I posen er der gulerødder, pastinak, persillerod og rødbeder. Alt-i-én. Så nemt.DSC_2932

Uhm! Her til aften spiste vi ovnbagte rodfrugter. Jeg lokkede teenagerne til at smage, og ja, de var også fan! Især pastinakkerne (eller var det persillerod, sorry? er ikke den store kender udi rodfrugter. Kan ikke se forskel!). Nå men de hvide fiduser elskede mine børn allermest. 😉

Nå men børnene spiste pommes frites og hotwings til rodfrugterne, jeg spiste et lille stykke koldt kylling. Jeg kunne sagtens have nøjes med rodfrugter alene. Jeg ELSKER rodfrugter bagt på denne måde!

DSC_2954

og se en lille lækker kage der blev tryllet frem til dessert?

DSC_2963

Mere om den senere.

Til ovnbagte rodfrugter med dijonmarinade skal du bruge: 

1 pose rodfrugtmix

½ dl. olie

1 spsk. dijonsennep

2 tsk. tørret timian

½ tsk salt

1 tsk. akaciehonning.

DSC_2951

Sådan laver du ovnbagt grønt med dijonmarinade:

Skræl rodfrugterne og skær dem i stave. Læg rodfrugterne i dit allerbedste aluminiumsfad, så rodfrugterne også bliver sprøde under bunden når de bager/steger.

DSC_2935 Nu skal marinaden røres sammen: DSC_2936 Rør olie, honning, sennep, salt og timian sammen.DSC_2938 DSC_2940 Vend rodfrugterne med dijonmarinaden.DSC_2941

Sæt fadet i ovnen i 30-45 minutter v. 175 grader varmluft. Vend gerne rodfrugterne et par gange undervejs.

Rodfrugterne er færdige, når de er sprøde og lækre. De skal gerne være lidt bidefaste, ikke bløde og slatne.DSC_2949Altså jeg kunne sagtens have klaret mig med kylling og rodfrugter og have undværet de pommes frites der ligger her på tallerkenen. I baggrunden ligger der en lille aioli, og aioli smager FANTASTISK til bagte rodfrugter (og hjemmelavede fritter, sesamfritter, sesamgulerødder, rejer, agurkestave, gulerodsstave….Ja er der noget aioli ikke smager godt til? ok måske pålægschokolademadder? ;-).

Hvordan laver man aioli?

Altså hvis du er prof., dygtig eller bare heldig, kan du lave din egen hjemmelavede mayonnaise. Det skulle være så let, men jeg har endnu ikke haft held til det (men jeg er heller ikke så tålmodig). Jeg laver aioli ved at røre en rigtig god mayonnaise (f.eks. Hellmann’s) med et par fed pressede hvidløg og lidt salt. Smager fantastisk! DSC_2961Så er der vvnbagte rodfrugter, der smager himmelsk. Sødme fra honning, dijonsmag fra sennep, timiansmag. Uhm. Alle elementer i skøn forening. Smager SÅ godt. Du skal virkelig holde øje med de rodfrugt-mix-poser!

Du bruger jo selvfølgelig bare de rodfrugter du synes allerbedst om, men jeg synes rodfrugtmix’en er genial for de forskellige rodfrugter supplerer hinanden så fint. Gulerødder alene bliver lidt kedelige synes jeg?
DSC_2956Nå men hvad var det så med den tosca-kage? 

Jamen jeg har et “tøm-fryser-projekt” i gang, og se hvad der dukkede frem i lyset.

Den skønneste toscakage!.

Nogle gange, når man tager ting frem af fryseren, har smagen jo ændret sig efter opholdet i det kolde dyb. Jeg var spændt på denne kage og fik en glædelig overraskelse. Kagen var stadig en GULDkage! Jubii. Så lækkert!

Lækker smørbagt karamel-toscakage med mandler. Lige her finder du opskriften. 
DSC_2966

 Uha, det er en hård tjans at tømme min fryser….Dammit, jeg var jo nødt til at gøre mit bedste for at få kagen udryddet. 🙂

Nå, imens jeg spiste rodfrugterne, havde jeg næsten følt kiloene rasle af. Det fik jeg så hurtigt udlignet med toscakagen. Så var der balance i kalorieregnskabet igen 😉

I morgen venter en ny dag. Skulle jeg kigge ud en tur i fryseren igen måske?

Mere inspiration

10 Kommentarer

 1. Annette 2. marts 2015 af 20:55- Svar

  Hej Gitte!

  Jeg har også altid været i tvivl, om jeg stod med en pastinak eller en persillerod i hånden. -det er jeg ikke længere- Louisa Lorang ,kok på TV2, gav hendes huskeregel som jeg aldrig vil glemme:

  Nu kommer den: ( og undskyld sproget) på din dejlige blog 🙂
  “Man kan pisse i en pastinak” -Jeg er aldrig i tvivl længere når jeg står og kigger på toppen af de to rodfrugter!

  • Gitte Hansen 2. marts 2015 af 21:03- Svar

   Hej Annette

   Tusind tak for dette skægge husmor-fif, kan vi ikke godt kalde det dét? Jeg tror dog lige at jeg skal se et billede af en pastinak før jeg helt forstår det, men bestemt noget man kan huske. Hun er dejlig befriende og uhøjtidelig hende Louisa. Godt vi har hende 🙂
   Tusind tak for din hilsen og for dine søde ord. Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen 🙂
   Med venlig hilsen
   Gitte

 2. Jenny 2. marts 2014 af 16:48- Svar

  Umm, elsker også bagte rodfrugter. Jeg plejer, at nøjes med et spejleæg på toppen.

  • Gitte Hansen 2. marts 2014 af 20:30- Svar

   Hej Jenny
   Det var da en god og rigtig nem menu med et spejlæg på toppen 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Mette 24. februar 2014 af 06:27- Svar

  Selleri smager fortrindeligt – men jeg kan ikke kun spise selleri – der skal bare være andre rodfrugter også, så der kommer en blandet smag, som jeg tygger mig igennem tallerkenen.
  Aropos suppe – selleri skal rives – så smager det bedst. Og det samme med rødbeder. Ellers får man den der jernagtige smag i munden, når man tygger i den. Og hvor ved jeg det fra? På min gamle arbejdsplads (en børnehave) lavede vi grøntsagssuppe (med linser eller andet proteinfyld for ellers holdt vi os jo ikke mætte længe vel). Når vi skar ud i tern, blev der ikke spist så meget, men blev alt revet, så blev der spist meget mere (også af de voksne). Uhmm… Det var en god suppe… (løg, porrer, hvidløg svitses i karry som oftes – guelrødder, pastinakker, persillerødder, selleri, måske en squash revet og svites med. Vand på. Røde linser i – og så bare småkoge. Fløde til sidst. Og personligt elskede jeg når den også blev blendet – mmmmmm)

  • Gitte Hansen 24. februar 2014 af 20:42- Svar

   Hej Mette

   Supergode tips du kommer med der. Sikke da en lækker suppe du fortæller om. God ide at putte linser i. Det har jeg aldrig prøvet, men det vil jeg da prøve! Tror jeg har en pose i skabet der i den grad trænger til at blive brugt. (har de evig holdbarhed? ;-)) Ja uhm, jeg elsker også supper allermest når de blendes. Jeg mindes en lækker lækker kartoffelsuppe med bacondrys og et lækkert kartoffelbrød til.
   http://nogetiovnen.dk/the-kartoffelwoman-serverer-dampende-kartoffelsuppe-med-bacon/#.Uwuf4_l5O4I
   Måske vi snart skulle have suppedag igen? 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 4. Ulla 23. februar 2014 af 12:14- Svar

  Hej Gitte.
  Ja det er bare så lækkert med bagt rodfrugter.Når jeg laver det, så giver jeg lige rødbederne op lille opkog først, så smitter farven ikke af på de andre rodfrugter.
  VH
  Ulla

  • Gitte Hansen 23. februar 2014 af 12:23- Svar

   Hej Ulla
   Ja så lækkert! Det var da en god idé at give rødbederne et opkog først. Det anede jeg ikke! Er så glad for alle de gode fifs jeg får af jer søde læsere.
   TAK for den gode feedback! 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 5. Mette 23. februar 2014 af 07:43- Svar

  Ja bagte rodfrugter smager godt 🙂
  Du kan se forskel på toppen – de ser forskellige ud. Det er ikke bladene jeg tænker på men læg mærke til, der hvor bladende hæfter på rodfrugten. Den ene ligesom kommer indefra den anden på en anden måde… Omstændigt – og kunne huske forskellen da jeg arbejdede i børnehaven og brugte mange rodfrugter.
  Nu dufter jeg til dem 🙂 En pastinak har en sød duft – persilleroden er mere stærk i det. Jeg kan spise maaaaaaaaange persillerødder – men ikke så mange pastinakker – de er for søde for mig – synes at de er sødere end bagte gulerødder.
  Har du prøvet at tage lidt selleri med? Skær en humpel af (kræver jo et helt selleri men det kan holde en tid), af med skræl (skæres væk umuligt at skrælle synes jeg), og så skæres ud i humpler i samme str som de andre rodfrugter. Giver også en god smag – og er ikke stærk men også lidt sød synes jeg.
  Prøv det 🙂

  • Gitte Hansen 23. februar 2014 af 21:07- Svar

   Hej Mette

   Øj manner, det er jo en rigtig rodfrugts-ekspert jeg har fået fat hér.

   Dejligt, nu er jeg jo meget klogere! Nu ved jeg, at det må have været pastinakkerne mine børn var vilde med, når de smager sødligt 😉
   Selleri skal jeg have prøvet. Sellerifritter skulle jo smage så godt? Jeg er dog ikke vild med selleri i suppe.
   Så dejligt du kan hjælpe, jeg er en knold udi rodfrugter 😉
   God fornøjelse i dit køkken fortsat
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar