Bedstefars skæg kage i en lidt mere fedtfattig version med vanilje cheasy og kalorielet jordbærgrød. Sukkerbrødsbund, jordbær og marengs. Få opskriften her.

Jeg er vild med Bedstefars skæg! Så er det sagt! Altså hverken moustache, fipskæg eller overskæg.

Det er bedstefars skæg KAGEN, jeg elsker. En sukkerbrødsbund, et syltetøjslag og en marengstop. Oh la la!Bedstefars skæg kage i en lidt mere fedtfattig version med vanilje cheasy og kalorielet jordbærgrød. Sukkerbrødsbund, jordbær og marengs. Få opskriften her.

Det lyder meget…sødt og det er det også, men på den gode måde.

Denne variant du skal høre om i dag er en smule fedt og sukkerreduceret, uden at kagen tog skade.

Jeg skiftede lidt af smørret ud med vanilje cheasy og skiftde det søde syltetøj ud med……kalorielet jordbærgrød. Ja du læste rigtigt. Jordbærgrød. Jeg har flere gange, med godt resultat, brugt Skælskør kalorielet jordbærgrød i kager, f.eks.i denne roulade og nu altså også i Bedstefars Skæg-kagen.DSC_8494

Man kan selvfølgelig lave sin egen kalorielette jordbærgrød, af friske jordbær, men i langt de fleste køkkener er tiden jo knap. Skælskør Jordbærgrød er et godt alternativ og indeholder meget få kalorier. Brug gerne den kalorielette, da Bedstefars skæg-kagen i sig selv indeholder rigeligt sukker.

Vanille cheasy brugte jeg fordi jeg havde en rest i køleskabet og fordi den gør, at man kan reducere i smørmængden. Vanilje cheasy kan dog erstattes med mælk. Surmælksprodukter er godt at bruge i kager, da de giver saftighed og gør kagerne “svampede” . Det er også altid godt at spare på kalorierne, tænker jeg, man kan nemlig ikke nøjes med 1 stykke af denne kage, skal jeg sige dig 😉

Her kommer opskriften på Bedstefars Skæg med vanilje cheasy og kalorielet jordbærgrød:

4 æggeblommer

100 gram sukker (125 gram hvis vanilje cheasy ikke bruges)

75 gram smeltet smør (eller 125 gram, hvis mælk bruges)

2½ dl. vanilje cheasy (eller 1½ dl. mælk)

5 dl. hvedemel

2 tsk. bagepulver

3 tsk vaniljesukker

Fyld: Et glas jordbærsyltetøj eller en pose jordbærgrød

Marengs: 4 æggehvider

2½ dl sukker

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Pisk æggeblommer, sukker og vanillesukker. Tilsæt smeltet smør og vanilje cheasy. Bland bagepulver i melet og tilsæt. Rør godt. Du kan fint nøjes med et piskeris.
DSC_8490 Sådan ser kagen ud efter den er færdigrørt.DSC_8491 Smør et ildfast fad og hæld dejen i. Ovnens store bradepande er for stor, så brug en mindre bradepande eller et andet ildfast fad. DSC_8493Bag kagen 15 minutter ved 150 grader varmluft.DSC_8495 Hæld jordbærgrøden på. Måske behøver du ikke bruge hele pakken, men kagen skal være godt dækket. Fordel jordbærgrøden/syltetøjet godt på hele kagen.DSC_8496Marengs: 

Pisk hviderne stive med lidt af sukkeret. (5-6 spsk.) Vend resten af sukkeret i med en ske. Fordel marengsen ovenpå kagen, og bag yderligere 20 minutter ved 150 grader varmluft. Her et glimt fra ovnen. Beklager min “tågede” ovnlåge -)
DSC_8498 Kagen er færdig når marengsen er sprød og gylden. Pas på med at åbne ovnen for tidligt, da marengsen ellers vil kunne risikere at falde sammen.DSC_8501Lad kagen køle lidt af, før du skærer dit første stykke.

Kombinationen af sød sprød marengs, syrlig jordbærgrød og svampet sukkerbrødsbund. Need I say more?

Bedstefars skæg? Hvorfor mon dette navn? Marengs der sidder fast i skægget? Øh jeg forstår det ikke helt? Metaforen “bedstefars skæg” er jo ikke så appetitlig, men har man smagt kagen bare EN gang, giver den søde skønne associationer.

Bare klø på. Rigtig god fornøjelse med skæg-kagen 🙂DSC_8521


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.