Brændte mandler med kakao og et kanelstrejf

Ok indrømmet. Det er lidt sent til julegodter. Måske har nogen nået kvalmegrænsen?

Chokolade, marcipan….Vi er nogen der stadig er så heldige, at have konfektrester i dåsen. Uhm.

De brændte mandler? Jamen de er skam spist..ØV.

De blev spist ret hurtigt. Det gør de altid. Altså jamen så måtte vi jo bare lave en ny portion?…Og hvad så når den er blevet spist? Så laver vi da bare endnu en portion? 🙂

Og denne gang skulle det vel også være en ny opskrift med et lidt andet twist? Man kan jo lige så godt eksperimentere lidt?

Det blev brændte mandler med et kakaotwist.

Lige en indskydelse : Brændte mandler kan indtages HELE året. Det er absolut ikke en sæsonvare. På gader og stræder bliver der jo solgt brændte mandler hele året rundt, så du kan roligt lave en portion hjemme i dit eget køkken også. I januar, februar, marts, april, maj……… 😉

Brændte mandler forsvinder HURTIGT, vær forberedt på det. Knasende sprøde søde lækre mandler. Uhm. Mange siger “Mandler er jo sunde, så det er vel i kategorien sundt slik?” Den holder vist alligevel ikke, men ok – i forhold til vingummi med tilsætningsstoffer er de jo sundere, men små kaloriebomber er det. Så ved du det 🙂

De der mandler med et kakaotwist…. DE var altså bare så gode. Uhm! Og de vilde skete jo. Disse mandler blev OGSÅ spist. De forsvandt absolut som nr. 1 på hitlisten over julegodter og øv også, nu er dåsen tom. Måske man skulle lave en ny portion??….NEEEEJ – vig bort, søde tanker! 4 kilo julesul på pluskontoen….Ikke flere brændte mandler! 🙂

Har du ikke overskydende julekilo, eller er du nem at lokke med, så kommer her :

Opskriften på de lækre brændte kakaomandler :

200 gram mandler

175 gram flormelis

1 dl vand

Salt

2 tsk kakao

1/4 tsk kanel

2 tsk vanillesukker

Sådan gør du : 

Mandler og tørre ingredienser blandes på en pande.

Vand tilsættes :

Mandel-blandingen steger ved middel varme.

Der omrøres. Langsomt vil blandingen blive mere og mere grynet.

Pludselig vil du opleve at sukkermassen bliver mere og mere pulveragtig og grynet og det er helt normalt. Du omrører stadig.

På dette tidspunkt tænker man at mandlerne mislykker, men den er god nok. De skal se sådan ud. Panden skal have middelvarme og mandlerne er nu tørre og faste.  Hvis du har for høj temperatur, kan du risikere mandlerne brænder af. Ve lav temperatur vil sukkeret ikke karamellisere. Middelvarrme er perfekt.

Så vil dine mandler komme til at se sådan ud i løbet af en halv times tid:

På dette tidspunkt, når mandlerne ser sådan ud, må du ikke forlade panden. Sukkeret vil begynde at smelte igen og der vil lyde små smæld fra mandlerne. Skru lidt ned for temperaturen og rør godt.

Den lyder rigtigt svær, processen, når jeg beskriver den her, men har du prøvet den et par gange, så kan du sagtens finde ud af det.

Når sukkeret er karamelliseret, er flydende, skinnende og karamelagtig, tager du panden af. Forinden har du klargjort en bageplade med bagepapir. Her hælder du dine mandler på. Det er vigtigt at det er bagepapir, så mandlerne ikke brænder hul i smørrebrødspapir f.eks. og en bageplade er god, så tager dit køkkenbord nemlig ikke skade af varmen.

HUSK! Det er vildt let at brænde sig på sukkerblandingen, så pas på fingrene når du laver karameller. 

HUSK! Brug ikke en dejskraber af almindeligt plast, den vil nemlig smelte og hele blandingen incl. skraber må i skraldespanden, og det er ØV

På bagepladen skiller du mandlerne ad med to gafler. Ellers vil du til slut bare have en stor klump mandler efter afkøling.

Det er jo forresten sådan du laver mandelkrokant. Brændte mandler du lader stivne i en klump og herefter hakker groft. Det er mandelkrokant

Mandlerne skal køle af et par timer før du kan putte dem i en beholder, glas, dåse eller hvordan din godteskål nu eller ser ud. Der kan nå at forsvinde mange på bagepladen i den tid de køler af. Jeg vogtede lidt over mine mandler, og heldigvis var der nogen tilbage til godtedåsen 😉

Kast dig endelig ud i de brændte mandler med kakao/kanel-twist. De er LÆKRE og du behøver SLET ikke vente til det bliver jul igen.

God fornøjelse. God mandel-fornøjelse 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar