Brunsviger til en smuk niece – på en sommersolskins-fødselsdag


DSC_6202

Det er sommerferie! Der er GOD TID! Tid til at male sokkel, tid til at skure brusekabine. Tid til at få besøg af familien. Tid til at kramme smukke niecer 🙂

I dag var en glædens dag og en alligevel var det en lille smule vemodig dag. Min niece Maria havde fødselsdag og kom tilfældigvis forbi sin mosters hus lige på dagen. Perfekt. Så kunne vi gå lidt fødselsdagsbageamok. Der blev bagt morgengrovbollerne som hun elsker.

2013-07-05 09.00.06

Der blev bagt foccaciaboller til frokost, selvfølgelig med varm leverpostej til. Sådan er det bare her i huset når der bages foccacia. Varm leverpostej m. agurk og ost/peberfrugt. Jeg bruger AMO’s færdig Ciabatta-blanding. Den er altid et hit. Jeg pensler med olie og drysser med rigeligt oregano og groft salt. 8 personer kunne sætte 15 store foccacia-boller til livs, og spise 2 store leverpostej. SELVOM det er juli og undtagelsesvist temmelig varmt i dag.

 

Altså man må sige at det ikke var sult der plagede os MEN vi var jo NØDT til også at spise fødselarens yndlingsfødselsdagskage.

Kæmpe brunsvigerkage med rigeligt snask! 🙂

DSC_6199

Fødselaren blev så glad, havde håbet at det var lige netop denne kage der blev serveret. Heldigt! Er mosteren mon tankelæser?? Vi har en brunsvigerforhistorie sammen mine to niecer og jeg. Vi har flere gange bagt brunsvigerbradepandekager når de har været på overnatning hos os. De har hjulpet med at pynte og slikke skålen ren da de var helt små.

Ren nostalgi for mig at bage en brunsvigerkage til dem igen. <3

Jeg indledte med at sige at dagen også var en lidt vemodig dag. Fødselar-niecen flytter nemlig til Sjælland efter sommerferien. Hun glæder sig og så har mosteren besluttet sig for, at så glæder hun sig også, selvom det var et lidt tungt farvel. Et er sikkert. Man er nødt til at forfølge sine drømme her i livet og rigtig god vind på din rejse kære Maria. Kærlighed vil være din følgesvend og er du glad og lykkelig, så bliver vi andre det også. 🙂

DSC_6198

Nu blev du trukket igennem den følelsesladede familiehistorie og måske du egentlig bare var på udkig efter den dér brunsvigeropskrift?

Her kommer den så. Opskriften på brunsviger (en kæmpestor tyk brunsviger i bradepande eller 2 knap så tykke).

Dej :

3 dl. lunkent mælk

50 gram smør

50 gram gær

7,5 dl. mel

3 spsk. sukker

1 tsk. salt

Fyld: 

150 gram smør

150 gram farin

3 spsk sirup.

DSC_6184

Sådan gør du: 

Lun mælken og smelt samtidigt smørret heri (jeg bruger mikrobølgeovn) Lad det afkøle til fingervarmt. Tilsæt gær, salt og sukker. Tilsæt mel lidt efter lidt. Ælt gerne med dejkroge i røremaskine (håndkraft kan også bruges).

Dejen skal hæve et lunt sted i mindst ½ time.

Imens laver du fyldet :

Smelt alle ingredienser i samme skål (jeg bruger mikrobølgeovn). Afkøl lidt.

Læg bagepapir i bunden af en bradepande. Fordel dejen herpå (med kagerulle ell. lignende). Fordel fyldet herpå. Der er RIGELIGT fyld! 
DSC_6186 Det er helt bevidst. Man må aldrig gå ned på snask i brunsvigeren!

Der ville nok have været fyld nok til to tyndtudrullede brunsvigere, men det var gså meget lækkert med en tyk? Gør helt som du synes. Det er et frit brunsviger-land vi lever i 😉

Sørg for at fyldet kommer godt ud i kanterne (tørre kanter på en brunsviger er kedeligt, undgå dem helst 😉

Brug fingrene til at lave huller i dejen, som det gode syndige snask-fyld kan synke ned i.

DSC_6193

Bag brunsvigeren 15-20 minutter ved 175 grader varmluft (tynde brunsvigere skal bage kortere tid). Brunsvigeren er færdig når kanterne føles gennembagte og det meste af fyldet på toppen er knasende sprødt. Pas på du ikke brænder brunsvigeren af (det er NEMT at brænde sukkerbomber af!)

Lad brunsvigeren afkøle lidt før du skærer den ud. Snasket skal lige nå at stivne.

Selvfølgelig skulle der fødselsdagsflag i kagen. Klart! Det er jo helt lige meget hvor gammel fødselaren bliver!
DSC_6194
og heldigvis skinnede solen fra en næsten skyfri himmel. Kan den andet, når det er den sødeste niece der fylder?? 😉

Her sidder fødselaren med sit kagefad. Hvis hun kunne, ville hun have spist det hele (hun gjorde hvad hun kunne! 😉

DSC_6201 og her får I lige et billede af et solskins-overbelyst kagefad. SOLEN SKINNEDE JO I DAG! I ren benovelse, glæde og befippelse glemte jeg at regulere på kameralyset. Kameraet er jo indstillet på permanent gråvejr, så når solen skinner kommer det helt bag på mig (og kameraet) 😉

En dejlig dag var det. Ungdommelig glæde og fødselsdagshumør. Skøn kombination. Dejligt at kunne få lov at fejre den store seje pige på denne hendes sidste børnefødselsdag. Næste gang er det kørekort-alderen. Måske hun kommer kørende over og spiser brunsviger hos sin moster?

DEAL! Den er jeg klar på. Vi ses Maria! Lover at have en brunsviger klar når du kigger forbi 😉

P.S.: Der blev spist overdrevne mængder brunsviger på matriklen i dag. Mine egne børn elsker nemlig tilfældigvis også brunsviger. Elsker som i ELSKER! De (og vi andre!) spiser til de/vi revner! Vist godt at vi alligevel ikke bager den så tit.;-)DSC_6202

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Helle 17. juni 2014 af 21:16- Svar

    Hej Gitte

    Bagte denne brunsviger til datterens fødselsdag i lørdags. Hele familien var fuldstændig vilde med den, lækker lækker dej og tilpas med snask, der fik en skøn karamelagtig konsistens, og ikke bare de sukkerklumper, man ellers kan få på en brunsviger. Tak for en helt fantastisk blog og dejlige opskrifter, som du gavmildt deler ud.

    • Gitte Hansen 18. juni 2014 af 21:53- Svar

      Hej Helle
      Tusind tak for din dejlige kommentar som jeg blev rigtig glad for. Det glæder mig at du og gæsterne synes om brunsvigeren, jeg synes også helt som du bedst om den karamelagtige topping. Uhm! Så skøn, måske jeg snart skulle bage den igen? Tak for tippet og brunsviger-påmindelsen 🙂
      Tak for din meget positive feedback. Det betyder vildt meget for mig at få sådan en skøn hilsen som den du sendte, det giver mig bare endnu mere mod på at fortsætte. Dejligt du har fundet vejen forbi bloggen 🙂
      God fornøjelse i dit køkken fortsat
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar