Brylcreme, stålkam og hvad dælen er en samfundshjælper?

2012-04-07 10.32.52

Starter med at bringe en advarsel, en servicemeddelelse og en korrektion.

“Dette indlæg handler ikke om mad. Ikke det fjerneste om mad” 

Nu er du advaret. Du kan ikke her få inspiration til aftenmenuen i morgen, eller idé til hvilken kage du skal bage til aftenkaffen. Du må en tur i blogarkivet i stedet. Ordene flyder i dag i stedet frit og i en helt anden retning. Den frihed tager jeg mig gerne, som blogdirektør og min egen chef.

I dag skal vi i stedet for at se frem, se tilbage. Fortiden kalder. Fortidslevnene får minder…Mig???

Mine teenagere ansporede mig under en lang aften sammen over aftensmaden.

I dagens indlæg kommer du til at høre om en bedstefar med rødt skæg, en stålkam, klistermærker og “samfundshjælpere”.

Hvor er hun altså mærkelig, hende Bagenørden! Hvad er dog det for noget sært noget at skrive om?

Har du mod på at læse med? Prøv at se om du kan hænge på. 🙂

2012-04-14 12.30.30

Nå men dagens fortælling starter ved middagsbordet.

For dælen hvor er det altså en fornøjelse at være mor til store teenagere, eller mor i det hele taget. Ja og jeg mener det og ingen ironi her. Ingen genstridigheder. urimeligheder, kampe og slagsmål. Mine unger er de skønneste i verden og samværet med dem er guld værd. De har mega-god humor, er sjove og skægge at være sammen med, (dog fratrukket periodisk men meget menneskelig morgensurhed) <3

Nå men vi nyder at ingen skal tidligt i seng og at vi har god tid ved middagsbordet. Vi griner meget i vores familie. Faktisk storgriner vi tit sammen henover aftensmaden (indrømmet, nogle dage er vi trætte og tavse som triste østers).

Idag faldt snakken pludselig på “gamle dage”. Humøret var højt. De meget gamle forældre på 46 år (!)  begyndte at fortælle sjove anekdoter fra barndommen i 70’erne og helt uventet oplevede vi teenagerne bryde bryde hulkende sammen af grin. Skønt! Hvad var det sjove mon? 😉

2012-04-15 11.37.12

“Bedstefar havde engang et flot stort rødt skæg” …….”HVAD??”….”Ja han var rigtigt smart og så smurte han noget creme i håret der hed Brylcreme, så han fik Elvis.krølle”….”Hvad er en Elviskrølle?? Vilde latterbrøl!

En ung bedstefar med hipsterskæg og spytkrølle!

Her kan i se et billede af den  unge smarte bedstefar med det røde skæg. Min søster sendte mig billedet og det var et chok for mig at se, at min far i virkeligheden var en hipster allerede dengang i 70’erne. Gud ved om det i virkeligheden var ham der, dog meget tidligt, startede hipster-bølgen eller er billedet blot så gammelt, at bedstefar er kommet på mode igen ved den naturlige modecyklus: “alt bliver moderne igen om 40-50 år – lad bare kjolerne hænge i skabet”?

bedstefar

Min far og jeg og lillesøster på armen

Bedstefar havde Elviskrølle (det lyder mere charmerende end spytkrølle, det var der vist også noget der hed?)

Bedstefar havde også den sejeste stålkam i hele verden, hvis formål var at få lavet pandekrøllen med særligt sving i. Dette var helt umuligt uden brylcremen, den creme gav sikkert hold, stærkere end den stærkeste hårlak. “Hvad er en kam?” Ja den er da til at frisere hår med selvfølgelig! 🙂

I enden af stålkammen sad der nogle gange en lang spids ende. Hvad skulle den mon bruges til? Jo da! Til sideskilningen!

stålkam

“Nogle gange sad der en OPLUKKER i den ene ende af kammen”….Teenagerne måbede….”En kam med en oplukker i???” “Hvorfor, hvorfor?” Jo alt det vigtigste i én dims, lige til at stoppe i baglommen. Styr på spytkrølle og klar til en pils – så kan intet slå én af pinden.

“Ja og ved I hvad man kaldte en oplukker i gamle dage?”

“En samfundshjælper!”

Latterkrampe, tårer af grin og forundrede blikke fra teenagerne. “Ej hvor var I altså sære i de dér gamle dage. I var da  langt ude! Øl og samfundshjælp – altså come on??  Hvordan hænger det sammen?” spurgte teenagerne.

Det kunne jeg simpelthen ikke give et fornuftigt svar på.

Vi måtte ty til Den Store Danske for svar. SELVFØLGELIG kan vi finde det her, Bibliotekarer som mig elsker jo gode solide opslagsværker hvor man altid kan finde svar. Præcise svar – ofte på det helt umulige (som her).

2012-06-12 18.29.58

“Hvad er en samfundshjælper?”:  Er det en plejehjemsassistent, en sygeplejerske, en gademedarbejder, en renovationsarbejder eller en jurist?

Næh nej.

Den Store Danske fortæller her, at:

Samfundshjælper, øloplukker, kapselåbner, slangudtryk for en kapselåbner, dvs. et redskab til at fjerne kapslen på en ølflaske, se også kapselåbner.
“Udtrykket indikerer, at man ved at åbne og nyde en øl øger sit velvære og derved bliver en gladere samfundsborger”

Konklusion: “Øl gør folket glade!” Det skal nok passe,og det passer vel stadigvæk, med eller uden spytkrølle!? 🙂

Ha HA HA! Fremover vil jeg afprøve de selskaber jeg kommer i. “Stik mig lige samfundshjælperen”, vil jeg hoverende sige. 50+’erne vil stikke mig oplukkeren uden at blinke, og også uden at tænke over, at det faktisk er 40 år siden de sidst har hørt udtrykket.

De yngre i selskabet  falder af i svinget. Hæ, hæ.

Åh hvor vil jeg dog fryde mig, føle mig som et alvidende orakel og hvor skal jeg dog grine over de unges uvidenhed?! De aner ikke hvad konen snakker om med den samfundshjælper? De unge vil nok helt sikkert tænke… gamle nar, dødssyg pensionisthumor!? 😉

2012-05-04 21.11.22

Stålkammen, samfundshjælperen og hipster-skægget, fik os i tankerne til at se tilbage.

Straks faldt vi også i svime over alle de smukke barndomsminder. Dengang der var RIGTIGT legetøj til! og ordentlige vintre med sne på kælkebakken og is på skøjtesøen. Dengang i legetøjets guldalder hvor man kunne få flot, farvestrålende legetøj i TRÆ, hvor der var “Sølvpilen” og “Ingrid og Lillebror”

Slet ikke som nu. Legetøjet og underholdningen kan jo slet ikke hamle op med gamle dage. Om dengang vi havde lange elastikker at hoppe i. Se det kunne holde os beskæftiget i timevis?

Om seje yoyo’er. Mor her havde både en Fanta og en CocaCola yoyo. (Hvor filan er de yoyo’er blevet af, dem ville jeg vil jo lege med NU hvis jeg havde dem lige hér?) Åh alle de yo-yo spinner-tricks jeg havde helt styr på. Jeg ville SÅ meget kunne have imponeret mine teenagere og blæret mig foran min mand med de tricks? Nå men måske de bare alle ville tænke….gamle nar..eller pensionisthumor??? :-).

Åh og klistermærkesamlingen!

Mor hér skrev til samtlige bryggerier og fik sendt store pakker med klistermærker. Manden ser imponeret – og ret misundelig – ud da han hører dette. Dette er et uberørt kapitel i vores 23 år lange samliv – kan forholdet mon bære mandens klistermærke-misundelse? Er i tvivl. 😉

2012-05-18 12.45.19

Tænker med glæde og stolthed tilbage på de gamle originale klistermærker jeg havde fra Faxe øl og Faxe kondi. Manden får et henført og mistænksomt blik. ” Åh gad godt bladre i mit album nu. Mit klistermærkealbum, hvor er det? Det var grønt”….Hvis jeg finder mine og han finder sine, tror du så han vil være med på noget bytte noget??? 🙂

Åh ja alle disse minder. Hvad blev der af alle samlemanierne? Alle mine smukke servietter, min sæbesamling, gemalens pap-ølbrik-samling og alle mine pennevenner, der også pludselig forsvandt?

(det eneste jeg samler på nu, er sko, men indrømmet, de er også klart mere anvendelige end sæbe og servietter. Jeg har mange sko, men jeg er også blevet meget fornuftigere med alderen. Har indset at sæbe og servietter er penge ud af vinduet 😉

2012-04-08 09.08.24

Ja sådan kan en fredag aften også gå.

Godt vi kom til at snakke om bedstefars røde skæg. Dejligt vi fik støvet et billede af den rødskæggede 1970’er-fancy-bedstefar op. En stålkam må vi vel kunne også finde på DBA? og brylcremen har de vel stadig i shoppen på Elvismuseet?

Har du en stålkam på lager er vi de lykkelige aftagere (nej og så alligevel ikke, mindes med rædsel følelsen af stålkam indviklet i langt hår).

I nogle stålkamme sad der en lang spids og på FB diskuteres lige nu om spidsen blev brugt til at lave sideskilning med eller om den blev brugt til at at ondulere hår før/efter carmen curles? Efter sigende skulle kammen med spids også være gode til extensions? Tak skæbne. Havde man allerede gang i det dengang? 😉

Nå men når hipstermode er fremme nu, er det vel kun et spørgsmål om tid før stålkammen får sin revival. Åh men er da vist nødt til at komme på jagt efter en stålkam. Bedstefar skal have én i gave og måske vi andre også kan få tryllet et Ellvis-krølle! 🙂

stålkam
Er du yngre end 40 aner du nok ikke hvad en stålkam er og derfor kommer der et billede igen her.  Wow, nu smiler jeg henført. Der er vist sket en opgradering på stålkam-fronten igennem tiderne?!

Høj klasse og stil over farverne nu! Ønsker mig en lilla stålkam med samfundshjælper! Er du GAL et scoretrick det ville være – det er jo fredag aften? 😉

Nå men tilbage til middagsbordet. 1 time stornød vi alle hinandens selskab. Dejligt med tilbageblik – ofte har vi hæsblæsende travlt, er bagud og optaget af alt det man skal nå i morgen. Skønt bare at svømme tilbage til en lille håbløs stålkam, smukke Faxe-kondi-klistermærker  og en yndlings-yoyo?

2012-04-07 20.20.59

Tak til dig der læste med til bunds på denne sære fortælling uden hoved eller hale. En snak der starter med et grin, måske er det ligesom når sjove vitser falder til jorden fordi “man ligesom skulle have været der selv??”

Take it or leave it – du bestemmer. Stopknappen er din 🙂

Jeg har stornydt at skrive, det har været en fest, håber også du har stornydt at læse?

Billederne er fra lageret, fra dengang vi camperede i Fjellerup. Åh jeg savner det sted altså! Kan du ikke godt forstå hvorfor? GID jeg kunne bestemme over de dér teenagere og lokke/tvinge dem til at tage med på camping igen!? 🙂

2012-05-05 20.52.36

Mere inspiration
By |april 10th, 2015|Bag facaden|6 Comments

6 Kommentarer

 1. Bent Christensen 8. august 2016 af 13:30- Svar

  kan man få en stålkam med øl åbner i enden

  • Gitte Hansen 9. august 2016 af 20:38- Svar

   Hej Bent
   Ja det kunne man da vist engang, men jeg ville ikke ane hvor man skulle købe én i dag? Måske vi bare skulle lade den kam forblive et gammelt minde 🙂

 2. Jannie 11. april 2015 af 09:08- Svar

  Hej Gitte,
  Åååh sikke dejlige minder der kommer frem, når jeg læser dit indslag TAK!

  • Gitte Hansen 11. april 2015 af 09:20- Svar

   Hej Jannie’
   Tusind tak for din hilsen og dejligt du synes om indlægget. Dejligt du havde lyst til at læse med og at du ikke synes jeg var for fjollet. 🙂
   Rigtig god lørdag til dig
   Mange hilsner
   Gitte

 3. Tove Pedersen 11. april 2015 af 08:07- Svar

  Hej Gitte
  Tak for din herlige fortælling – jeg har virkelig moret mig med at læse den 🙂
  Jeg er jo fra den tid – var teenager i 60’erne – så husker både brylcreme og stålkamme, og kan fortælle dig at spidsen på stålkammen ( kunne også fås i plastic ) blev brugt når vi rullede curler i håret – den med skilningen køber jeg ikke rigtig, drengene / mændende havde jo altid stålkammen i baglommen så det var modellen uden spids 🙂
  Venlig hilsen
  Tove P

  • Gitte Hansen 11. april 2015 af 09:19- Svar

   Hej Tove
   Skønt at høre Tove – det glæder mig. Jeg tænkte godt om nok om I synes jeg var for fjollet, men jeg elsker jo at bruge bloggen som mit frirum til at få afløb for alle mine ord og tanker. Dejligt du synes om at læse med. Tror du har ret i den spidse dims. Klart den var i pigernes kamme. Hvad skulle de da også med en samfundshjælper i enden? Ølåbneriet måtte mændene da sørge for! 🙂
   Tusind tak for din hilsen, altid dejligt med en hilsen fra dig.
   Rigtig god lørdag til dig
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar