Chokolade créme brulée med mandelknas flamberet med stormlighter!

DSC_1094

Allerførste indlæg i et splinternyt år.

Noget trætte er vi, javist, men alt vel her og jeg er helt klar til at skrive årets første indlæg. Du skal høre om den lækre dessert vi spiste i går nytårsaften. En helt forrygende dessert som er supernem at lave og som vi gav en lille ekstra gimmick: sønnikke flamberede céme bruléen med sin stormlighter. Jo det er ganske vist, og det kunne fint lade sig gøre , se selv hér 🙂DSC_1092

og hvorfor blev det så lige cremé brulée? Det var såmænd fordi supermarkederne kastede billigt fløde i nakken af én i dagene op til nytår. 5 kroner for en halv liter. Øj en lækker discount-dessert der ville kunne laves?
DSC_0973

Iskonfekten, der var blevet til overs i julens slikskåle, blev også  puttet i cremé bruléen. En almindelig cremé brulée er naturel, kun tilsat vanille, men jeg tænkte, at iskonfekten ville kunne give en lækker nougatsmag? Stop madspild, tja og selvfølgelig også stop slikspild. Iskonfekten blev tilsat og det blev en lækker lækker créme brulée

DSC_0974 Opskriften på cremé brulée er virkelig nem, den kræver kun ganske få ingredienser (4 store desserter eller 6 små):

½ liter fløde

1 vanillestang

75 gram sukker + lidt til drys

4 pasteuriserede æggeblommer

Evt. Nougat/iskonfekt.

Evt.: Mandelknas af brændte mandler.

 Du undlader blot chokoladen, hvis du synes. Man vil vel også kunne tilsætte andre ting? Lakridssirup f.eks.?

Creme bruléen er nem at lave, den tager dog lidt tid at lave. Den skal bages i ovnen ved svag varme og afkøle 3 timer herefter. Herefter skal den flamberes kort inden servering, men sammenlagt er der ikke meget arbejdstid forbundet med desserten.

Sådan laver du créme brulée:

Varm fløden op ved svag varme, den må ikke koge. Flæk en vanillestang og bland vanillemarven med lidt sukker. Tilsæt vanillen og evt. chokolade til fløden. Rør.

DSC_0975

I mens fløden varmer, pisker du en æggesnaps.
DSC_0977Her et glimt af fløden med vaniljen
DSC_0976Iskonfekten. Tænk at jeg kunne modstå sådan en haps. Har vist fået chokolade nok denne jul. 😉
DSC_0978

Sluk for fløden og tilsæt fløden langsomt til æggesnapsen. Rør godt.  DSC_0980

Hæld creme bruléen i små skåle. Har du ikke nogle egnede små kokotter, så brug evt. flotte dessertglas.

DSC_0982 Der blev til 4 store skåle, men jeg burde nok have lavet dem lidt mindre? Det er en lækker sød men også lidt tung dessert, så lidt men godt, burde være mantraet. DSC_0983 Nu skal creme bruléerne bages. 45 minutter ved 100 grader varmluft. Efter bagning ser desserterne sådan ud.

Stil desserterne til afkøling i 3 timer. De skal helst ikke være tildækket, da der så vil udvikles kondens.
DSC_0986Efter 3 timer på køl har desserterne sat sig og er klar til flambering. Drys med sukker som vist her.
DSC_1086 Altså er man en rigtig dessertmager, så har man jo en rigtig dessert gasbrænder. Mette Blomsterberg har sådan en. Jeg har ikke. Hvad gør man så?

Tja tjo, så må man jo bruge det forhåndenværende søms princip?

Min sønnike gik glad og begejstret rundt med sin nye stormlighter. Tja den havde jo sådan set en lang stikflamme? Ville den ikke kunne bruges?

Det måtte komme an på en prøve.

Det gik da meget fint? Prøv selv at se her. Det tog lidt lang tid, men vi havde god tid. Sønnikke flamberede og flamberede. Sikke en fin overflade! Vi var ganske godt tilfredse med resultatet 🙂DSC_1088Til bønnesalaten nytårsaften havde jeg lavet lidt sukkerristede mandler. Jeg tænkte at lidt af mandlerne ville kunne bruges til desserten også?

1 dl. sukker smeltes på en pande et par håndfulde mandler tilsættes. Mandlerne brændes kort og hældes på et stykke bagepapir. Grofthakkes efter afkøling.

Jeg dryssede lidt mandelknas på desserterne og sikke fint det blev. Rigtigt fint. Overfladen på bruléerne var fint karamelliset og mandlerne knasende sprøde. Sikke en god blanding, Sprødt og sødt. Selve bruléen var fløde-fløjsblød i smagen. Uhm!

En fornem og virkelig lækker dessert, tryllet ud af næsten ingenting.

DSC_1087

Orv, hvor har vi mange bruléer til gode her i familien, nu vi har fundet ud af at vi kan lave dem, med lidt teamwork i familien.

Vi skal da prøve en lakrids brulée, en vanille brulée? Har du andre gode ideer til lækre brulée-varianter vi kunne prøve?DSC_1095

Mere inspiration

8 Kommentarer

  1. Rita Olderkjær 25. marts 2016 af 18:43 - Svar

    Hejsa
    Vi vil servere creme brulee til sønnens konfirmation, og vil høre om du ved i hvor god til bruleen kan flamberes? Det ville være dejligt hvis dette kunne gøres inden gæsterne kommer – 5-6 timer inden bruleen skal spises.

    Mvh. Rita

    • Gitte Hansen 25. marts 2016 af 20:49 - Svar

      Hej Rita
      Spændende og en lækker dessert 🙂
      Jeg ville lave creme bruleen færdig og stille på køl og så flambere den lige før servering. Tror ikke andet ville gå godt.
      Jeg synes du skulle lave en “generalprøve” inden for en sikkerhedsskyld – for lige at få ro i maven 🙂
      Rigtig god fornøjelse med festmiddagen 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

      • Rita Olderkjær 25. marts 2016 af 22:55 - Svar

        Ja, du har nok ret i, at jeg må vente til lige inden servering. Tak for hurtigt svar ?

        Rita

        • Gitte Hansen 25. marts 2016 af 23:00 - Svar

          Rigtig god fornøjelse Rita – og god fest til jer 🙂
          Mange hilsner
          Gitte

  2. Mia Clément 14. februar 2016 af 15:18 - Svar

    Hej Gitte,

    Er der ikke noget med at creme brulées skal bages i vandbad eller husker jeg helt forkert? Har længe tænkt at det sku’ prøves en dag ?

    Søndagshej fra
    Mia

    • Gitte Hansen 14. februar 2016 af 20:16 - Svar

      Hej Mia
      Jo det har jeg også læst, men jeg har ikke lige haft tålmodighed til at afprøve projektet. Disse blev nu helt fine uden vandbad. Prøv da endelig denne version og se hvad du synes. Rigtig god fornøjelse 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. […] Desserten: Den lækre cremé brulée med nougat kan du læse om her […]

  4. […] Eller hvad med en lille flødedessert med nougat i? En lille let creme brulee, der er knap så tung og mættende som Snickerskagen? Toppet med sødt mandelknas, og flamberet så sukkeret smelter på toppen? Perfekt dessert, der vil være et hit hos alle. […]

Læg en kommentar