Chokoladepyntede kager og kransekage til lille Charlie


DSC_5411

DSC_5396

En sød lille Charlie-dreng skal døbes. Charlie har en grandmoster (er jeg mon det?) som tilfældigvis ELSKER at bage kager. Især ELSKER at bage kage, når det er kager der kan bages med tanke, omtanke og kærlighed.

SELVFØLGELIG vil jeg da bage festlige kager til lille Charlies fest!

Se lige her hvor nuttet lille Charlie er. Ham kan ingen da stå for. Selvfølgelig skal han da have et kagebjerg! 🙂

Billede: Verdens sødeste

Det blev kransekager,  fordi kransekager er festlige og fordi bagenørden junior og senior er gode til at lave dem i fællesskab. Jeg ordner dej og min datter former og pynter. Vi lavede også en portion af de lækre sprøde havregrynskager, til lejligheden pyntet med chokoladestriber.

Først skal du høre om kransekagerne. Vi indrømmer straks at det er Mette Blomsterbergs opskrift vi bruger hver gang.

Kransekager ligner en million men er faktisk ret lette at lave.

Her kommer opskriften. Jeg lavede dobbeltportion. Der var 30 barnedåbsgæster.

Kransekage masse (ca. 16 stk):

  • 500 g. ren rå marcipan
  • 200 g. rørsukker
  • 100 g. æggehvider (200 g. æggehvider svarer til 4 bægre pasteuriserede æggehvider)

Glasur:

  • 100 g. flormelis
  • en anelse past. æggehvider (½ bæger)

Vi havde 1 kilo Lübecker marcipan på lager. Lübecker marzipan har vi et ganske særligt forhold til. Vi har været i Lübeck flere gange og besøgt den rigtige Lübecker-marcipan-butik og ikke mindst café. Og sikke nogle KAGER man kan spise i den butik. Fantastisk lækre!

Lübeck-marcipanen blev brugt til Charlies kransekager. De første meldinger er løbet ind. Gæsterne og værterne var tilfredse med kagerne, så kransekage lavet af Lübecker marcipan er godkendt (den smager ikke så kraftigt som Anthon Bergs, men tror faktisk at ægte mandelmasse skal smage sådan? Har selv prøvet at lave marcipan og det smager faktisk ret neutralt i smagen)

DSC_5349Fremgangsmåde:

Sukkeret opløses i æggehvide i en halv times tid. Marcipanstykker tilsættes herefter. Røres bedst i røremaskine (alt andet er næsten umuligt)

DSC_5348

DSC_5351 DSC_5354

Kransekagemassen puttes i en sprøjepose og sprøjtes ud med en tylle. Fortvivl ej, kagerne kan på dette tidspunkt have en ret sær form men bare rolig. Fugt fingrene og form  små trekanter.
DSC_5359 DSC_5361

Kransekagerne bages 8-10 minutter ved 200 grader. For en gangs skyld bruger jeg ikke varmluft her. Kagerne blevet let brændte under bunden. Faktisk er der et trick. Bag kagerne på to bageplader, så undgår du dette.

Hold godt øje med kagerne de sidset 2 minutter. Pludselig går det stærkt! DSC_5368

Sådan ser de færdige kransekager. Nu skal kagerne køle af inden de er klar til at blive pyntet.DSC_5364

Ja beklager. Der kommer lige lidt fotos her i aftenbelysning og kraftigt kunstigt lys. Vi var igang til sent fredag men nedenfor er der kranskekagefotos i dagslys, der var photoshoot dagen efter også 😉

Glasuren røres sammen og hældes i en lille plasticpose.

Der klippes et minimalt hul og du er nu klar til at pynte. Lav hellere hullet lidt for lille end lidt for stort. Taler af erfaring 😉DSC_5384

DSC_5393DSC_5387Her kagerne i dagslys. Se lige en forskel! Kagerne ligner en million og smager himmelsk til en god kop kaffe. Jeg synes faktisk at de er ganske festlige?

Min datter pyntede kagerne, og jeg fik allernådigst lov til at pynte et par stykke. Jeg kunne godt, men hun er bedst til det. Helt klart. Øvelse gør mester tænker jeg? Men det er svært at tilrane sig den opgave, når man har en ferm og ivrig kransekage-mester-datter i huset. Godt også for det. Dejligt hun har lyst og synes det er sjovt;-)

DSC_5397

DSC_5398Glasuren skal tørre et par timer før du kan stable dem/putte dem i en kagedåse. På dette tidspunkt kan man sagtens tilsnige sig en smagsprøve 🙂

DSC_5401.Sikke mange festlige flotte kransekager!…

og nu er turen kommet til havregrynskagerne. Også her har vi hentet inspiration udefra – fra Kvalimad

DSC_5410

Det er SÅ nem og lækker en opskrift! Her kommer opskriften på havregrynssmåkager:

Af denne opskrift bliver der til ca. 18 store kager. Jeg fik ca. 25 lidt mindre kager. Jeg lavede 3-dobbelt portion til de 30 barnedåbsgæster.

  • 75 g smør
  • 100 g havregryn
  • 1 æg
  • 125 g sukker
  • 1spsk mel
  • 1 tsk bagepulver
  • revet skal af 1 appelsin (kan udelades)
  • 50 gram chokolade til pynt (kan undværes)

Dejen skal ikke æltes eller trilles og er klar på 5 minutter. Sådan gør du:

Smelt smør. Tag gryden af blusset. Tilsæt sukker og æg. Tilsæt havregryn, mel, bagepulver og vanillesukker. Voila. Så er der dej til havregrynskager! Let ikke?

Kagerne sættes på en bageplade med 2 teskeer med god afstand imellem. Bages 10 minutter v. 175 grader varmluft. Hold godt øje med kagerne de sidste minutter, pludselig går det stærkt. Kagerne skal være brune i kanten.

DSC_5373

Kagerne køler lidt af på bagepladen før de kan flyttes over på en rist, hvor de afkøler helt.

DSC_5376

Så er der havregrynskagebjerg til lille Charlie 🙂DSC_5381Jeg smeltede lidt chokolade i en lille pose i mikrobølgeovnen (15 sekunder af gangen til chokoladen er smeltet). 

DSC_5404

Klip et lille bitte hul i posen og pynt med chokolade efter fri fantasi. DSC_5406 Kagerne skal køle af minimum et par timer før de kan stables. Måske du kan finde på et flottere mønster? Det tror jeg sagtens du kan. Jeg har ikke de store konditorevner og/eller tålmodighed, så det blev “the easy way”. DSC_5408 Havregrynskagerne er sprøde og knasende lækre. Husk at du skal bruge rigtigt smør når du bager disse kager (og kager i det hele taget, hvis man spørger mig). Smørsmagen trækker MANGE points op i disse kager! 🙂DSC_5409Sådan gik det til at lille Charlie fik sit kagebjerg. 🙂

Kærlig hilsen fra den grandmosteren <3

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Jenny 18. juni 2013 af 18:33- Svar

    Hej Gitte

    Det “hemmelige” kransekagetrik er at fryse dem ned, prøv det næstegang, de bliver super saftige, selvom det lyder mærkeligt.

    Jenny

    • Gitte Hansen 19. juni 2013 af 07:11- Svar

      Hej Jenny
      Ja det har vi også prøvet tit og du har ret. De bliver faktisk endnu bedre af det. De kan holde sig mange måneder i fryseren. Kransekage er en fantastisk spise.
      Dejligt med en hilsen fra dig 🙂
      Mange hilsner Gitte

Læg en kommentar