Det er fuldmånetid: Lækker svampet og fedtfattig citronmåne

DSC_2384Nogen køber en citronmåne på tanken og andre kaster sig ud i et bageeksperiment, for at prøve at bage én selv.

Yeah – hvad siger du til en fedtfattig citronmåde

Kagen blev fantastisk, også selvom køleskabets citron var blevet væk og jeg måtte nøjes med citronsaft. Når beslutningen om citronmåne er taget, MÅ det ende med en citronmåne. Vi har flere kilometer til indkøbssted, og da jeg helst holder søndagen fri for indkøb, måtte jeg nøjes med en bøtte citronsaft i køleskabet.DSC_2353Det gik rigtigt fint, men næste gang skal jeg da prøve at lave en citronmåne med rigtige citroner. Sønnike har foreløbigt spist 4 stykker og højlydt proklameret: “mor, du skal altså bage mange flere citronmåner!”

Det lyder som om jeg snart får chancen igen. 😉DSC_2346

Her får du opskriften på den lækreste nemmeste mest svampede citronmåne.

Det er fuldmånetid: Lækker svampet og fedtfattig citronmåne
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Forfatter:
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 æg
  • 1½ dl. tykmælk
  • 100 gram/ 1 dl smeltet smør
  • 1 tsk. vaniljepasta/ ell. marvn fra en vaniljestang/ ell. 1 spsk vanillesukker.
  • Saft/skal fra 1 citron i dejen + saft fra ½ citron, som "dryp" lige når kagen er kommet ud af ovnen
  • 125 gram revet marcipan
  • 2 dl. sukker
  • 3 dl. mel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knivspids salt
  • Glasur: 150 gram flormelis
  • 3 spsk. citronsaft (ca. saft fra ½ citron)
  • Skal fra en citron (økologisk)
Sådan gør du:
  1. Tænd ovnen på 150 grader varmluft.
  2. Pisk æg og sukker godt. Jeg piskede bare med en gaffel.
  3. Tilsæt vaniljepasta eller marv fra 1 vaniljestang.
  4. Tilsæt smeltet smør og tykmælk.
  5. Riv marcipanen groft og tilsæt. Rør godt.Tilsæt citronsaft.
  6. Bland mel og bagepulver og vend det i dejen.
  7. Smør en tærteform/springform og fordel dejen heri med en dejskraber. Bag kagen ca. 30 min. v. 175 grader varmluft.
  8. Mærk på den efter en halv time. Føles dejen svuppende/hænger der dej når du stikker en strikkepind i, så giv kagen 5 minutter ekstra.
  9. Lav imens citronglasuren. Den smager meget syrligt, men er et perfekt match i kombination med den søde kage. Start på et par spsk citronsaft og tilsæt citronsaft, til glasuren har en passende konsistens.
  10. Pres ½ citron og dryp med citronsaften straks kagen er kommet ud af ovnen. Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.
  11. Smør glasuren på kagen når den er afkølet lidt.
  12. Riv en citron på det fine rivejern og drys citronskallen over kagen. Obs - du skal bruge økologiske citroner, hvis du skal bruge skallen.

DSC_2382Tilsæt vaniljepasta eller marv fra 1 vaniljestang. Jeg har stadigvæk lidt i mit Heilala-vaniljepasta-glas, som jeg købte til fødevaremessen i efteråret. Nu er jeg også tæt på at være løbet tør. Jeg må finde en Heilala-leverandør. Det haster!:-)

Heilala-vaniljepasta giver den skønneste vaniljesmag og 1 tsk svarer til 1 vanlijestang. Kan du ikke opdrive denne pasta, så kan alm. vaniljesukker/vaniljestang sagtens bruges.DSC_2325Tykmælken i kagedejen gør, at der kan reduceres på fedtstoffet. I andre citronmåne-kageopskrifter er mængden 200-250 gram smør, men i denne opskrift er der under den halve mængde. Det er derfor jeg drister mig til at kalde denne citronmåne “fedtfattig”. Tykmælk i brød og kage er godt, for så kan du reducere på fedt og tilføre kagen ekstra fugt og svampethed. Ja tak skynder vi os at sige! 🙂
DSC_2339DSC_2348Så er der velduftende citronmåne! Dryp med et par spsk. citronsaft straks kagen er kommet ud af ovnen. Saften vil trække ned i kagen og gøre den ekstra smagfuld og svampet.DSC_2349Riv en vasket øko.citron og drys citronskallen på kagen.
DSC_2352Kagen var så god, at den måtte på ration. Sønnike var på vej til at forgribe sig for 4. gang, og jeg måtte stoppe ham.

Gemalen sagde “du kan da godt finde ud af at bage citronmåne?!” Var det vildt chokerende? Ja hvad dælen havde han da regnet med?? 😉DSC_2380Så var der lækker søndags-citronmåne til aftenkaffen og Arvingerne på TV.

Perfekt søndagskage-match sådan en citronmåne! Smager klart bedre end tankens citronmåne. Når man bager en citronmåne selv får man jo også en FULDmåne, den man køber på tanken er jo kun halv! Endnu et godt argument for at bage sin citronmåne selv! Hjemmelavet citronmåde SMAGER bedre, er uden tilsætningsstoffer og det er hurtigere at røre en kage sammen, end at køre omkring tanken efter én

Jeg fortsætter med at gå mormor-style, nu også på kagefronten.

Hyggeligt du har lyst til at læse med her på bloggen. Kast du dig roligt ud i denne citronmåne:-)
DSC_2353

Mere inspiration

10 Kommentarer

  1. Mona Hansen 20. april 2017 af 15:12- Svar

    Hej. Citronmåne lyder lækkert.Du skriver at den uden marcipan er den bedste. Jeg kan ikke se mere end 1 opskrift så springer du bare over marcipanen.
    Så har jeg en kommentar til Tove der er usikker på om kagen er gennembagt.
    Jeg har læst et trick på Samvirke om at bruge et stegetermometer, og efter jeg er begyndt med det, har mine kager altid været perfekt bagte
    https://samvirke.dk/artikler/bagefif-tjek-nemt-om-bollerne-og-kagen-er-bagt-nok

    • Gitte Hansen 21. april 2017 af 21:34- Svar

      Super godt fif Mona – tusind tak for dit tip 🙂

      Mange hilsner
      Gitte

  2. Tove 18. april 2017 af 10:05- Svar

    Hej Gitte, nu har jeg bagt din citronmåne et par gange, den blir’ go’ hver gang. Der står jeg skal tænde ovnen på 150 varmluft, når månen kommer i ovnen bages den på 175 så jeg skruer op men der går jo lidt tid før ovnens varme stiger? Er altid usikker på om den har fået nok, også om jeg bruger en strikpind. Et andet spørgsmål, når det nu er varmluft kan jeg så bage to af gangen, en forneden og en længere oppe, har du prøvet det? Gitte mange mange TAK for du deler med os andre. Go’ dag til dig og dine. Tove

    • Gitte Hansen 19. april 2017 af 22:08- Svar

      Hej Tove
      Tak for din hilsen og dine søde ord 🙂
      Du kan sagtens bage to citronmåner, når du bruger varmluft. Det er helt oplagt, især hvis du er vild med kagerne 🙂
      God ide med strikkepind. Du kan også mærke på toppen, om den føles “svuppende” men en strikkepind er bedre 😉 Læg evt. til stanniol over, hvis du synes kagen bliver for mørk.
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Sol-britt 8. juni 2015 af 12:10- Svar

    Ja mums din citronmåne er god den er allerede afprøvet et par gange. Jeg har dog prøvet den uden mazipan hvilken en er bedste? Kan den evt bages i en lille bradepande istedet.

    • Gitte Hansen 8. juni 2015 af 21:14- Svar

      Hej Sol-Britt
      Hvis du spørger mig helt ærligt, så synes jeg nok faktisk at den uden marcipan er den allerbedste. Flere har skrevet til mig at den bliver endnu lækrere hvis der bruges 1 hel citron i dejen og saften fra en hel citron til at væde toppen med efter bagning. Jeg bagte min kage i et højt tærtefad, jeg tænker at du fint vil kunnne bruge en lille bradepande.
      Rigtig god fornøjelse
      Mange hilsner
      Gitte

  4. susanne 9. april 2015 af 21:08- Svar

    Hej,

    Kan der bruges 2% yougurt istedet for tykmælk, mon?:-)

    • Gitte Hansen 10. april 2015 af 17:04- Svar

      Sagtens. Rigtig god fornøjelse 🙂 Mvh Gitte

  5. Kristine Ziegler Hørlyk 5. maj 2014 af 16:51- Svar

    Hej Gitte
    Så har vi prøvet din citronmåne……hold da helt ferie, den er bare goooood, det var bestemt ikke sidste gang.

    • Gitte Hansen 5. maj 2014 af 21:01- Svar

      Hej Kristine
      Det lyder så dejligt, tak for din feedback. Ja det bliver en lækker lækker kage 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar