Dyrekølle med bacon og hvidløg – langtidsstegt i stegeso

  • Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegeso

Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegesoDet er ikke dårligt at have en jæger i familien.

Jægeren kommer glad hjem, fyldt med gode naturoplelevlser og nogle gange kommer den glade jæger hjem med et rådyr på nakken.

Er jægeren heldig, er der plads i fryseren og pludselig en dag, kan der, ud af det blå, trylles den lækreste dyrekølle – en menu der jo så næsten er helt gratis.
Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegesoI dag spiste vi sådan en lækker dyrekølle og opskriften skal du høre om i dag. Forberedelserne tog 5 minutter og herefter lod vi stegesoen om at gøre arbejdet: Vi tog på søndagstur til sommerhuset og imens stegte dyrekøllen i ovnen. Da vi kom hjem igen, var det til et velduftende hus og en dyrekølle der var simret helt mør. Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegesoVi er ikke de store eksperter udi vildt-tilberedning og i andre opskrifter, har jeg kunnet læse, at knust enebær hører sig til i vildtretter. Det havde vi ikke lige på lager, ejheller rosmarin, som vist også skulle være et sikkert hit at putte i.

Vi brugte i stedet rigeligt bacon og knust hvidløg og halløj det var altså en god kombi, til en dyrekølle. Dyrekøllen blev lagt på store løg og vand hældt ved og 7 timers langtidsstegning. Det kan ikke gå galt i en Römertopf og det gjorde det heller ikke denne gang 🙂Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegesoHar du ikke lige en dyrekølle på lager, så kan en haresteg måske bruges eller en nakkesteg? Vikler du bacon omkring og bruger du tyttebær i saucen – kan du nemlig også stege andet kød som “vildt” – det giver både kød og sauce den fineste smag. Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegeso

Opskriften får du lige her. Den er nem:

Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegeso
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegeso
Forfatter:
: Retter til Römertopf/stegeso
: Slow food - simremad
Portioner: 4 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 dyrekølle (eller 1 nakkesteg)
  • 2 pakker bacon i skiver
  • 3 store løg
  • Salt/peber
  • Knust eller friskpresset hvidløg
  • 1 liter vand
  • Flødesauce:
  • 2½ dl kaffefløde
  • Stegesky
  • Kulør
  • Salt/peber
  • Tyttebærsyltetøj
  • Jævning
  • Tilbehør: kartoffelmos og kogt blomkål eller broccoli
Sådan gør du:
  1. Fyld Römertopfen med vand - fyld den ene del i vasken og sænk den anden del ned oveni og fyld også den med vand. Stegesoen skal trække i vand i minimum et kvarter.
  2. Afpuds dyrekøllen for urenheder og skyl den med vand
  3. Drys med salt/peber og knust hvidløg på begge sider.
  4. Vikl bacon rundt om dyrekøllen, så alt kødet er godt dækket
  5. Skræl og halvér løgene og læg dem i bunden af stegesoen (efter vandet er hældt ud af den)
  6. Placér dyrekøllen ovenpå løgene
  7. Hæld en liter vand ved (ca.). Vandet skal nå op ca. til dyrekøllens bund.
  8. Læg låget på stegesoen. Du skal sikre dig, at låget slutter helt tæt.
  9. Sæt stegesoen i en kold ovn.
  10. Steger 6-7 timer ved 80 grader varmluft. (eller 4 timer ved 100 grader varmluft eller 2 timer ved 125 grader varmluft)
  11. Når stegetiden er gået, løftes låget af og dyrekøllen lirkes op. (kernetemperaturen skal minimum være 65 grader)
  12. Si stegeskyen og læg nu løg og dyrekølle tilbage i stegesoen. Skru ovntemperaturen op til 150 grader varmluft og lad dyrekøllen stege uden låg i et kvartér, så løg og dyrekølle får en stegt overflade.
  13. Lad kødet trække lidt, inden servering.Lav saucen imens
  14. Flødesauce
  15. Hæld fløde i den siede stegesky og tilsæt tyttebær og kulør.
  16. Kog saucen op og jævn med meljævning.
  17. Smag saucen til med salt/peber og ekstra tyttebær.
  18. Server dyrekøllen med kartoffelmos og kogt blomkål til.
  19. Skær kødet ud i smalle skiver, hvis du kan, ellers servér det på "pulled pork" manér.

Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegesoHalløj det var en rigtig lækker servering! Saftigt, mørt kød og den lækreste flødesauce. Sikke en skøn vildtsmag.

Retten tog ingen tid at forberede og det var en så lækker menu, at man ikke helt forstår, at den kunne laves med så få anstrengelser.

Her lidt billeder hvor du kan se processen fra start til slut:

Måske du også har en jæger i familien? Hvem ved, om du også en dag kan være så heldig at score en dyrekølle?

Måske retten ikke er den allermest fotogene men tro mig, smagsmæssigt er den virkelig et scoop. Saucen blev der værnet om til allersidste dråbe.

Næste gang der skal serveres dyrekølle, tror jeg vi skal have afprøvet med enebær og rosmarin – men bacon/hvidløgen var nu altså også helt perfekt.

Søndagens fornemme servering kostede os vel samlet set under 20 kroner? Ikke dårligt, med en jæger i familien 🙂
Dyrekølle med bacon og hvidløg - langtidsstegt i stegeso

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. kulle 13. november 2017 af 17:55- Svar

    Hej Gitte hvor lang tid skal den have hvis køllen er udbenet

    • Gitte Hansen 13. november 2017 af 22:07- Svar

      Hej Kulle

      Det ved jeg ikke. Jeg ved knap nok hvad udbenet betyder? Jeg er totalt amatør udi vildttilberedning, så kan desværre ikke hjælpe dig her. Øv også
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar