2016-10-15-16-45-00Blæst, rusk og skumtoppe på bølgerne.

Det suser i trætoppene og vi er krøbet indenfor i sommerhuset. En ny og ubrugt efterårsferie venter forude og der findes da ikke noget bedre end sådan en udsigt. Lykkeligt.

Dage på stribe med god tid sammen med sine yndlingsmennesker. Gode bøger, lækkert mad, kage, venner, familie, sofa, tæppe og brændeovnslykke. God tid til at dovne den på sofagulvet med Kallehunden. God tid til at fundere over aftenens menu og lægge skumle kageplaner?

Ahh – behøver jeg fortælle dig, at jeg stornyder efterårsferie-udsigterne?2016-09-03-14-56-00

Vi ankom i eftermiddags. Første efterårsferie i eget sommerhus. Skønt og rart at pakke og ankomme til ens eget sted. Jeg føler mig stadigvæk som verdens heldigste Gitte. Havde aldrig troet at sommerhus-lykken skulle tilsmile mig. At jeg nogensinde skulle vinde i sommerhus-lotteriet.

Vi plejer at leje sommerhuse rundt om i Danmark, men det vildt, så meget mere afslappende det er at tage på ferie i ens eget sommerhus. Ens egen dyne. Man ved at madrassen er god. Man ved hvad der er i køkkenskabene og at der både er grøntsager i fryseren og marmelade i kølekabet. Ens eget marmelade. Man ved at naboerne er de sødeste i verden.

Jo græsset er langt derhjemme og også når man ankommer i sommerhuset, men pyt med det. En dag er der en der slår det. Langt græs, kan jeg ikke stresse over.

Til gengæld er jeg god til at spotte om udsigten er fin, når vi ankommer. Hvordan himlen ser ud og hvordan bladene på træerne har skiftet farve.

Jeg kigger op, i stedet for at kigge ned.

Jeg funderer over det jeg har, i stedet for det jeg mangler eller er bagud med.

Der er fordele ved at blive ældre. Jeg er klart blevet mere laissez-faire og har det fint og fredeligt med det. Jeg sætter pris på de små ting. Brændeovnen er én af dem.2016-10-07-18-36-27Jeg skynder mig at tænde op i den, når vi ankommer og holder spændt øje med  hvor hurtigt temperaturen kan stige fra 13 til 20 grader. Varmepumpen tænder jeg også. På en time er der lunt. Lige præcis den tid det tager at fylde køleskab og klædeskabe med skiftetøj.

Hvis man er heldig, er der tænkt på menuen hjemmefra. Mørbrad i baconsvøg og honning timian kartofler

I dag spiste vi det lækre timian/kartoffelfad med spareribs på toppen. Mega-nemt at skrælle kartofler og gulerødder og snitte i småstykker, stege en halv time og herefter stege spareribs eller mørbrad i baconsvøb på toppen.

Total nem menu og vi elsker den alle mand.

2016-09-24-10-32-56

Det er blevet efterår nu, men for mindre end 3 uger siden, var det sommer og sol. Vi kunne spise måltider udenfor og sole os i en krog. Nu virker det som om det fandt sted i et helt andet liv, i en helt anden verdensdel. Som i en film eller en TV-kanal man nu har zappet væk fra. Gid man kunne zappe tilbage. Det er blevet en helt anden årstid.

Minderne har vi stadigvæk, selvom vi næsten bogstaveligt talt allerede kan mærke, at D-vitaminerne er begyndt at sive ud af vores kroppe.

Tager man den mutte kasket på, kan man da godt et øjeblik fortvivles over at vi skal vente en hel menneskealder, før forårssolen igen vil skinne. Før vi igen får fregner på næsen og før de søde maj-milde vinde igen vil blæse blødt på vores kind.

Suk!

Selvom solen gemmer sig, er der dog lys, og er man heldig og har fri, er det bare med at skynde sig ud. En cykeltur hjem fra arbejde, en rask gåtur på stranden, en skovtur. Selv på gråvejrsdage bringer dagslyset lykke og giver rød- og vejrbidte kinder.2016-10-09-15-35-03Vi er så heldige, at vores sommerhus kun ligger 5 minutters gang fra Kattegat. Straks vi ankommer, er de første ilet afsted på stranden. Havet drager og det er sært beroligende at vandre i det våde sand imens man lytter til havets brusen.

Ikke to gange har havet set ud på samme måde. Synet var også nyt i dag.2016-10-15-16-45-04Skinner solen og er himlen blå, er havet himmelsk dybblåt. Blæser det og er det gråvejr, er havet barskt, gråt og køligt.

Er man heldig, kan østkysten også vise tænder. Det er sjældent der er skumtoppe på bølgerne hér, men i dag var her “Vesterhavs-agtigt”. Wow.

Du kan slet ikke fornemme det på billedet her, men hvor var det dog en skøn udsigt. Jeg smilede glad og lykkeligt imens jeg tog vanter på og snurrede halstørklædet en ekstra omgang rundt.

Jeg fik det helt store smil på. Havet og blæsevejret havde trukket alle sommerhusgæsterne af huse. Vi vandrede alle op imod vinden. Smilede indforstået til hinanden. Lykkeligt. Der var nogen blåfrosne der badede. Det må have været et væddemål eller måske var det bare nogen vikinger der kiggede forbi? 2016-10-09-15-35-08Er man heldig, kan man på sin slentretur tilbage til sommerhuset møde flere søde sommerhusgæster på sin vej. Folk er glade, afslappede og klart mere imødekommende end folk der fortravlet vandrer i byerne. I sommerhusområder er folk opsøgende, nysgerrige og interesserede i hinanden. Et andet nærvær. Ja det er bare sådan en lille teori jeg har?

Vi falder altid i snak med en god håndfuld og det er så hyggeligt. “Hvor har I sommerhus og hvor kommer I fra?” Pludselig er en længere snak igang med vildt fremmede mennesker. Skønt.

Når man er i sommerhus er stemningen bare en anden og overskuddet større.

2016-10-09-13-38-56Nogen banker lige på og spørger om man har en oplader til en Iphone. Nogen kigger måske lige over til naboen med en nybagt æblekage? Nogen kigger bare lige ind og siger hej, bare fordi de har set bilen holde i indkørslen?2016-09-25-08-58-01Jeg håber solen kigger forbi i morgen tidlig, når vi skal nyde vores morgenkaffe. Hvis ikke så pyt. Himlen er sikkert smuk alligevel, med helt nye, alternative skyformationer. I morgen venter en ny dag.

Vi stornyder vores nye vinduespartier og de kæmpe terrassedøre, der gavmildt sender lyset ind til os. Nem udgang til haven om sommeren, men på den kolde årstid, er det terrassedørenes lysindfald der scorer.  En ekstra bonus og sidegevinst med umålelig faktor.2016-09-25-16-02-18Ja det er vist efterhånden ikke nogen hemmelighed, at vi storelsker vores nye sommerhus.

Vi nyder at have fået vores eget fristed, tæt på skov, hav og strand. Et sommerhus, der ikke er så dyrt at vi er tvunget til at leje det ud. Et sommerhus der er helt vores eget og som altid står klar, parat til at tage kærligt imod os.

I næste weekend har vi inviteret familie og venner til housewarming i sommerhuset. Vi har inviteret 22 gæster men har lige nu kun siddeplads til 15. Det går nok. Pyt. 🙂 I sommerhuset er alt lidt mere uhøjtideligt og stemningen en anden. Her gider vi ikke gå i selvsving.

Vi overvejer en “håndmads-menu” der kan spises uden kniv og gaffel. Så må man finde sig en plads, hvor man nu kan? Måske på skødet af sidemanden? Måske på sofaens armlæn?

Der er god tid til at gå i tænkeboks over menuen. Det løser sig. Vi satser på mætte og glade gæster og glæder os til at invitere indenfor.

Tror det ender med disse lækre foccaciaboller med hønsesalat og rødløg, pate/peberfrugt, ost/peberfrugt og måske rullepølse og løg? Menuen bliver ikke overdådig, men til gengæld bliver stemningen god, venlig og afslappet. Værterne glade og med overskud. Det er planen. 🙂

Vi VIL altså have tid til at nyde dagen og vores gæster også. Vi tror det bliver paptallerkener, men din øl kan du da godt få et glas til, hvis det skal være? 🙂DSC_6628Der skal nok blive rigeligt kage, måske Verdens Bedste Chokoladekage med smørcreme? I denne uge delte jeg opskriften på Facebook og opskriften boomede – igen. Nu har den over 2500 likes. Jamen er det da ikke bare vildt? Tak for hvert et klik fra dig 🙂

Måske bager vi også en Drømmekage fra Brovst?  Åh en af mine yndlingskage og en nem kage at trylle i et sommerhus.DSC_1874

Amanda har også lovet at forkæle os med sine lækre Ben og Jerry cookies med Daim-chokolade, og så skal vi da drikke den gode sommerhus-filterkaffe til. Er vi mere sultne, og gider vores gæster blive hængende, spiser vi måske en lækker tomatsuppe som skrub-af-mad?  Vi håber flere bliver hængende til et suppe-farvel. 🙂Hjemmelavet tomatsuppe med løg, basilikum og tomatpureDejlig udsigt til efterårsferie.

Jeg går jo næsten så meget i sommerhuslykke-selvsving at det næsten lykkes mig at fortrænge at min kæbe stadigvæk går ondt. Måske det er fortrængning? En grum tid hos en øre-næse-hals-læge venter forude. Der er betændelse i kæben, som generer og som udmatter mig enormt.

Udsigten til sofa- og sommerhustid gør dog underværker. Bare tanken virker saliggørende. En lur når man trænger. Et hvil, når kroppen siger stop.

Sommerhustid er den allerbedste medicin <3 
2016-10-09-15-44-51Tak fordi du igen læste med til sidste ord. Endnu et indlæg fyldt med sommerhus-refleksioner. Jeg har en fornemmelse af at vi endnu ikke har nået det sidste i rækken?  🙂

Jeg håber du hænger på endnu? Ellers så vent bare tålmodigt, for måske der venter dig en ny opskrift i morgen igen?

Rigtig god efterårsferie til dig og dine. Håber også du  har vundet i ferielotteriet og nyder udsigten ligeså meget som jeg 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.