Et kys makronmarengs – marengskys med makron

I køleskabet gemte der sig 6 bægre pasteuriserede æggehvider der skulle bruges i en fart. Tænke. Tænke. Behøvede ikke lang betænkningstid for at finde ud af, at det måtte ende ud i noget med marengs.

Marengs på toppen. Marengs på toppen af kage? Marengs for sig selv som kys?

Dagen bød på silende regn. Vi var nødt til at have KAGE til at peppe sådan en lørdag op.

Det blev en syltetøjskage med makronmarengs på toppen. Mere herom i et andet indlæg, du får dog lige et smugkig her. En kage a la Bedstefars skæg, men denne kalder vi dog Syltetøjskage med makronmarengs.  :

Der var så meget marengsfyld at der var rigeligt til marengskyskager.

Opskriften er nem :

3 bægre pasteuriserede æggehvider.

2 spsk sukker

150 gr knuste makroner.

Æggehviderne piskes. PAS PÅ ikke at piske dem for stive, så vil marengsen falde sammen og blive blød efter bagningen. Dette skete desværre for mig-Øv. Men her på billederne ser de flotte ud. Inden og lige efter bagningen var de flotte, men øv så synker de sammen herefter.

Jeg synes alligevel skulle have et billede af mine halv-floppede kager. Det er ikke kagesucceshistorier allesammen her hos mig. På syltetøjskagen skvattede marengsen også sammen, og øv hvor jeg ærgede mig. Kagen smagte dog vildt lækkert alligevel, men vi savnede den sprøde lette marengs.

Derfor :

Hold øje med de æggehvider! Lad dem ikke, som jeg, piske selv i din røremaskine alt for længe uden opsyn. Tror mine fik 2-3 minutter ved fuld styrke, og det var altså for længe. Øv. Taler af bitter erfaring.

Prøv at se hvor det gik galt. De piskede æggehvider skal være bløde og lette ikke faste og stive som mine.

Pudsigt har jeg aldrig før tænkt at man skal være opmærksom og forsigtig med marengs. De sidste to gange er det gået galt for mig, men har lavet bedstefars skæg en million gange med succes. Hm. hm. Hvorfor går det mon galt, er der nogen andre derude der har haft lignende (dårlige) erfaringer?

Når hviderne er pisket (LET!) vendes 2 spsk sukker og de knuste makroner i. Massen kommes i en sprøjtepose og sprøjtes ud som fine stjerne på et stykke bagepapir.

Sådan ser massen ud med knuste makroner i.

Massen sprøjtes ud med sprøjtepose og stjernetyl

Hvor er de fine og søde. Der er ingen der kan se her, at de fik en kort levetid og en dyster fremtid som floppede bløde kager.

Selvom kagerne floppede smagte de godt og forsvandt som dug for solen. Konsistensen blev lidt som blød brændt skumfidus. Lækker smag, men bløde. Øv. Giv mig gerne et marengs-fif eller to!

Min datter kan lave fantastiske marengs. Måske jeg bare skal lade hende om det? Måske jeg skulle tage og holde øje med min røremaskine, når den er igang, for at se hvad den egentlig foretager sig??

Men flotte ser kagerne ud. De blev bagt ca. en halv time ved 125 grader varmluft.

Lette lækre sprøde kys,

Jeg er sikker på at du vil kunne lave nogen der ikke bliver bløde. Jeg er sikker på at du er sådan én der holder øje med sin marengs

God marengs-fornøjelse 😉

Dejligt at du har lyst til at læse og kigge med. Du skulle næsten have et KYS! 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. Grethe 4. november 2013 af 18:08- Svar

  Hej Gitte
  Tak for dit søde svar…………..og jo …….jeg tror også at eddiken hjælper lidt på konsistensen…………men det gør piskningen med håndmixeren også,for du styrer selv hvor meget luft du får pisket ind i marengsen
  Forestil dig at du pisker med et håndris ,og er sådan lidt godt halvhidsig ,(den fornemmelse kan du nok kalde frem……………..de bevægelser gir ` dig en rigtig god marengs
  Tak for beskrivelsen til kokusmakronerne…………dem håber jeg at lykkes med næste gang …………………fulgte din beskrivelse sidste gang ,men jeg glemte at sætte dejen på køl ,…………..men jeg tror at du har ret i det er ekstra kokusmel der mangler ,så det vil jeg prøve
  Håber du lykkes med marengsen næste gang
  Mange hilsner og hav det godt …..Grethe

  • Gitte Hansen 4. november 2013 af 21:48- Svar

   Hej igen
   Halvhidsig med et piskeris. Uha det lyder farligt. 😉
   Jeg har ladt min røremaskine piske, men har åbenbart pisket hviderne for stive før jeg kom sukker i. Ihvertfald blev marengsen bare en sammenklasket gummibelægning. Øv også. Marengsen er bare det bedste på en bedstefars skæg kage. Det må skisme da kunne lykkes. Dejligt jeg nu har dine gode anvisninger.
   Tak Grethe.
   Håber også du får succes, næste gang du “går til makronerne” 🙂
   Ha’ det godt
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Grethe 3. november 2013 af 20:34- Svar

  Hej Gitte

  Mit marengstip må du gerne få.
  Jeg starter med at piske hviderne med 1/3 del af sukkeret f.eks,
  og pisker til det er en jævn halvtyk masse…………….så kommer jeg resten af sukkeret i sammen med en tsk eddike ……………………..og pisker indtil hviderne er såå stive så du kan vende skålen på hovedet uden massen falder ud
  Så er de lette og smøre flot på og falder ikke sammen ,ell splatter ud
  Jeg bruger håndmixeren,der kan man bedst piske en masse luft ind i ved at flytte den lidt frem og tilbage.mens man pisker.
  Det var et tip jeg selv har læst i et gl blad engang ……………..eddiken er min mors tip
  det tager lige toppen af så marengsen ikke bliver for vammel
  Du kan måske så sikkert fortælle mig om hvordan du får såå flotte kokus makroner
  Mine bliver såå flade som var de rullet ud med en kagerulle øv øv

  Mange hilsner Grethe

  • Gitte Hansen 3. november 2013 af 22:16- Svar

   Hejsa Grethe
   Elsker bare Grethe-tips! Har bøvlet sådan med den marengs, så vil følge dine anvisninger næste gang. Mon ikke også eddiken gør noget ved konsistensen?
   Jeg vil snart bage en bedstefars skæg igen, har floppet marengsen de sidste gange, men det må da kunne lykkes.
   Mht. dine kokosmakroner, så kan jeg forestille mig at du har lidt for lidt kokosmel i? Jeg samler også mine kokosmakroner som små toppe (dypper fingrene i vand), måske det også vil kunne hjælpe? Dejen skal være fast og have en let tendens til at smuldre, hvis den er alt for blød vil de “klaske” sammen.
   Håber det lykkes for dig.
   Tak for endnu godt Grethe-marengs-tip! Sender dig en kærlig tanke næste gang jeg drister mig ud i marengs-eventyr 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar