Nem langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær, brun sovs og kartofler. Her får du opskriften på en klassisk god gammeldags flæskesteg med tilbehør.

Flæskesteg med brun sovs og kartofler

Det er onsdag og i Bagenørdens familie fejrer vi en lille onsdagsfest. Ja, på en ganske almindelig onsdag. Hvorfor mon det?

Tjo, vi er alle friske, glade, har haft en god dag og er på toppen alle mand. Det skal fejres, med en dejlig flæskesteg og heldigvis er sådan en jo nem at lave.

½ meter flæskesteg blev stoppet i ovnen.

Jeg havde en kombineret kursus/arbejd hjemme-dag i dag. For en gangs skyld var jeg hjemme tidsnok til at sætte en flæskesteg i ovnen.

Ovenikøbet også så den kunne nå at blive tilberedt på den langtidsstegte facon.

Flæskesteg med brun sovs og kartofler

Flæskestegen blev sat i ovnen lige efter frokost og kl. 19 var vi klar til at spise.

Huset duftede af lillejuleaften, der var ild i brændeovnen og der var ikke et øje tørt hos min familie.

Nem langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær, brun sovs og kartofler  – få en god opskrift her

Langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær
Flæskesteg med sprøde svær - langtidsstegt i ovn
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 8 timer
Samlet tid: 8 timer 30 minutter
Ret: Nem langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær
Portioner: 8 pers.
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 1 flæskesteg min vejede 3 kg
  • liter kogende vand
  • Salt
  • Tilbehør:
  • Kartofler, brun sovs

Sådan gør du

  • Rids sværen godt igennem, men ikke helt ned til kødet. Læg stegen i et ildfast fad og hæld nu kogende vand over sværen, så den åbner sig. Så er det nemmere at få saltet ned i imellem rillerne i sværen. Salt stegen godt. Sæt stegetermometer i.
  • Hvis stegen ligger for ujævnt, så læg evt. en kugle bagepapir/ en kartoffel under stegen, så den ca. kommer til at ligge i samme højde. Sæt temperaturen på 80 grader varmluft i ca. 7-8 timer, hvis du vil langtidsstege flæskestegen
  • Hold øje med stegens temperatur og skru evt. lidt ned/op for. temperaturen, eller sluk for varmluften, da ovne varmer forskelligt. Min steg vejede 3 kg. Gå efter en kernetemperatur på 65-68 grader.Temperaturen stiger lidt når stegen grilles til sidst.
  • Suppler med mere kogende vand undervejs, fadet må helst ikke koge tør. Stegeskyen er vigtig, for det er den der skal bruges til den lækre brune sovs og vandet giver også fugt og væde til stegen.
  • Når stegen er på 63 grader hælder du stegeskyen i en gryde. Stegen sætter du tilbage i ovnen og skruer temperaturen op på 200 grader varmluft m. øverste grillelement tændt. Grill flæskesværene, til de er sprøde. Hold øje med dem
  • Lad stegen hvile, utildækket, imens du laver sovsen. Si og jævn stegeskyen. Tilsæt kulør og smag til med salt og evt. lidt rødkålssaft eller ribsgele
  • Skær stegen i 1 cm skiver og servér straks med kartofler, brun sovs og hjemmelavet rødkål og evt. menuchips
    Langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær

Noter

Tilberedningstiden afhænger af hvor stor/lille din steg er og hvor godt din ovn varmer.  
Du kan forkorte tilberedningstiden, ved at skrue højere op for temperaturen. 
En flæskesteg er helt gennemstegt ved 70 grader. Hvis kernetemperaturen bliver for høj, kan den godt blive for tør.
Gå efter max. 68-70 grader i alt incl efter "grill.
Resten kan bruges til flæskestegssandwich dagen efter
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Flæskestegen var en succes og der var jubel i min familie. Sprød svær og saftig steg

Flæskesteg med brun sovs og kartofler

Sikke en lækker menu. Flæskesteg med brun sovs, kartofler, rødkål og sprøde svær. Næsten som en lille julemiddag.

I dag fejrer vi, at min søn har fået gipsen af sin brækkede arm. Wuhu! Det har været 8 lange uger. Ingen fisketure. Ingen lange mountain-bike-ture. Begrænset frilufts-sjov. Øv…. Men nu er det slut! 🙂

Hvordan blev dagen så fejret?

Flæskesteg med sprøde svær og brun sovs er nemlig sønnikes livret. SELVFØLGELIG skulle der da være en livret på menuen sådan en dag!?

2014-10-12 15.45.18

Sønnikes fiskested

Min mand og søn fejrede også dagen, ved at tage på en flere timer lang fisketur i det skønneste efterårsvejr.

Jeg fik en sms “Vi kommer først hjem når vi ikke kan se vores fødder længere”. Ok så – det var et fiskersprog der var til at forstå – og friluftslykke i allerbedste stil.

Madmor havde en hemmelig flæskestegs overraskelsesplan til fiskerne.

Flæskesteg med brun sovs og kartofler

Sønnike var jublende glad og lykkelig efter den fisketur. Friluftslivet har han virkelig savnet.

Madmor havde en hemmelig overraskelsesplan til fiskerne. Flæskestegen bragte smil og jubel frem. Straks de kom hjem, udbrød sønnike “JUBII FLÆSKESTEG!!”

Flæskesteg med brun sovs og kartofler

I mens fiskerne muntrede sig i det fri, arbejdede jeg hjemme med undervisningsforberedelse.

Den første halvdel af dagen brugte jeg i selskab med gode kolleger på Statsbiblioteket i Århus. Et nyt projekt skal startes op og der var projektworkshop i dag. Superengagerede fremlæggelser og god ping-pong fra deltagerne.

Jeg elsker det! Bliver så grebet og tænker glad, at det er da en fornøjelse at jeg får penge for at gå på arbejde, når nu jeg synes det er næsten så sjovt som en hobby. 🙂

Heldige os. Der var også dessert efter flæskestegs menuen.

Et lækkert kærnemælkshorn med sød midte af nougat og marcipanremonce. 

En lille lækkerbisken gemt fra en sukkersødbageweekend for et par uger siden. En pose sødt bagværk gemt til dårligere tider kunne man vel næsten sige?2014-10-29 16.27.21

JAAA! Onsdagslykke kan også være sådan et lille kærnemælkshorn, lunet 1 minut i mikrobølgeovn, og nydt med en varm kop kaffe til.

Er du ikke så heldig at have en pose kærnemælkshorn i fryseren, kan du bage dem nemt selv. Opskriften på kærnemælkshorn finder du lige herFlæskesteg med brun sovs og kartofler

Vi har rigtigt meget at være glade og lykkelige for, men der er et lille aber-dabei, en lille ridse i glasset, en sten i skoen, en torn i øjet, kald det hvad du vil.

Da sønnike brækkede armen opdagede lægerne at han har en særligt skrøbelig knogle i overarmen, som skal forstærkes med knoglemasse ved en operation.

Ja et indgreb og ja narkose og ja jeg dør lidt af skræk ved tanken, men lægerne beroliger os og siger at indgrebet ikke er stort og at der ikke er noget bekymrende ved knogleforandringerne.

2014-10-12 15.27.18

Men du ved, hvis du selv er mor og/eller også er en bekymret natur, som jeg, så skal den operation LIIIGE overståes, før vejret for alvor kan trækkes frit og ubesværet igen?

Det skal ikke afholde os fra at at leve vores onsdagslykke ud for fuld skrue.

Tak fordi du ville dele onsdagslykken med os. Vi er jublende lalleglade i dag, men kryds alligevel gerne fingre for den operation dér?

Onsdagslykke på min matrikel, jeg håber også der var onsdagslykke på din? 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.