Fastelavnsboller. Gode, klassiske gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme. Gode som cremeboller hele året også.
Åh manner, nogle lækre fastelavnsboller du skal høre om i dag. Ægte, bløde og med hjemmelavet vaniljecreme og chokoladeglasur.
Cremebollerne er nemme at lave, også på en verdag. Når bare fastelavnsbolletrangen er stor nok, kan man overvinde det meste.
Vores fastelavnsboller blev lavet imens aftensmaden var i ovnen. Sikke da en god idé, at trylle kage til ftenkaffen.:-)
Det skønne ved disse fastelavnsboller er den lækre smørbagte dej og den hjemmelavede vaniljecreme, lavet på fløde. Skønne cremeboller.
Halløj en lækkerbisken! Der skal rigeligt med vanilje i cremen, så brug enten en vaniljestang eller hel 1 spsk vaniljesukker.
Når du skal bage fastelavnsboller, så skal du starte med cremen, for den skal stå og køle af inden du kan bruge den. Cremen skal være god tyk, sådan kan du nemlig undgå at fyldet løber ud.
De lækre cremeboller kan du også fylde med f.eks. remonce af smør/sukker. Tilsæt evt. med lidt revet marcipan/ lidt syltetøj.
De vil også smage godt med Nutella, nougat i eller hvad med kanel-snegle-remonce a la disse brunsviger boller måske?
Mange vil sige at chokoladeglasur er et must på bollerne og det er jeg så ganske enig i. Det kunne også være smeltet nougat?
Se lige hvor fine fastelavnsboller der kom på aftenens kagefad. 🙂Jeg ved, at I er flere der sidder og venter tålmodigt, så her kommer opskriften:
Fastelavnsboller med vaniljecreme lækre cremeboller – få opskrift her
Ingredienser
Vaniljecreme
- 2½ dl fløde både piskefløde og kaffefløde kan bruges, mælk også
- ½ dl mælk
- 1 æg
- 1 spsk vaniljesukker
- 3 spsk Maizenamel
- 30 gram sukker
Dej:
- 1½ dl lunkent mælk
- 25 gram gær
- 100 gram smeltet smør
- 3 spsk sukker
- ½ tsk salt
- 1 æg
- 1 tsk vaniljesukker
- 425-450 gram hvedemel
- Pensling: 1 sammenpisket æg
- Glasur: Flormelis og kakao
Sådan gør du
Vaniljecreme:
- Lun 2 dl fløde eller mælk
- Pisk ægget med ½ dl fløde og ½ dl mælk, Maizena, vaniljesukker og sukker. Pisk til der ikke er klumper i længere. Når fløden er varm, så pisk æggemassen i, under grundig omrøring.
- Cremen vil tykne efterhånden. Den skal være ret tyk. Pisk godt hele tiden, så den ikke brænder på. Når cremen er tyknet, så tag gryden varmen. Lad den afkøle og rør flere gange undervejs, så den ikke danner skind.
Dej:
- Smelt smørret og mælken i mikrobølgeovnen og lade det køle lidt, til fingervarmt. Rør så gæren ud heri. Tilsæt sukker og æg
- Tilsæt vaniljesukker, salt og hvedemel, lidt efter lidt. Du skal bruge så lidt mel som muligt, kun lige nok til, at dejen slipper fad og fingre. Husk at gemme noget til dejen skal udrulles.
- Stil dejen til hævning et lunt sted i min. 30 min. Dejen kan også speedhæves 15 minutter i ovnen på 30 grader.
- Drys lidt hvedemel på køkkenbordet.. Rul dejen ud i ca. 3-4 mm tykkelse. Jeg fik 15 fastelavnsboller af denne portion
- Læg 2 tsk vaniljecreme på hver fastelavnsbolle. Fordel creme på dejstykkerne, indtil du har brugt al cremen. Fyld ikke for meget i bollerne.
- Saml fastelavnsbollerne godt, ved at samle spidserne og klemme sammen på sammenføjningerne. Luk dem godt og sæt dem sammenføjningen nederst på en bageplade beklædt med bagepapir. eller i siliconeforme/muffinforme af papir
- Tildæk med et klæde og efterhæv fastelavnsbollerne 30 minutter (kan speedhæves i ovnen på 30 grader). Pensl fastelavnsbollerne med sammenpisket æg og sæt dem i en 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn).
- Bag fastelavnsbollerne 10-15 minutter, alt efter hvor store/små de er. Bag dem ikke for længe. De er færdige, når de er gyldne og sprøde
- Rør glasur og pynt fastelavnsbollerne
Noter
Fastelovnsbollerne er fryseegnede uden glasur
Cremen kan erstattes af marcipanremonce eller syltetøjDu kan flække cremebollerne og fylde dem med flødeskum før servering
Bløde cremeboller til fastelavn – nemme at lave og fyldet løber ikke ud
Sådan undgår du at fyldet løber ud i fastelavnsbollerne:
- Fyld dem ikke for meget
- Sæt gerne fastelavnsbollerne i muffin- eller siliconeforme
- Brug en bagefast vaniljecreme, der ikke er for tynd
- Klem samlingerne godt sammen og sæt sammenføjningen nederst
Jeg bager fastelavnsboller i siliconeforme eller muffinsforme af papir, så risikerer jeg nemlig ikke at cremen flyder ud. Det skete nu ikke i dag, men bare lige for at være på den sikre side.
Det er lidt efter samme regel som den med paraplyen: glemmer man den, SÅ begynder det at regne 😉
Et andet trick ved fastelavnsboller er, at du ikke må komme for meget creme i fastelavnsbollerne.
De bliver nemlig svære at samle, og så løber cremen ud under bagningen og det er bare SÅ ærgerligt. Det er ikke altid at ekstra meget creme, giver et ekstra godt resultat.
Du kan pensle dine fastelavnsboller med smeltet smør og drysse sukker på, eller du kan røre en god, fast chokoladeglasur.
De gammeldags fastelavnsboller med creme er nemme at lave
Hvis du vælger “speed-hævnings-modellen”, så er de faktisk også ganske hurtige at lave. Speedhævning i ovnen fungerer rigtigt fint, og jeg bruger det rigtigt tit, når det skal gå lidt stærkt.Vores fastelavnsboller blev som sagt lavet en ganske almindelig hverdagsaften, imens aftensmaden blev færdig i ovnen.
Har du energi, så spring bare på. En weekend venter også forude – perfekt til fastelavnsbolle-bagning. Nu er det jo også snart ægte fastelavn, så det vil være mega-god timing. 🙂
Sådan laver du fastelavnsboller med creme – se billederne her:
Fastelavnsbollerne vil smage godt resten af året også, men måske du bare skulle kalde dem cremeboller hér i stedet?
De vil forsvinde hurtigt fra dit kagefad alle, uanset hvad du kalder dem. Prøv at pynte dem med hvid glasur og kagekrymmel – så vil de være så fine at servere til en børnefødselsdag f.eks.?
De vil pynte på ethvert kagebord faktisk
Fastelavnsbollerne smager bedst på bagedagen, men de kan sagtens lunes dagen efter i airfryer/ovn. Kan I ikke spise dem alle, kan de fint fryses – altså uden glasuren.
Efter optøning, så hold dem kort under vandhanden og lun dem kort i ovnen, så vil de blive som nybagte. De er et hit!
Hvad med at bage en portion, til de kære, frysende børn der snart kommer og banker på og rasler med raslebøssen?
De vil elske at få stukket en lun cremebolle i hånden. 🙂
Skal du kun bruge en lille portion, så kan de også laves i airfryer. Prøv også disse med marcipan og nougat.
Rigtig god weekend og god bagelyst til dig.
Få flere lækre opskrifter på fastelavnsboller her:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
Hej Gitte
En hurtig løsning er også (købt) lemon curd, det har jeg prøvet i år, primært fordi jeg kun ville lave en lille portion.