“Faster Henny’s” romkugler med sukkerdrys

Her i julemåneden vrimler det opskrifter på sukkerherligheder. Familieopskrifter  spredes rundt blandt venner og bekendte. Opskrifter der går i arv. Egnsspecialiteter og rene familieklenodier.

Gode tips og tricks udveksles. Gode ideer opstår. Et eldorado for slikmunde! Alle de opskrifter på godter og småkager der skal afprøves. Kun de allerbedste opskrifter består. Kunsten er : Kan vi huske de allerbedste opskrifter til næste jul?

Jeg er glad for at have fået min blog. Den er jo et ganske glimrende opskrift-arkiv! Så slipper jeg for at bladre opskriftbøger og mapper i gennem for løse lapper og håndskrevne noter.

For et par dage siden skrev Louise på Facebook om Faster Hennys romkugler. , Louise er en gammel kær bekendt fra Aalborg som vi desværre ikke har set længe men som vi stadig tænker gode varme tanker om. Dejligt med Facebook. Så kan man have en smule kontakt og følge med i stort og småt fra sidelinien.

“Småt” må være romkugle-kategorien : Louise havde lavet en variant med ægte rom og vennelisten skrev og beskrev i rosende vendinger Faster Hennys romkugler. De er åbenbart legendariske nordenfjords i Louises familie.

Jeg fik lirket opskriften ud af nordjyderne. Dem var jeg da nødt til at prøve at lave!

Her kommer opskriften på “Faster Hennys romkugler”. Faster Henny kender jeg ikke, men tror hun vil være et godt – og sukkersødt – bekendtskab. Rygterne går, at Faster Hennys romkugler er STORE. Øj manner. Mine blev ca. så store – som en 5 krone. Mon Faster Hennys er større endnu? :

Romkuglerne var nemme og lækre. Jeg brugte dog romessens, og måtte tænke mig til rommen. 🙂

Louise skrev ellers at hun (hik!) prøvede sig frem med rommængden. Det lød da ellers ganske festligt, noget sjovere end romessens. Du afgør selv, festabe eller ej, om du vil tilsætte den rene vare…;-)

“Faster Hennys romkugler” :

Jeg har halveret den oprindelige portion og selv en halv portion er kæmpe! Min halve portion hér kunne med fordel halveres. Hvor sulten er din familie – og dine julegæster? 😉

250 gram havregryn

250 gram flormelis

50 gram (blødt) smør

1 dl fløde

60 gram kakao

Romessens, lidt citronsaft

Sådan laver du romkugler  :

Alle ingredienser æltes sammen (brug røremaskine eller fingerkraft). Massen samles til sidst med fløden.

Jeg brugte håndkraft…

Kugler trilles. Kuglerne kan vendes i krymmel (så kommer de til at ligne bagerens), trilles i kokosmel (så kommer de til at ligne rigtige havregrynskugler) eller gør som jeg : tril i sukker eller Nesquick-kakao (et alternativt påhit til variation 🙂

Romkuglerne eller havregrynskuglerne  blev straks godkendt af familien.

Teenagebørnene gik så vidt som til at sige at det var lige før de smagte lige så godt som bagerens. Wow! (Ironi kan forekomme) De består jo også kun af maste kagerester og hindbærsyltetøj! Faster Hennys romkugler består af RENE VARER – men alligevel foretrækker ungerne det købte bagerbrød. Suk. En kamp der er svær at vinde..

Nu er kagedåser og godtedåser ved at være godt fyldt op. Nogle af dåserne er blevet fyldt flere gange. Fedtebrødsdåsen er blev fyldt op igen. Det var en simpel nødvendighed. Kagerne var spist og der SKAL jo være fedtebrød til juledagene! 🙂

Romessen jeg brugte både til fedtebrødene og til romkuglerne har lidt historie. Vi har specialimporteret den fine lille flaske fra en ferietur til Norge. Så fin og så lille den er og tænk, så ved vi også nu, at romessens smager anderledes på norsk end den danske fra dr. Oetker (eller han er vel tysk?)

Norge! Vi elsker Norge og vi elsker essens fra “Mors Hjemmebakte”. Nu er vi løbet tør. Herligt. Så må vi en tur til Norge igen 🙂

Kagedåsen blev fyldt op med Faster Hennys gode sukrede romkugler. Tak for den opskrift til Faster Henny og til Louise 🙂

Haps! 🙂

Mere inspiration

4 Kommentarer

 1. Kasper 1. december 2017 af 21:40 - Svar

  Hej. Jeg vil nævne at den romessens kunne man købe i kiwi butikkerne før de lukkede, men mon ikke man kan købe dem i spar og meny da de har meget af samme udvalg og er af samme kæde..

  • Gitte Hansen 1. december 2017 af 21:50 - Svar

   Hej Kasper
   Tak for din melding – ja mon ikke man kan købe den – eller en lignende version – i Meny? Jeg nåede aldrig at opdage at denne version kunne købes i Kiwi og nu er det jo for sent. Æv da!
   Tak for tippet Kasper
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Jenny 29. november 2016 af 20:52 - Svar

  Hej Gitte
  Jeg synes ellers, jeg har fulgt dig længe, men denne fandt jeg først i dag. Der står juleafslutning på den ???

  • Gitte Hansen 29. november 2016 af 22:16 - Svar

   Jep det gør der da nemlig. Det var da lige før vi skulle døbe dem “Faster Jennys romkugler?” 🙂
   Håber de vil smage dig Jenny og god jul til dig
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar