Romkager – uhm her får du opskriften på sprøde og lækre rom kager – eller fedtebrød, som de også kaldes.
Sprøde lækre julesmåkager. De lækre fedtebrød, med kokos og med den karakteristiske glasur med rom.
Hvad er forskellen på romkager og fedtebrød?
Denne opskrift hitter på ordet romkager på Google. Jeps faktisk så kan fedtebrød nemlig også kaldes for romkager.
Så vidt jeg kan researche mig til det, er der ingen forskel på betegnelserne. Romkagerne nyder vi glad og gerne hele året rundt, hvorimod fedtebrød vist mest bages til jul?
Kært barn har mange navne. Disse småkager med rom i glasuren smager skønt, uanset hvad du kalder dem.
På nogetiovnen.dk finder du efterhånden en del opskrifter på fedtebrød. Jeg eksperimenterer lidt og afprøver lidt.
Lidt mere smør, lidt mere kokos, lidt mindre mel. Pludselig er der opfundet en ny variant. Jeg elsker at eksperimentere i køkkenet. Jeg har f.eks. også prøvet at lave fedtebrød med havregryn. Hvo intet vover intet vinder.
Alle fedtebrøds opskrifterne du finder på bloggen er lækre, men her kommer der altså en ny variant. En klassisk variant, du kan bage til jul og resten af året.
I dag skal du høre om endnu en portion lækre fedtebrød eller romkager om du vil.
Få inspiration til flere opskrifter nederest i dette indlæg.
Romkager – få en god nem opskrift på fedtebrød med rom glasur her
Ingredienser
- 200 gram blødt smør
- 125 gram sukker
- 150 gram kokosmel
- 200 gram hvedemel
- ½ tsk. hjortetaksalt
Romglasur:
- 200 gram flormelis
- 3-4 tsk Rom og et par tsk vand romessens kan også bruges. Er også lækre med appelsin eller citronglasur
Sådan gør du
- Rør smørret med sukker. Brug gerne din røremaskine. Tilsæt kokosmel Bland hjortetaksalt med hvedemel og rør det i.
- Del dejen i 3 lige store klumper. Klistrer dejen for meget, så drys evt. lidt mel på fingrene. Form 3 "dejstænger" og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk pølserne flade.
- Bag stængerne 8 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn). De er færdige, når de er gyldne i kanten. Rør glasuren sammen imens stængerne bager.
- Start med rom/romessens og evt. et par tsk. vand. Glasuren skal være tyk, men ikke tykkere end den kan røres. Tilsæt evt. lidt ekstra rom/vand vand hvis den er for tyk. Smag til, til du er tilfreds med smagen
- Smør glasuren på, straks efter stængerne er kommet ud af ovnen. Det gøres nemmest med en paletkniv, gerne dyppet i kogende vand, så bliver glasuren glat og fin.
- Skær herefter straks stængerne ud i 2-3 cm stykker. Brug en skarp kniv. Tør kniven af med en våd klud undervejs, så der ikke kommer krummer i glasuren.
- Lad fedtebrødene køle af, før du putter dem i en tætsluttende kagedåse. Læg evt. køkkenrulle imellem lagene, det suger fugt og fedtstof.
Noter
Hvor længe kan fedtebrød / romkager holde sig?
Køkkenrulle i kagedåsen, imellem lagene også, opsuger noget af fugten, så kagerne bevarer sin sprødhed.Rom kan erstattes med appelsin eller citronglasur.
Sprøde fedtebrød. Lækre rom kager, der er nemme at lave og der bliver mange ud af en portion
Knasende sprøde småkager med rom i glasuren. Kagerne er super nemme at lave.
Det er super nemt at lave fedtebrød. Blot du husker, at:
- glasuren ikke må være for tynd, så løber den nemlig af, når den puttes på de varme stænger.
- skære stængerne ud, før de køler for meget af, så vil de nemlig nemt kunne smuldre.
Du kan bruge rigtig rom i glasuren, eller romessens, hvis du ikke lige har rom i barskabet.
Prøv også at lave romkager / fedtebrød med f.eks. appelsin i glasuren? Uhm de smager også godt.
Sådan laver du romkager. Se billederne af processen fra start til slut her:
Endnu en kagedåse blev fyldt og heldigt nok var det en af dem der er lidt svære at åbne.
Dåsen er lidt skæv – så låget binder. Pyha hvor er det heldigt. Det er nemlig meget adfærdsregulerende for os alle sammen. Vi vil slet ikke kunne administrere det, hvis låget røg af alt for hurtigt. 🙂
Godt også – af samme grund – at Verdens Bedste Flødekarameller opbevares i kagedåse udendørs. Det føles nemlig en kende desperat, at skulle gå udenfor, når man er sliksyg. Så gør man det alligevel ikke helt så tit. 🙂
Tør slet ikke tænke på, hvor galt det ville gå, hvis der stod et karamelfad på sofabordet. Uha 😀
For filan – nogen burde sætte mig under administration i julemåneden?
Både så jeg ikke bager for meget, men også, så jeg ikke spiser for mange julekager? Nogen kom og hjælp mig. Tak! Jeg trænger! 🙂
Mine kolleger gør heldigvis en god og stor indsats. De hjælper mig med at tømme kagedåserne og efterspørger allerede flere chokoladesnitter. Hvad skulle man dog gøre uden gode kolleger. 🙂
En god og lang juleweekend forude. Skønt med god tid til at julehygge
Mit arbejde er verdens bedste, men en udsigt til en juleweekend, uden aftaler, er alligevel endnu bedre. Der skal bages skal der!
Jeg har planer om kryddersmåkager, vaniljekranse, vaniljekranse med orangesmag, flere chokoladesnitter? De bliver efterspurgt alle steder – og måske den nye variant med orangesmag?
Vi skal også pynte op til jul. Have lyskæderne sat op udenfor. Fange musen i køkkenet. Som du har kunnet læse hårrejsende beretninger om på Facebook.
Læse bøger, tænde adventskransen, suge varmen ud af brændeovnen, lege med Kallehunden og spise lækkert mad. Høre den første julemusik i radioen. Julestemningen indfinder sig.
Håber også du får den skønneste juleweekend 🙂
Få flere lækre opskrifter på julesmåkager ved at klikke her eller se med nedenfor:
1.
2.
3,
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Hejsa Gitte,
Så fik jeg bagt dine fedtebrød, men sikke da noget rod jeg fik lavet……hvor tynde skal de, når de er rullet ud? Har måske fået dem lidt for tykke og bagt for kort?? De gik noget i stykker, da jeg skulle have dem over på risten…. Har kun en bageplade og en rist, så det kniber lidt med pladsen haha….
Jubiii nu skulle det være så jeg er i gang med at bage fedtebrød. Har ingen røremaskine men du skrev i opskriften man kunne bruge en elpisker, så det gjorde jeg – godt det snart er jul og gavetid – for den kunne ikke holde til det :o)) selvom det ellers er en kraftig en af slagsen. Nå men pyt med det bare kagerne bliver gode. Dejen står nu og hviler i køleskabet så om en halv time skal de bages og hvis de bliver godt må jeg gemme dem så jeg ikke finder dem før jul for ellers er… Læs mere »
Hej. Hvat kan man bruge i stedet for kokosmel, her i huset er man ikke så glad for kokos. Venligst Sigrun
Kære søde Gitte
Jeg eeeeeeeelsker din blog og opskrifter! Og denne jul går jeg all-in på hjemmebag og har netop bagt de lækre fedtebrød. Det er min første (men ikke sidste) gang. Jeg oplever dog, at de er lidt smuldrende, så dels har jeg været for langsom ved bagepladen og ikke fået skåret mens stængerne var varme og dels tror jeg, at min blanding var for tør. Måske lidt mere smør næste gang?!
Pebernødderne blev dog helt perfekte (begge portioner) 🙂
Knus Majbritt
Nu har du skrevet så meget om de fedtebrød, at jeg må prøve dem, jeg har aldrig smagt fedtebrød.
Stort og forsinket tillykke
Tak for alle de fine opskrifter, jeg fik et stort glas til småkager og satte gang i en dobbelt portion chokoladesnitter forleden.
Det var dog som om dejen ikke rigtig ville hænge sammen, jeg puttede ekstra smør i og det lykkedes da at få dem trillet..fin smag men hårde. Kan det være fordi jeg smeltede smørret???
Åh nej – dine fedtebrød ser urimeligt lækre ud – og vi er på vej i byen, så jeg hygger med at læse dine opdateringer, mens manden styrer ?. Det var lige før, jeg havde spurgt, om du ikke lige kunne stå klar på Hammelvej, når vi suste forbi ?
God weekend og god fornøjelse med lyskæder mm. Jeg skal til tøsekomsammen hele dagen i morgen, hvor vi – samtidig med lidt snak ? – skal lave juledekorationer.
Har idag bagt dine sprøde chokoladesnitter, smager fantastisk, men men mine er meget hårde.
Hvad har jeg gjort forkert