Fedtebrød - sprøde, lækre og med rigtigt romEn kæmpe portion fedtebrød og i dagens variant med ægte rom i glasuren! Jep – det bliver dagens opskrift.

Portionen hér rækker til mindst 75 kager, afhængig af hvor brede du skærer snitterne. En kæmpe portion. Fordel kagerne i små fine kagedåser og forær dem væk som værtindegaver, til julens mange sociale arrangemente? Du kan også give en fyldt kagedåse til en nær ven eller til et familiemedlem, der ikke orker at bage selv?

En sød og kærlig kagebagetanke vækker særlig meget jubel. Tro mig. Det passer. Julen er hjerternes fest <3
Billedresultat for bagenørden fedtebrødNår du skal igang med at bage, kan du lige så godt lave en stor portion. Tro mig, kagerne forsvinder som dug for solen. Fedtebrød er bare den lækreste julekage altså 🙂

Jeg har flere fedtebrødsopskrifter på bloggen, men i denne har jeg brugt rigtigt rom til glasuren og portionen er stor. Spring på hér, eller på én af de andre på bloggen. Opskrifterne minder meget om hinanden og pyh – heldigvis er der julekager nok til alle lækkersultne munde 🙂Fedtebrød - sprøde, lækre og med rigtigt rom

Opskriften på dagens fedtebrød kommer lige her:

Fedtebrød opskrift – sprøde & lækre med rom

Fedtebrød - sprøde, lækre og med rigtigt rom
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 30 minutter
Tilb. tid: 8 minutter
Samlet tid: 38 minutter
Ret: Jul hos Bagenørden
Kategori: Brød og kager
Keyword: fedtebrød
Portioner: 75 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 250 gram blødt smør
  • 2 dl sukker
  • 4 dl kokosmel
  • 4 dl hvedemel
  • 1 tsk hjortetaksalt
  • Glasur: 6 dl flormelis + rom + evt. lidt vand. Romessens kan også bruges

Sådan gør du

  • Rør smørret med sukker
  • Rør kokosmelet i
  • Brug gerne køkkenmaskine.
  • Bland hjortetaksaltet i hvedemelet og rør det i.
  • Dejen bliver blød og klistret
  • Del dejen i 6 klumper
  • Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel 3 "dejpølser" pr. bageplade
  • Det er en klistret dej. Form stængerne så godt du kan og tryk/tril dem flade med håndroden eller en kagerulle.
  • Bag stængerne 8-10 minutter v. 175 grader varmluft.
  • Bruger du varmluft, kan du godt bage begge plader på samme tid.
  • Hold øje med stængerne. De er færdige, når de er gyldne og lidt mørke i kanten (se billeder)
  • Lav glasuren imens stængerne bager.
  • Du kan bruge ren rom til glasuren, eller romessens og vand. Du bestemmer. Glasuren skal være lidt tyk
  • Straks stængerne er kommet ud af ovnen, fordeles glasuren på midten med en kniv eller teske. Smør glasuren ud med en paletkniv dyppet i kogende vand.
  • Straks herefter skæres stængerne ud i smalle snitter. Gøres nemmest med et pizzahjul eller en skarp kniv. Tør overskydende glasur af pizzahjulet/kniven undervejs.
  • Lad fedtebrødene afkøle helt på bagepladen. Kagerne skal være helt kolde og glasuren stivnet helt, før du putter dem i en kagedåse.

Noter

Opbevar fedtebrødene i en tætsluttende kagedåse med et stykke køkkenrulle i bunden, til at opsuge fugten. 
Kagerne vil kunne holde sig 1-2 uger i kagedåse. 
Fedtebrød kan godt blive lidt bløde med tiden, så bag evt. mindre portioner oftere, i løbet af julemåneden. 
 
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Nemme og lækre kager – familiens yndlings julesmåkager!

Jep det er en lidt fedtet dej, måske det er derfor de hedder fedtebrød? Prop endelig ikke mere mel i, selvom du skulle have lyst, for det vil bare betyde mere tørre fedtebrød, og det er virkelig skuffende skidt.

Ved du forresten hvorfor kagerne hedder fedtebrød, så skriv gerne en hilsen her på bloggen. Det kunne være en rigtig fin historie at få med? 🙂Fedtebrød - sprøde, lækre og med rigtigt romForm stængerne så godt du kan. De flyder jo heldigvis ud under bagningen, hvilket hjælper dem godt på vej. Brug gerne din røremaskine, eller elpiskerens dejkroge, når du skal røre dejen. Det er en ret fedtet dej jo. Det kan lade sig gøre at ælte den med fingrene dog. Er smørret rigtigt blødt, vil det gå som en leg 🙂

Rigtigt rom i glasuren er det bedste, men har du det ikke lige på lager, kan romessens sagtens bruges. Nogen bruger chokoladeglasur, men jeg sværger altså trofast til romglasuren. Det er jo den, der gør så kagerne så lækre, synes jeg? Den vil jeg ikke undvære, men gør dig gerne dine egne erfaringer.

Jeg har også prøve at lave en variant med appelsinglasur og de er altså også rigtigt lækre. Udskrift gerne appelsin med citron – find opskriften ved at klikke her.

Gå ombord i barskabet, og led efter romflasken, helt på Bagenørdens opfordring 🙂 dsc_3002

For mig og min familie hører fedtebrødene til i julesmåkagebagningens absolutte top ti. De er derfor også med i denne hit-samling 🙂

Er de mon også blandt dine juleyndlingssmåkager?

Har du aldrig prøvet at bage fedtebrød, så spring roligt på her. Jeg har fyldt to kagedåser, og håber de rækker til jul. Min familie plejer nemlig at guffe løs, til julefrokosten 2. juledag. Jeg gider ikke vogte som en høg over dåserne her i december.

Er dåserne tomme før julefrokosten, så bager vi da bare en ny portion? Sig mig, hvad er egentlig problemet? 🙂

Sådan laver du fedtebrød – se billederne her:

Endnu flere fedtebrød på bloggen, Er du mon snart ved at kvæles?

Det håber jeg ikke. Julemåneden er jo lang endnu og der skal da bages mange flere julesmåkager. 🙂

Vi mangler stadigvæk at bage de gode vaniljekranse, “Bristede drømme” er også på kage-to-do-listen og hvad med chokoladesnitterne og julemandens chokoladecookies? Åh alle de favoritter der mangler altså. 😉

Ingen fortvivlelse her, til gengæld en stor kagebagefryd. Skønt med gode kagebagedrømme og skønt med spændende kageprojekter der venter forude. Julemåneden er et sandt mekka for os amatørbagere 🙂

Nå men verdensfreden er sikret. En vigtig julemission er fuldført. Fedtebrød går vi ikke ned på. 🙂

Julehilsner fra mig til dig / Gitte
Fedtebrød - sprøde, lækre og med rigtigt rom