En kæmpe portion fedtebrød og i dagens variant med ægte rom i glasuren! Jep – det bliver dagens opskrift.
Portionen hér rækker til mindst 75 kager, afhængig af hvor brede du skærer snitterne. En kæmpe portion. Fordel kagerne i små fine kagedåser og forær dem væk som værtindegaver, til julens mange sociale arrangemente? Du kan også give en fyldt kagedåse til en nær ven eller til et familiemedlem, der ikke orker at bage selv?
En sød og kærlig kagebagetanke vækker særlig meget jubel. Tro mig. Det passer. Julen er hjerternes fest <3
Når du skal igang med at bage, kan du lige så godt lave en stor portion. Tro mig, kagerne forsvinder som dug for solen. Fedtebrød er bare den lækreste julekage altså 🙂
Jeg har flere fedtebrødsopskrifter på bloggen, men i denne har jeg brugt rigtigt rom til glasuren og portionen er stor. Spring på hér, eller på én af de andre på bloggen. Opskrifterne minder meget om hinanden og pyh – heldigvis er der julekager nok til alle lækkersultne munde 🙂
Opskriften på dagens fedtebrød kommer lige her:
Fedtebrød opskrift – sprøde & lækre med rom
Ingredienser
- 250 gram blødt smør
- 2 dl sukker
- 4 dl kokosmel
- 4 dl hvedemel
- 1 tsk hjortetaksalt
- Glasur: 6 dl flormelis + rom + evt. lidt vand. Romessens kan også bruges
Sådan gør du
- Rør smørret med sukker
- Rør kokosmelet i
- Brug gerne køkkenmaskine.
- Bland hjortetaksaltet i hvedemelet og rør det i.
- Dejen bliver blød og klistret
- Del dejen i 6 klumper
- Beklæd en bageplade med bagepapir og fordel 3 "dejpølser" pr. bageplade
- Det er en klistret dej. Form stængerne så godt du kan og tryk/tril dem flade med håndroden eller en kagerulle.
- Bag stængerne 8-10 minutter v. 175 grader varmluft.
- Bruger du varmluft, kan du godt bage begge plader på samme tid.
- Hold øje med stængerne. De er færdige, når de er gyldne og lidt mørke i kanten (se billeder)
- Lav glasuren imens stængerne bager.
- Du kan bruge ren rom til glasuren, eller romessens og vand. Du bestemmer. Glasuren skal være lidt tyk
- Straks stængerne er kommet ud af ovnen, fordeles glasuren på midten med en kniv eller teske. Smør glasuren ud med en paletkniv dyppet i kogende vand.
- Straks herefter skæres stængerne ud i smalle snitter. Gøres nemmest med et pizzahjul eller en skarp kniv. Tør overskydende glasur af pizzahjulet/kniven undervejs.
- Lad fedtebrødene afkøle helt på bagepladen. Kagerne skal være helt kolde og glasuren stivnet helt, før du putter dem i en kagedåse.
Noter
Nemme og lækre kager – familiens yndlings julesmåkager!
Jep det er en lidt fedtet dej, måske det er derfor de hedder fedtebrød? Prop endelig ikke mere mel i, selvom du skulle have lyst, for det vil bare betyde mere tørre fedtebrød, og det er virkelig skuffende skidt.
Ved du forresten hvorfor kagerne hedder fedtebrød, så skriv gerne en hilsen her på bloggen. Det kunne være en rigtig fin historie at få med? 🙂Form stængerne så godt du kan. De flyder jo heldigvis ud under bagningen, hvilket hjælper dem godt på vej. Brug gerne din røremaskine, eller elpiskerens dejkroge, når du skal røre dejen. Det er en ret fedtet dej jo. Det kan lade sig gøre at ælte den med fingrene dog. Er smørret rigtigt blødt, vil det gå som en leg 🙂
Rigtigt rom i glasuren er det bedste, men har du det ikke lige på lager, kan romessens sagtens bruges. Nogen bruger chokoladeglasur, men jeg sværger altså trofast til romglasuren. Det er jo den, der gør så kagerne så lækre, synes jeg? Den vil jeg ikke undvære, men gør dig gerne dine egne erfaringer.
Gå ombord i barskabet, og led efter romflasken, helt på Bagenørdens opfordring 🙂
For mig og min familie hører fedtebrødene til i julesmåkagebagningens absolutte top ti. De er derfor også med i denne hit-samling 🙂
Er de mon også blandt dine juleyndlingssmåkager?
Har du aldrig prøvet at bage fedtebrød, så spring roligt på her. Jeg har fyldt to kagedåser, og håber de rækker til jul. Min familie plejer nemlig at guffe løs, til julefrokosten 2. juledag. Jeg gider ikke vogte som en høg over dåserne her i december.
Er dåserne tomme før julefrokosten, så bager vi da bare en ny portion? Sig mig, hvad er egentlig problemet? 🙂
Sådan laver du fedtebrød – se billederne her:
Endnu flere fedtebrød på bloggen, Er du mon snart ved at kvæles?
Det håber jeg ikke. Julemåneden er jo lang endnu og der skal da bages mange flere julesmåkager. 🙂
Vi mangler stadigvæk at bage de gode vaniljekranse, “Bristede drømme” er også på kage-to-do-listen og hvad med chokoladesnitterne og julemandens chokoladecookies? Åh alle de favoritter der mangler altså. 😉
Ingen fortvivlelse her, til gengæld en stor kagebagefryd. Skønt med gode kagebagedrømme og skønt med spændende kageprojekter der venter forude. Julemåneden er et sandt mekka for os amatørbagere 🙂
Nå men verdensfreden er sikret. En vigtig julemission er fuldført. Fedtebrød går vi ikke ned på. 🙂
Julehilsner fra mig til dig / Gitte
Jeg tror det er fordi de oprindeligt blev lavet med svinefedt.
Har for første gang prøvet at bage fedtebrød og brugte denne opskrift. De blev desværre noget tørre og kedelige, da jeg gav dem mere tid end angivet, da der stod i opskriften, at man først skulle tage dem ud når de var sprøde, og det krævede mere tid. ? Kan du give et tip til hvordan jeg undgår det end anden gang? Måske også en angivelse af hvor meget Rom ekstrakt man skal bruge? De blev også lidt “sprittede” Hilsen småkage-nybegynderen. Mette
Hold nu op, det er de suverænt bedste fedtebrød, jeg nogen sinde har bagt! Jeg ELSKER fedtebrød? Det er julens bedste småkage – tusind tak for opskriften. Og alle dine andre super opskrifter.
Guf, som Mutter lavede dem !
Du frister med de lækre fedtebrød – må da vist have bagt en portion 🙂 Hvorfor hedder de fedtebrød ? Tjaa – den eneste grund jeg kan tænke er at de ligner små stykker brød smurt med fedt – fedtemadder som vi spiste i “gamle dage” 🙂
Knus fra Tove P
Fedtebrød, måske fordi man bliver fed SF at spise dem ??????????????