Fedtfattig æblekage og de smukkeste æblemuffins

Tænk sig at nogle af de mest lækre kager nogen gange også er de mest enkle.

En enkel sukkerbrødsdej med tykmælk, æbler fra haven, kanelsukker og mandler på toppen med en lille stribe smør. Voila.Pludselig kan man hive et fad lækre æblemuffins ud af ovnen OG en kæmpe æbletærte lavet efter samme princip. Er det ikke bare en fin kage?Kagerne duftede HIMMELSK og dejen var klar på under ½ time.

Det er en virkelig nem og lækker kage! Kagen hedder “Den Gode Æblekage” og er en let omskrivning af en vinderkage fra en æblefestival i Ebeltoft. Kan godt forstå at den kage vandt! Kan rigtigt godt forstå det!

Æblerne kan sagtens erstattes af anden type frugt. Hvad med en pæretærte eller rabarbertærte f.eks.? Rabarbertærten har jeg prøvet. Det var her jeg kom i kagehimlen ved at tilsætte kakaomarcipan. Oh la la! 🙂Idag er det gode æbler fra haven der er brugt. Der er ikke så mange i år. Øv. Så det gælder om at bruge de få der er, til ekstra gode æblekager. 🙂 Der er skurv på, som I kan se, så æblerne skal skrælles. Men indeni er de søde og lækre. Hvad mon sorten hedder, ved du det? Jeg gør ikke..Æblekagerne kan peppes op til at blive fornemme dessertkager hvis du stopper nogle tern marcipan iinden de kommer i ovnen. Kagerne bliver selvfølgelig også klart bedre hvis de serveres med iskoldt flødeskum, creme fraiche eller en god vanilleis.

Her kommer den enkle opskrift. Jeg har i dagens anledning lavet dobbeltportion. Hvorfor mon egentlig det? Vi er jo kun 4?? Ups vi kunne godt have nøjes med en enkelt portion, har nu en KÆMPE æbledessertkage der nu står og frister på køkkenbordet. :-/

Fedtfattig æblekage med kanelsukker og mandler.

Fedtfattig æblekage og de smukkeste æblemuffins
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Fedtfattig æblekage og de smukkeste æblemuffins
Forfatter:
: Biscotti, muffins, kanelsnegle og cookies
: Brød og kager
Portioner: 1 tærte eller 8 muffins
Det skal du bruge:
  • 125 g sukker (erstat gerne 50 gr. med snydesukker)
  • 1 æg
  • 10 gram smeltet smør (gem et par spsk. til at dryppe på toppen)
  • 1,5 dl tykmælk
  • 3 tsk bagepulver + 3 tsk vanillesukker.
  • 225 g mel
  • Fyld:
  • 3 store æbler
  • 2 tsk kanel
  • 2 spsk sukker
  • Et par gode håndfulde groft hakkede mandler. Så mange du foretrækker.
Sådan gør du:
  1. Pisk æg, sukker og vanillesukker hvidt.
  2. Bland tykmælk og smeltet smør i (gem et par spsk).
  3. Bland bagepulver og mel og rør det i dejen. Hæld dejen i et velsmurt, ovnfast fad eller i små muffinforme (fyldes ⅔).
  4. Skræl æblerne og skær dem i tynde både. Stil æblestykkerne på højkant i tærtedejen, stop dem lidt ned og drys med kanel og sukker. Hvis du laver muffins, så stop små æbletern ned i dejen i stedet.Drys hakkede mandler over.
  5. Dryp til slut med det smeltede smør.
  6. Kagerne sættes i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 30-40 minutter. Muffins skal kun ca. have den halve tid.
  7. HUSK at spraye muffinsformene med sprayfedt eller brug forme af silicone, ellers kan muffins'ene godt hænge fast i papiret. Brug gerne forme af papir og sæt dem i silicone/muffinforme af metal, så bliver dine muffins høje og fine og flyder ikke ud. Du kan også bruge 2 papirforme pr. muffin.
  8. OBS: Hvis du vil bage både kage og 8 muffins skal du bage dobbelt portion.

 

Kagerne sættes i en 175 grader varm ovn (varmluft) i 30-40 minutter. Muffins skal kun ca. have den halve tid.

HUSK at spraye muffinsformene med sprayfedt eller pensle med olie/margarine og undgå at dine muffins hænger i papiret. Bemærk også at jeg bruger både-og løsningen til mine mine muffins. Både papir OG muffinsforme i metal. Dine muffins bliver høje og fine hvis du støtter dem med en metalform eller brug alternativt 2 papirforme pr. kage.Ej hvor blev den en fin lille kage. Virkelig fin! Et lille mesterværk. 🙂

Tykmælk i kager er et mindre mirakel! Kagerne bliver saftige, svampede og man kan uden problemer bruge det som erstatning for fedtstof.

Det betyder at denne lækkerbisken havner i den fedtfattige kategori. Jubii. Det gør den altså. Det betyder at man godt kan tillade sig at spise to, gør det ikke? 😉Vi fik spist de mindste kager men har nu den store tilbage. Den er lidt stor nok, til den lille familie her. Måske den skal stoppes i fryseren til en festlig lejlighed engang?

Den kan uden problemer fryses ned og lunes i ovnen inden gæsterne kommer. Med en klat is til er det en fornem dessert. Du vil blive populær. Især lige hvis du stopper ½ rulle marcipan i også, men det er jo lidt for sent for mig nu. Mon ikke også at den vil blive spist som den er? Tror det 😉Dejlige æblekager. Dejlig æble-søndag. Har tjekket æble-træet. Der er mindst æbler nok til et par kager endnu…:-)

Bon æble-kage-appetit!

Mere inspiration

9 Kommentarer

  1. Mie 6. april 2016 af 10:08- Svar

    Hej Gitte
    Tak for en super blog som jeg ofte havner på når jeg søger opskrifter på alt ml himmel og jord. Jeg kan især godt lide at det er forholdsvis nemme opskrifter, som de fleste kan navigere rundt i.

    Tror du jeg kan bruge græsk yoghurt i stedet for tykmælk? For det skal jo bruges 😉

    Bedste hilsener
    Mie

    • Gitte Hansen 6. april 2016 af 20:46- Svar

      Hej Mie
      Tusind tak for din hilsen og din søde feedback – dejligt du synes om bloggen og bruger den så flittigt. Godt at høre at du synes opskrifterne er nemme at gå til.
      Jo du kan sagtens bruge græsk yoghurt i stedet for tykmælk – helt oplagt og det vil da blive en rigtig lækker kage tror jeg.
      God fornøjelse med bageriet 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Kathrine 30. oktober 2014 af 09:56- Svar

    Jeg bagte disse kager forleden dag. Jeg fik dog 12 muffins ud af opskriften (måske er mine forme mindre end dine?).
    De blev superlækre!!
    Jeg skar dog lidt ned på sukkeret, tilsatte 100 g revet marcipan og brugte A38 i stedet for tykmælk. Og så var jeg lidt doven: mine æbler var meget store, så der var mange æbletern, derfor kom jeg først en skefuld dej i formene, kom æbleternene i resten dejen og fyldte formene op – det kunne jeg bedre overskue. Men der var rigeligt med kanelsukker – jeg brugte kun halvdelen.
    Det er i hvert fald ikke sidste jeg laver disse muffins. Og de behøves jo ikke lige at laves med marcipan, hvis man ikke har det i huset, men nu havde jeg lavet en æbletærte med marcipan i sidste uge og der er jo en begrænset holdbarhed på marcipan, når først den er åbnet. Jeg så forresten tippet med marcipan fra én af dine andre opskrifter med æblekager 🙂
    Min lille søn er også vild med æbler og han blev også begejstret for disse kager – han sad og sagde “Uhm!” 🙂

    Kageglade hilsner fra Kathrine

    • Gitte Hansen 30. oktober 2014 af 21:31- Svar

      Hej Kageglade Kathrine
      Tusind tak for din søde hilsen Kathrine. Det var så dejligt at høre at at du og din søn var vild med æblemuffins’ene og superfint at du har tænkt kreativt undervejs. De allerbedste kager er jo dem man selv får sat sit aftryk på. Godt du skriver de gode råd, at kagerne kan laves med/uden marcipan f.eks. – dine gode råd er hermed givet videre til andre læsere herinde 🙂
      Tak skal du have og god fornøjelse med kagebageriet fortsat 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  3. Camilla H 6. januar 2014 af 12:54- Svar

    Hej. Nu har jeg prøvet din opskrift, og min dej bliver EKSTREEEEEM tyk og umedgørelig, når jeg putter de 225 g mel i. Hvad gør jeg forkert? Har fulgt din opskrift til punkt og prikke.

    • Gitte Hansen 6. januar 2014 af 21:15- Svar

      Øv da også, det lyder da mystisk? Som altid med brød og kager er det bedst hvis du ikke tilsætter alt melet på en gang. Prøv at gem 25 gram f.eks.? Hvis dejen bliver for tyk (det har jeg nu aldrig oplevet med denne), så prøv med et par spsk. ekstra tykmælk/yoghurt/smeltet smør.
      Rigtig god fornøjelse – det bliver nogle superlækre kager. Håber ikke denne første gang helt har taget modet fra dig?
      Mange hilsner
      Gitte

  4. […] På bloggen vil du efterhånden kunne finde en hel del æblekager. Den æblekage jeg nok sværmer allermest for er “Den gode æblekage“. […]

  5. Lærke 18. august 2013 af 13:32- Svar

    Den skal jeg prøve…. Mon ikke også kardemomme vil være godt i? Knus

    • Gitte Hansen 18. august 2013 af 17:58- Svar

      Hej Lærke
      Jo jeg er sikker på at kardemomme også vil smage rigtigt godt i denne æblekage. Måske også et lille drys ingefær?
      Lækker kage og fedtfattig ovenikøbet. Så må man godt spise to stykker 😉
      God fornøjelse
      og god arbejdsuge til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar