cncpt-lb1
cncpt-tab-lb1
cncpt-mob1

Fedtfattig kanelæblekage med vanillecreme

Tænk sig!

Det KAN faktisk lade sig gøre at bage en hamrende lækker æblekage der er fattig på fedt og sukker! En kage der bliver sød og svampet og med kanel- og syrlig sød æblesmag.

Jeg har eksperimenteret med fedtfattige æblekager før f.eks. med æbletærte og muffins efter opskriften “Den Gode Æblekage” . I dag lykkedes det mig med succes at peppe min opskrift på Tykmælkskage op med æbler, kanel, rasp og smør.

Det betyder at det faktisk er en kage næsten uden fedt og uden æg. Tricket i kagen er yoghurt/tykmælk. Idag havde jeg en liter jordbæryoghurt der skulle bruges, den prøvede jeg som erstatning for tykmælken. Det gik rigtigt fint! Jeg reducerede sukkermængden, da jeg tænkte at der var tilstrækkeligt med sødemiddel i yoghurten.

Det gik rigtigt fint! Overraskende fint! Jeg synes kagen ser lidt mystisk ud. Måske det er fordi jeg valgte at drysse rasp på toppen? Det blev sprødt og lækkert til gengæld, men lidt mystisk ser det ud? Det er også ved at være rigtigt svært at tage lækre madbilleder om aftenen med kunstig belysning. Kom sol, kom lys, kom lyse sommeraftener :-/

Ideen til æblekagen udsprang da jeg var i fuld gang med at skrælle et tons æbler fra dagens æblehøst. Det FØLTES som et ton, men var nok kun 3 kilo eller deromkring. Det føles bare som MANGE når æblerne skal skrælles. Men hvor kan man frembringe mange herligheder af æblerne, når de er skrællet. Det var nødvendigt at skrælle æblerne. Det er nedfaldsfrugt med skurv og andet godt. Helt økologiske æbler. Det kan ses 😉

Det var en tidsrøver at skrælle æbler men nu er det også slut. Det sidste æble fra træet er plukket. Den sidste æblekage i denne omgang er bagt og der er lavet æblesmør/æblemarmelade som forsøg. Et forsøg jeg nok skal skrive mere om. Det gik godt. Forsøget. Heldigvis 🙂

Her kommer opskriften på dagens fedtfattige æblekage : 

6 dl yoghurt eller tykmælk (helst cheasy light hvis du vil tænke på kalorierne)

2 dl sukker

6 tsk. flydende sød (eller ½ dl. sukker ekstra)

5 dl. mel

3 tsk. natron

4 tsk kanel

3 spsk flydende fedtstof.

Fyld :

Æbler i både (6-8 stykker)

kanelsukker og rasp drysses pål toppen. Flydende Kærgården i striber øverst.

Fremgangsmåde : 

Æbler skrælles i både og lægges i vand til de kan stoppes i kagen.

Yoghurten røres med sukker og fedtstof. Natron og kanel røres ud i melet, som langtsomt blandes i yoghurten. Voila. Det er faktisk dejen. Rørende let.Lige til at røre sammen.

Et tærtefad smøres og drysses med rasp.

Æblebåde stoppes i.

Kanelsukker og rasp drysses på toppen. Striber med flydende Kærgården til slut. En kæmpestor kanelæblekage er nu klar til en tur i ovnen. Tænk sig. En kæmpe kage næsten uden sukker og fedtstof.

Kagen kan spises lun som den er eller serveres som dessert med en kugle is/ lidt flødeskum.

Rasp i top og bund giver en “crunchy” sprød effekt. Smør på toppen er det også synd at spare på. Smør er en fantastisk smagsgiver. “Det er smørret der gør’et”

Kagen sættes i ovnen på 175 grader varmluft i en halv time. Efter den halve time skrues ovnen ned på 150 grader. Pas lidt på at kagen ikke bliver brændt på toppen. Stik en gaffel i og tjek om der hænger dej ved. Kagen er færdig når den er gennembagt.

Vi spiste æblekagen med den nye Milda vanillecreme til. Kagen var ikke så sød i sig selv, så lidt Milda light vanillecreme gjorde godt.

Sådan ser den ud den nye Milda :

Cremen er rimeligt tynd i sig selv, så den skal nok helst piskes (det burde vi have gjort). Milda cremen er god fordi den er mere fedtfattig end andre vanillecremer men dog alligevel meget smagfuld.
Jubii! Det er stadig efterårsferie! Der er god tid til at dovne den og til at få realiseret køkkenprojekter. God tid til at læse krimi, drikke te og spise KAGE! Hvad gør jeg mon nu, hvor det sidste æble er plukket? ….Tænker, at det er godt, at jeg netop har købt en bakke Clara Friis pærer. Dem må jeg kunne få lidt kage ud af? 😉
Overvejer seriøst at plante et pæretræ. ELSKER nemlig også pærekager! 🙂
Det er vist GODT at hverdagen snart afløser feriedagene med alle dens kage-bage-fristelser 😉
Prøv æblekagen! Den er god, svampet og fedtfattig. Prøver at sige til mig selv, at bare fordi den er fedtfattig BEHØVER man jo ikke spise TO stykker vel? NEJ DA!  SLET IKKE! 🙂

Læg en kommentar