Flæskesteg. Uhm en saftig langtidsstegt flæskesteg i stegeso. Sådan en lækker steg skal du høre om i dag 🙂
Jeg har længe tænkt på at afprøve udfordringen med en flæskesteg i stegesoen.
Vil det kunne lade sig gøre at få en mør saftig steg MED sprøde svær på toppen, selvom stegen bliver stegt under låg?
JA! Det er det korte svar, det kunne sagtens lade sig gøre. I dag skal du høre om flæskesteg stegt i min Römertopf stegeso.
Det er nemt at tilberede mad i en stegesoen. Ovnen klarer alt arbejdet, imens du har tid til at passe andre gøremål. Du kan slappe af, tage en tur i skoven, læse bog eller spille et spil med din familie måske?
En langtidssstegt flæskesteg bliver ekstra mør, saftig og lækker, så sådan én skal du da næsten prøve at lave
Min flæskesteg var ret lille, så jeg kunne nøjes med kort stegetid, men tilbered gerne din flæskesteg over flere timer. Gerne 4-5 timer. Du får anvisninger i opskriften nedenfor.
Prøv en langtidsstegt flæskesteg. Det vil du ikke fortryde 🙂
Jeg puttede laurbær i dagens flæskesteg. Hvordan det eksperiment gik, kan du læse om nedenfor. 🙂
Det er rigtigt nemt at tilberede en flæskesteg i stegeso og du får opskriften lige her:
Langtidsstegt flæskesteg i stegeso – få den nemme opskrift her
Ingredienser
- 1 flæskesteg á ca. 1½-2 kg ribbensteg eller svinekam kan også bruges
- Tørrede laurbærblade kan udelades
- Salt
- Kartofler til at lægge i bunden af stegesoen
- Salt
- Ca, 1 liter koldt vand 1-1½ liter
Sådan gør du
- Lad din stegeso stå i blød i vand i minimum ½ time. Fyld begge halvdele med vand og sænk den ene del ned oveni den anden.
- Rids flæskestegen og gnid med salt.
- Stop laurbærblade i rillerne.
- Læg nogle store rå kartofler i bunden, det løfter stegen fri af vandet.
- Hæld det kolde vand ved, og kun lige i en mængde, så stegen kommer fri af vandet. Læg låg på Römertopfen. Sørg for, at det slutter godt tæt.
- Tilbered stegen 2 timer v. 175 grader varmluft (afhængig af hvor stor din steg er). Du kan også stege i 3 timer v. 150 grader varmluft eller 4 timer v. 125 grader varmluft. Gå efter en kernetemperatur på 65 grader.
- Når stegen har stegt 2 timer, tager du låget af og tilbereder yderligere ½ time v. 175 grader varmluft (fjern laurbærbladene inden). Stegen skal ca. have en kernetemperatur på 65 grader
- De sidste 5 minutter fik stegen grill fra oven i 5 minutter, så sværen kunne boble op. Fyr godt op for ovntemperaturen her hold godt øje med stegen. Der er kun få minutter fra sprød til brændt, når du bruger ovn-grill.
- Hæld stegeskyen fra og lav saucen imens flæskesværene bliver sprøde. Smag saucen til med rødkålssaft og salt.
Noter
Svinekam med sprøde svær langtidsstegt i Römertopf – en mør og saftig steg. Du kan også bruge ribbensteg eller svinekam.
Man må sige at jeg vovede pelsen og satte livet på spil i min familie. Laurbær i flæskestegen og hvad med de sprøde svær? Hvor dristigt!
Jeg vovede pelsen…..Overlevede jeg mon familiens angreb? Læs mere nedenfor. 😉
Jeg funderede lidt over hvordan der skulle blive sky nok at lave sauce af.
Jeg plejer jo at hælde godt med vand i flæskestegens stegefad og så hælde stegeskyen fra til sovs undervejs.
Hvis jeg hældte den samme mængde vand i som jeg plejer, ville stegen jo svømme i vand? Rømertopfen har jo en mindre overflade og stegen ville nærmest blive kogt?
Jeg fik en ide. Jeg lagde kartofler i bunden af fadet og hældte vandet ved. Det fik løftet stegen fri fra vandet.
Det var et smart tip, der hermed er givet videre til dig. Sådan så stegen ud da den havde stegt 2 timer. Nu var den klar til at blive stegt færdig uden låg.
Jeg fjernede laurbærbladene inden og hældte stegeskyen fra. De sidste minutter fyres der godt op for grillen og se nu sværen boble op. Hold øje med flæskestegen hvert minut hér.
Lige pludselig er flæskesværen KUL hvis du ikke er opmærksom!
Imens stegen stegte færdig jævnede jeg flæskestegssovsen og smagte den til med rødkålssaft og salt.
Hm, hm. Jeg blev noget bekymret her. Smagen er lidt anderledes, end almindelig flæskestegssovs p.g.a. laurbærbladene. En mere “voksen”-krydret smag?
Mør og lækker langtidsstegt flæskesteg med kartofler, brun sovs og rødkål – en lækker menu
Min mand elskede den, men mine børn (der er LANGT mere konservative) var lidt skeptiske.
De spiste nu alligevel en grydefuld sauce, så mon ikke vi kan sige at den blev godkendt? Undervejs kom små ytringer undervejs som “Man må altså ALDRIG lave om på en flæskestegsovs!” 🙂
Suk. Det er ikke nemt at eksperimentere med den familie! 😉
Men sværene på flæskestegen, der også er enhver madmors “eksamen”, bestod med glans. De blev knasende sprøde! 🙂
Jeg skar pæne skiver flæskesteg.Tynde skiver. Fin mør var stegen. Den smagte skønt og stegesoen præsterede igen at holde fint på fugten.
Vi spiste flæskestegen med “hele svineriet” til 😉 Rødkål, salte chips og brun sovs. En sand julemiddag. 😉
P.S.: De kartofler der blev stegt under flæskestegen smagte rigtigt godt, stop gerne lidt flere under, så der er smagsprøver til flere.
Tør du kaste dig ud i flæskestegsprojektet og tør du vove pelsen og stoppe laurbær i stegen? Hvo intet vover, intet vinder.
Er du til nytænkning når der kommer til flæskesteg, så kig med her 🙂
God opskrift 👍
Hvis man nu har en halv tilovers hvordan kan man så varme den op f.eks. dagen efter?
Hej du, tak for den fine opskrift i Römertopf. Jeg forsøgte at gøre de ting, du skrev. Kødet nåede 100 gr. indeni efter de 1 1/2 time på 175 gr. i varmluftsovn, med Römertopfen i midten af ovnen. Men det gjorde sjovt nok ikke noget, kødet var stadig meget saftigt og mørt. Nu skal du høre, hvor det drillede. Det var flæskesværende, jeg kunne simpelthen ikke få dem gode under grillen, mens de var i Römertopfen, så jeg gik tilbage til mit gamle trick, hvor jeg simpelthen skærer delen med flæskesværerne af og lægger dem på en bageplade for sig… Læs mere »
Hvor meget vand skal der hældes ved, hvor meget steg skal dækkes?
Ville det ikke være det samme resultat hvis man bruger et ildfast fad med låg ?
Mindesat jeg engang i mine unge dage brugte det ?????
jeg har altid laurbær blade og nelliker i. og nedenunder gulerødder og løg…
sådan har jeg lært at lave flæskesteg giver en fantastik smag :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Hej Gitte
Jeg har de sidste år lavet flæskesteg i Römertopfen og altid med laurbærblade (sådan er jeg vokset op:-)). Jeg bruger jordskokker i bunden. De giver en dejlig smag til sovsen. Jeg plejer at få sværen sprød uden at tage låget af. Fidusen er måske, at jeg køber stegen så den fylder römertopfen helt ud (jep – jeg har linealen med på indkøb). Jeg er dog altid i tvivl om, hvor lang tid den skal have. Har du nogen erfaring med, hvor meget stegetiden varierer med størrelsen af stegen?
Jeg har altid lavet flæskesteg med lauarbær og meget tyndskåret madæbler i sværen, uden er for kedeligt til mine smagsløg ?
Når jeg tænker langtidsstegt tænker jeg mere end to timer, hvis den kun skal have på 150 grader hvor lang tid tror du så den skal have?
Jeg lavede andesteg forleden i rømertorfen – jeg laver ALDRIG andesteg uden igen ? også kogte jeg skroget et døgn også havde jeg til den mest smagfulde og bedste ande suppe i asiatisk stil, bare et lille tip hvis du er til and ?
Altså, også denne skal du have stor ros for!!
Siden jeg første gang afprøvede opskriften, er flæskesteg aldrig siden blevet lavet på gammeldags vis – for hold nu op hvor bliver den bare super lækker og mør! ?
Hej Gitte
Jeg synes det lyder rigtig lækkert det du har lavet men jeg er blevet grebet af low & slow konceptet
Tror du ikke at man kunne sætte stegesoen ind i ovnen v. 100-120 grader og give den ca 6 timer og få en succes ??
Rigtig go ide med kartoflerne det vil jeg også prøve
Mvh Lars madglad
Nu går jeg gang med flæskesteg. Jeg er 70 år og burde kunne stege en sådan , men bliver altid i tvivl, da de ikke er så tit det sker mere. Hvorfor en stegeso ? fordi jeg ikke gider vaske ovn bagefter, selv om den er selvrensende. men den står nederst og der har jeg svært ved at komme ned. Nå det bliver spændende. Husk at en romtorf altid skal have stået i vand før brug,
Sikke et resultat.
Stegen blev virkelig skøn. Og kæresten spiste 4 skiver og blev ved at sige det var virkeæog godt og den bedste flæskesteg han nogensinde havde fået hehe. Sovsen blev skøn. Dog syns jeg kartoflerne blev ret bastant af så lang tilberedning. Det er ik lige mig selvom de smagsmæssigt var rigtig gode.
dette bliver menuen i aften. fin ide med kartoflerne under stegen det glæder jeg mig til at prøve.
jeg er vokset op med laurbærblade i stegen og vil helst ikke undvære smagen af dem. 🙂 nu ser vi.
kæresten har altid synes flæskesteg var kedelig mad.
håber at kunne omvende ham -har ikke lavet det til ham før 😉
Ja, uden låget til sidst. Ca 20 min. Sværen blev bare rigtig god! Og dagen efter var den næsten ligeså sprød!
Hvad med Brød i Römeren? Jeg er så bange for, at det skal sidde fast! Hvad gør du?
Jeg fulgte din opskrift. Lavede dog Ribbensteg! Men NØØØJ!!! Tak!! Fra nu af er der ingen svineri i ovnen, og jeg gider ikke spise Ribben-/flæskesteg med mindre den er lavet i Römeren! MUMS! Og sværen…….muff!!
Har lige tilføjet mig selv på FB 🙂 Ønsker ikke at gå glip af noget som helst fra dine gryder 😀
God Pinse!
Tak for din fine historie om en lækker flæskesteg! Den må prøves en dag!
Lige en kommentar til det med ‘at brænde sit lys i begge ender’.
Det er OK, men husk ikke at brænde det på midten også, for så kan man ikke holde på lyset!
Bedste hilsen
Anne Marie
Utsjjjj. Dér fik jeg lige lyst til flæskesteg. Med eller uden de grønne fyre.
/Michael
PS. Tak fordi du gider at bruge en time på bloggen. Jeg er sikker på vi er mange, der efterfølgende nyder godt af dine inputs 🙂