Flæskesteg med sprøde svær og hele svineriet

Søndag. 2. søndag i advent. Snevejr udenfor. Snevejr, der skulle have været en snestorm, men som endte ud i et ganske fredeligt snefald. Ingen drama her. Skuffelse? Ja lidt….Nogen skolebørn her i huset havde vist håbet på snefri imorgen…

Lys i adventskransen og kalenderlyset. Nisser i krogene. Julemad i ovnen. Juleaftensduft der bredte sig i huset. Lidt i god tid. Juleaftensmiddag på forskud? Menuen var : Flæskesteg med hele svineriet 🙂

Det er jo ikke fordi det er ret avanceret at lave en flæskesteg, men billederne vil jeg ikke snyde dig for.

Jeg vil heller ikke snyde dig for et par tricks til den sprøde svær.

Jeg havde købt en kæmpestor svinekam i det lokale supermarked. En kødfuld svinekam på 4,5 kilo. på tilbud. Så er det med at slå til. Det var vi mange der gjorde.

Se lige en kæmpe steg :

Jeg lavede en kæmpesteg i dag og frøs 2 mindre stege. Stegen eller svinekammen (hvad er forskellen egentlig?) ser ret fed ud her, men det var den slet ikke. Det var det fineste kød med kun 1 cm fedtkant. Ikke for meget, ikke for lidt.

Jeg skar flæskesværene igennem (ofte er de maskinudskårne stege ikke skåret rigtigt igennem ude i siderne) og dryssede med salt i rillerne.

Stegen blev sat i ovnen på 175 grader varm luft i 1,45 minutter i mit gode aluminiumsfad. Efter en halv time hældes ½ liter kogende vand i bunden. Vandet suppleres 2-3 gange i stegetiden. Det er vigtigt så stegen ikke tørsteger og også vigtigt at der bliver tilstrækkeligt med sky til den gode sovs.

Nu kommer så tricket til de gode flæskesvær : Når stegetiden er gået, (kernetemperatur 65 grader eller 1 time og 45 minutter.) hældes skyen fra (skyen samles løbende op undervejs). Nu sættes ovnen på grill og stegen griller i 5-10 minutter. Du vil opleve sværen boble op. Det er sådan man laver knasende sprødt flæskesvær. 🙂

Vigtigt : Hold øje med flæskesværen. Der skal kun et minut for meget til at brænde den af og gøre den stenhård. Hold øje hvert minut.

Når stegen er færdig hældes kogende vand i fadet for at opsamle den sidste sky. Den opsamlede stegesky jævnes og kulør tilsættes. Rødkål varmes. Ja jeg laver altså ikke rødkålssalat selv. Vi kan allesammen MEGET bedre lide den færdige Beauvais-rødkål fra glas her i huset.

Er der overskydende væde, når du varmer rødkålen, så hæld den i sovsen. Dette er et trick jeg har indøvet fra min mor. Hun kan mange tricks! 🙂

Rødkålssaften giver en rigtig god smag i saucen. Smag til med salt.

Apropos husmodertricks :

En kollegiekammerat fortalte engang en historie om, at man i hendes familie altid skar enderne af flæskestegen. Hun gik sin mor på klingen, som gik SIN mor på klingen om hvorfor man egentlig gjorde det. Mormorderen fortalte, at det gjorde hun da fordi hun havde set sin mor gøre det. Man fandt frem til at det var fordi oldemorens ovn var så lille, at hun var nødt til at forkorte stegen. Derfor skar hun enderne af. 🙂

Tænk alle de gode flæskestegsstykker der er gået til spilde i tidens løb 😉

Ammestuehistorie, vandrehistorie eller lidt om hvor dumt det nogen gange kan være at nedarve alle husmodertricks (bevidstløst)? 😉

Prøv at se en herremiddag eller rettere : en julemiddag på forskud. En flæskesteg med sprød svær og hele svineriet

Stegen var jo kæmpestor, så i morgen er planen at vi skal have flæskestegs-burgere af resten. Uhm! Vi er VILDE med flæskestegsburgere! Jeg har bagt 20 kæmpestore boller idag, de skal da bruges. Rart at menuen er på plads til mandag. Tirsdag tror vi der bliver nok til flæskestegsbiksemad, med resten af den gode sovs til. Sovserester bliver ikke smidt ud her i huset. Aldrig, eller ihvertfald sjældent. 😉

Flæskesteg på 2.5 lg og 3 aftensmåltider til familien på 4. Rimeligt godt. Rimeligt lækkert og rimeligt billigt også.

En kaloriebombe var det og fy skamme, vi fik selvfølgelig også chips til. Som saucen rigtigt kunne skovles op på. Mindes da jeg var barn, hvor jeg skovlede sovs op på min farmors menu-chips. Min søn gør mig kunsten efter. Han skovler også sovs op på chips.

Hovsa. Sikke da syndigt. Dette indlæg skal vist ikke i den fedtfattige kategori 😉

Sovs, kartofler og MASSER af sprøde svær.

Herregod julemiddag på forskud. Næste gang der er flæskesteg på menuen bliver lillejuleaften med huset fyldt med gæster. Håber stegen bliver en lige så stor succes dér 🙂

Dejligt det snart er jul og ikke mindst JULEFERIE!!  Vi trænger. Alle mand! 🙂

Mere inspiration

4 tanker om "Flæskesteg med sprøde svær og hele svineriet"

  1. Lækkert……….prøv med en spiseskefuld andefedt i den færdige rødkål, og skal det være helt vildt lidt frisk timian.

    1. Det tip vil jeg huske til juleaften da! Supergod ide. Vild timian er jo dristigt, og tør jeg mon vove det eksperiment juleaften? 😉 Måske jeg tør til generalprøven Mortensaften?
      Supergode køkken-fifs du kommer med Poul-Erik. Tak for dem 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Uhm, ser så godt ud – selvom jeg har siddet til julefrokost og spist hele dagen, kan sådan billeder stadig få tænderne til at løbe i vand, yumyum.

    – Anne

    1. Tak skal du have Anne. 🙂 Det var også en virkelig lækker flæskesteg. Nogle gange er jeg mere heldig end andre gange med den svær. I dag var jeg heldig. 🙂 Stegen var helt tilpas. Ikke før tør, ikke for fed. GODT jeg fik købt den kæmpe svinekam i supermarkedet!
      Dejligt du har lyst til at kigge med og håber du har haft en rigtig god julefrokost? Det er en hård måned at komme igennem rent kaloriemæssigt. Alle de fristelser på mad, kage og dessertfronten 🙂
      Til januar må vi på vand og brød/vand og grød 😉
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *