Flæskesteg – langtidsstegt i 6 – 8 timer – kan man det?
Ja det kan man faktisk godt. Pludselig er det jo pludselig et rimeligt overskueligt projekt at lave flæskesteg, selv på en hverdag, hvor man er mega-sent hjemme?
Det kunne også være en god flæskesteg til juleaften måske?
Amanda – min datter – flyttede hjemmefra i sommerferien og heldigvis kommer hun jo hjem på besøg rimeligt tit.
I tirsdags havde hun meldt sin ankomst.
Da hun trådte ind i huset først på eftermiddagen, duftede der af HJEM, også selvom vi andre slet ikke var hjemme. Sikke en velkomstduft for hende.:-)
Vi andre kom hjem et par timer senere og hurtigt kunne menuen laves:
Kartoflerne koges, den brune sovs laves og en lækker rødkålssalat med æble blev det også til. En vindermenu!
Jeg satte stegen i ovnen om morgenen og om aftenen var den klar.
Svag varme i hundrede år, det ER bare en succes!
Har du en Römertopf, kan du sagtens langtidsstege i den, men et almindeligt stegefad kan også sagtens bruges.
En stegeso holder på fugten, men langtidsstegning sikrer også at stegen ikke tørsteger. Det er et hit 🙂
Stegen blev saftig og lækker og efter lidt grill-bruning blev flæskesværene sprøde og helt perfekte.
Helt perfekte! Kernetemperaturen på flæskestegen skal være 65 grader, brug det som rettesnor, når du langtidssteger.
Min steg var på ca. 3 kg og den fik ca. 7-8 timer v. 80 grader varmluft. Din skal måske have kortere/længere tid?
Tilberedningstiden afhænger nemlig af hvor stor din steg er, og hvor godt din ovn varmer. Kernetemperatur 65 grader
Tjek meget gerne undervejs. Brug stegetermometer og skru evt. lidt ned/op for temperaturen.
Du kan også slukke for varmluften, hvis du synes, stegens tempratur stiger for hurtigt.
Du får opskriften på den langtidsstegte flæskesteg lige her:
Flæskesteg med sprøde svær langtidsstegt i ovn i 8 timer – få en nem opskrift hér
Ingredienser
- 1 flæskesteg min vejede 3 kg
- 1½ liter kogende vand
- Salt
- Tilbehør:
- Kartofler, brun sovs
Sådan gør du
- Rids sværen og skær sværen igennem, men ikke helt ned til kødet. Læg stegen i et ildfast fad og hæld nu kogende vand over sværen, så den åbner sig. Så er det nemmere at få saltet ned i imellem rillerne i sværen. Salt stegen godt.
- Sæt et stegetermometer i. Hvis stegen ligger for ujævnt, så læg evt. en kugle stanniol/en kartoffel under stegen, så den ca. kommer til at ligge i samme højde
- Sæt temperaturen på 80 grader varmluft i ca. 7-8 timer eller kortere/længere afhængig af stegens størrelse. Hold øje med stegens temperatur og skru evt. lidt ned/op for. temperaturen, eller sluk for varmluften, da ovne varmer forskelligt. Min steg vejede 3 kg. Gå efter en kernetemperatur på 65 grader.Temperaturen stiger lidt når stegen grilles til sidst.
- Suppler med mere kogende vand undervejs, fadet må helst ikke koge tør. Stegeskyen er vigtig, for det er den der skal bruges til den lækre brune sovs og vandet giver også fugt og væde til stegen.
- Når stegen er på ca. 63 grader hælder du stegeskyen i en gryde. Stegen sætter du tilbage i ovnen og skruer temperaturen op på 175-200 grader varmluft m. ovngrill. Stegen skal nu brune, til flæskesværene "popper" og bliver sprøde og til stegen har en kernetemperatur på 65 og max. 68 grader. Hold øje med, at flæskesværene ikke bliver for mørke
- Lad stegen hvile, utildækket, imens du laver sovsen
- Jævn stegeskyen og tilsæt kulør. Smag til med salt og evt. lidt rødkålssaft
- Skær stegen i 1 cm skiver og servér straks med kartofler, brun sovs og hjemmelavet rødkål
Noter
Du kan forkorte tilberedningstiden, ved at skrue højere op for temperaturen.
Temperturen stiger yderligere et par grader, når stegen hviler. En flæskesteg er helt gennemstegt ved 70 grader, men hvis kernetemperaturen bliver for høj, kan den godt blive for tør.Gå efter max. 68 grader i alt incl efter "grill", så bliver flæskestegen mest saftig synes jeg.
Resten kan bruges til flæskestegssandwich dagen efter Servér gerne med hjemmelavet rødkålSaftig, mør og lækker langtidsstegt steg med sprøde svær – nem at lave
Flæskestegen var ikke et urealistisk projekt selv på en hverdag.
Det var en stor succes og det løftede da lige den tirsdag for os alle sammen. Sikke et samlingspunkt.
Normalt hører en god flæskesteg jo søndagen til for os, men på en tirsdag er det altså også et hit.
Amanda – den hjemvendte datter – spiste med velbehag, det gjorde vi nu alle omkring middagsbordet. 🙂
Jeg ved ikke om det var de mange timer i ovn eller om det var den lave temperatur.
MÅske det bare var tirsdagsheld, men flæskesværene blev DØD lækre, som i virkelig knasende lækre!
Stegen blev også mør og saftig. Uhm – opskriften sender vi vores allerbedste anbefalinger.
Totalt knasende sprøde og lækre flæskesvær og en steg der var super mør
Flæskestegen var fin en hverdag, men er også en perfekt steg til weekenden selvfølgelig.
Smart med en steg, der næsten kan lave sig selv, i mens I er optaget af andre gøremål. Måske I er på skovtur, på shoppetur, på familiebesøg eller maler carporten eller får styr på haven?
Den langtidsstegte flæskesteg vil også være et hit til juleaften selvfølgelig. Så vil I kunne opleve en juledag helt uden stress.
Her kan du få opskriften på hvordan du laver brun sovs til flæskestegen.
Er du også vild med flæskesteg? Et lækkert langtidsstegetip er nu hermed givet videre til dig. 🙂
Få flere gode nemme opskrifter på flæskesteg her:
1.
2.
3.
4,
5.
6.
7.
8.
9.
Sommetider må man jo bare prøve sig frem og det gjorde jeg idag ? En svinekam med svær på 1,5 kg hmm ja hvor lang tid skal den så have jeg tænkte 4 timer det er nok passende so ind med dyret på 90 grader kl 14.00 og kl 15.20 bippede ovnen så var den 60 grader – ups lidt tidligt og spise så gode råd dyre. Ud med kalorius og hvile på køkkenbordet i 2,5 time. Så ind i ovnen til den sidste finish. Fine sprøde svær en anelse tør steg men alligevel god, der var en rigtig god… Læs mere »
Hej Gitte
Tak for dine opskrifter – elsker også mad med det hele i ovn ………
Jeg vil prøve at lave langtidsstegt flæskesteg til familien på lørdag.
Har fået en scanpan bradepande med låg som skal prøves, da Rømertopf bliver for lille.
Jeg er så lidt forvirret ….. over kommentaren med tør svær ……
Derfor: skal jeg stege med eller uden låg ?
Venlig hilsen
Henriette
Hej Gitte
Jeg lavede den i går, og du har ret perfekte svær, forklaringen er at efter den lange tid i ovnen er sværen helt tør, og derfor i den perfekte tilstand til at blive sprød.