Flødekarameller med et saltstrejf – på 6 minutter i mikroovn

1. december. Julemåned. Sneen dryssede let. Der blev lavet dekorationer og købt hemmeligheder. Bagenørden snurrede rundt om sig selv i køkkenet. Skulle det være julesmåkagebag?, Og hvilke, i så fald? Skulle det være en ølkage der kunne sprede juleduft? Konfekt er det for tidligt til? Mulighederne er utallige og når man er en bagegalning som mig er det svært at vælge. Jeg vil jo igang med det hele!

Jeg brugte meget lørdagstid på at snurre ubeslutsomt rundt. Må også erkende at det stadig står lidt sløj til med energien. Er kommet på en ny penicillinkur, der trætter og dræner. Julen skal den dog ikke ødelægge!

Hvis det ikke skulle være kage, så skulle det måske være i godte-kategorien? Hvad med flødekarameller?

JA! Man kan godt sige, at flødekarameller er julegodter og dem må man godt lave (og spise) mange af nu december måneden er skudt i gang! 🙂

Jeg fandt inspiration på dansukker. En opskrift på flødekarameller lavet i mikrobølgeovn! På ingen tid! Det var lige mig i dag. Jeg har dog ændret og tilføjet i opskriften. Se min opskrift nedenfor.

Jeg har en smule erfaring med flødekarameller i mikrobølgeovn. Mest dårlige erfaringer. Men jeg er stædig som en kamel. De skulle prøves igen.

En vigtig note er at man skal lave karamelblandingen i en glasskål der kan tåle høj temperatur. Min første mikrobølgeovns-karamel-erfaring, for år tilbage, endte i en mindre katastrofe. En mikroplastbøtte var godt varmet op. Blandingen var færdig. Jeg løftede bøtten ud……og bunden gik ud! Fyldt var mikrobølgeovnen med klæbrig karamelmasse. Jeg var grædefærdig. Min mand kom ilende og gjorde galant mikrobølgeovnen ren for mig (ja jeg er heldig, det ved jeg godt!). Til gengæld måtte jeg love ham at jeg aldrig ville kaste mig ud et sådan et eksperiment igen.

Hm, hm. Sig det ikke højt. Det løfte kunne jeg jo så ikke holde. Kastede mig nemlig ud i mikro-karamellerne igen i dag. 😉 Altså forskellen er, at i dag lykkedes projektet bare! Jeg brugte jo nemlig en glasskål. Men helt godt gik det ikke. Jeg brugte nemlig en dejskraber til at skrabe karamelmassen ud af skålen med. Det skulle jeg aldrig have gjort! Dejskraberen smeltede! Massen måtte kasseres (ØV!). Inden du får opskriften får du derfor 2 vigtige karamel-koge-budskaber :

Brug aldrig en plastskål til at lave dine mikro-karameller i. Brug en solid glasskål

Brug aldrig en dejskraber. Brug en metalske til at skrabe blandingen ud med eller en silicone-dejskraber.

LANG indledning, men til gengæld er opskriften ultralet. Jeg har lavet en lille smule om i forhold til Dansukkers opskrift. Jeg har tilsat glucose-sirup og vanillesukker, det synes jeg skal i karameller. Du kan sagtens undvære vanillen og du kan nøjes med almindeligt sirup.

Opskrift på simple flødekarameller lavet i mikrobølgeovn :

1 dl sukker

0,75 dl. sirup

0,25 dl. glucosesirup (kan erstattes med almindeligt sirup. Glucosesirup kan købes i større supermarkeder og er godt til karameller).

½ dl. fløde (piskefløde, Milda eller madlavningsfløde, hvis du vil spare på kalorierne)

1 tsk. vanillesukker

1 spsk. flydende Kærgården

½ tsk groft salt til drys.

Sådan gør du : 

Bland alle ingredienser sammen. Rør rundt

Sæt karamelblandingen i mikrobølgeovnen i 6 minutter på 650 watt. Lav evt. karamelprøven efter 5 minutter. Tag lidt karamel på en ske og dyp den i koldt vand. Har din karamel den ønskede konsistens efter 5 minutter, så stop er. Fortsæt med 1 minut til af gangen til din karamel er som du synes den skal være. Jeg kan godt lide mine karameller hårde, på grænsen til bolscher. Disse blev som en lidt hård guldkaramel.

Beklæd et ildfast fad med oliepenslet bagepapir og hæld straks karamelblandingen ud herpå. Drys groft salt på (hvis du kan lide det. Det smager GODT!).

 

Lad karamelblandingen køle lidt af. Efter 5-10 minutter er den ved at være så stiv at du kan klippe den i stænger og herefter i karameller.

Karamellerne skal nu køle af et par timer. Herefter kan de puttes på glas. Vend dem med lidt flormelis så de ikke klæber sammen. Drys flormelis på, til du kan vende dem med let hånd.

Karamellerne hældes på et egnet glas. Du kan også pakke dem ind i små stykker mellemlægspapir, hvis du orker, så de ligner rigtige karameller. Jeg orkede ikke. Går straks til bekendelse. Mine kom på glas 😉

Tænk at der kan laves så lækre julegodter på ingen tid i mikrobølgeovnen! Hvem skulle have troet det? Godter der ovenikøbet smager himmelsk? Det er MEGET hurtigere end i gryden, og smagen fejler intet. Laver du karamelprøven undervejs risikerer du intet, hverken flydende, brændte eller hårde karameller. Prøv dig frem.

Så er der flødekarameller til folket! Et er sikkert. De holder ikke til jul, så meget er sikkert. Det kan jeg allerede nu se på det halvtomme glas. Pyt. Det er jo nemt at lave en ny omgang.
Lidt for nemt måske, hvis man er mange slikmunde i huset??

De hurtige karameller skulle du prøve!

Mere inspiration

En kommentar

  1. […] Jeg har eksperimenteret med mikrobølgeovns-flødekarameller før, f.eks. disse flødekarameller med et saltstrejf […]

Læg en kommentar