Flødekarameller med peanuts og chokolade

…..ummenum! Ammenam!

Det er ikke for tidligt at begynde at øve sig på juleslikket! 😛

Det kunne jo f.eks. være flødekarameller der smager som GULD! Ja både som guldkarameller og som GULD i mund! 🙂

Altså det er jo ikke nogen hemmelighed at jeg er lun på de der gode saltkarameller som man kan købe hos Karamelkompagniet. Søde bløde flødekarameller med små saltflager. Det er en HIMMELSK kombination!

Jeg har funderet længe. En Snickers består af karamel, peanuts, chokolade. Kombinationen af salte peanuts, flødekaramel og chokoladeovertræk..Tænke, tænke.. Man oplever også den himmelske blanding af salt og sødt når man spiser en Ben og Jerry is der hedder “Fairly nuts”.

Altså. Hvad med at lave sine saltkarameller selv og så komme peanuts i og putte lidt chokolade på toppen? Kunne det bare ikke være rigtigt lækkert??

Det kan man altså godt men pas på! Det er FARLIGT! Karamellerne smager simpelthen så farligt ustoppeligt godt!

Jeg stødte på lidt udfordringer undervejs men mere herom senere.

Opskriften på flødekarameller :

½ liter fløde (piskefløde eller fløde 7% kan bruges. Den fedtfattige fløde fungerer fint! Fedt! Så kan man jo tillade sig at spise lidt flere karameller!  😉 Tænker dog at piskefløde-karameller vil smage endnu mere fantastisk? )

250 gram sukker

125 gram glukosesirup (kan købes i store dagligvarebutikker)

50 gram almindeligt sirup

Et par spsk flydende kærgården

1 spsk vanillesukker.

½ tsk saltflager.

Evt. : ½ post saltede peanuts

150 gram smeltet chokolade

Fremgangsmåde : 

Alle ingredienser blandes sammen i en gryde som sættes til at koge ved middelhøj temperatur. Gryden skal stå længe, ca. 45 minutter. Den skal stå og simreboblekoge og du skal bare holde øje med at blandingen ikke koger over. Hvis du, som jeg, bruger en sliplet gryde behøver du ikke holde øje med at karamelblandigen brænder på. Slip-let gryder er GUDS GAVE til menneskeheden! Du kan nøjes med at røre hvert 5. minut. Ca.

Her ser du ingredienserne. Flødebøtterne står på hovedet i baggrunden for at få de sidste dråber med.

Vanillesukker tilsættes. Brug gerne kornene fra en vanillestang, men vanillesukker kan også fint bruges.

Nedenunder kan du se hvordan karamelblandingen ud efter et kvarter. Let boblende

Når din karamel er ved at være sej, tyk og slipper gryden, kan du prøve karameltesten. Tag en smule karamel på en ske og dyp hurtigt i en kop koldt vand. Stivner karamellen er den færdig.

Note : Karamallen skal være sej og meget tyk. Giv den hellere lidt for længe end lidt for kort tid. Det er så ÆRGERLIGT hvis dine karameller ikke vil stivne senere. Så er de lidt uhåndterbare, men de kan koges op igen hvis det er gået helt galt. (er forsøgt!

I de sidste minutter må du ikke efterlade karamellen uden opsyn. Det kan være fatalt og SÅ tæt på at karamellerne brænder på i de sidste minutter så rør ofte og smag på adskillige karamel-tests (karamelske dyppet i vand)

Så! Nu er karamellen ved at være færdig. Den er tyk og sej kan du fornemme det?

Karamellen er klar til at komme på et stykke bagepapir penslet med olie. Læg bagepapiret på en bageplade. Note : Karamellen er brændvarm og dit køkkenbord kan tage skade hvis du ikke bruger en bageplade. Brug IKKE smørrebrødspapir. Din karamel vil brænde fast og blive ødelagt. Det er NÆSTEN til at græde over, når det sker. Ikke græde over spildt mælk, men jo, man må godt græde over spildte karameller! 😉

Jeg hældte min blanding ud og straks herefter hældte jeg en pose saltede peanuts på. Man skal skynde sig her, for blandingen stivner hurtigt. Note : Brug IKKE en almindelig dejskraber for at få den sidste karamel af gryden. En dejskraber kan let smelte. (hm, hm BITTER erfaring har jeg nu)  P.S.: Brug derfor også helst en trægrydeske når du rører i gryden, en plastic kan også let smelte p.g.a. den høje temperatur.

Ej hvor var det LÆKKERT!

Det pudsige var at min karamel bestod alle tests. Den stivnede på grydeskeen og i det kolde vand. Da peanut-slaget var kommet på, var det dog som om køleprocessen gik i stå. Massen fortsatte med at være blød, øv da også! Hvorfor mon? Jeg kunne klippe små bidder, og kunne test-smage, at smagen var der INTET i vejen med. Absolut intet! Oh la la. HVILKEN smag?! Jeg måtte bare finde ud af hvordan jeg kunne få karamellerne til at stivne/hænge sammen. De var altså lidt for bløde..

Løsning : Karamellerne måtte trilles, og det blev de. Trillet til små lækre peanut-kugler.

De små lækre kugler var nu klar til chokoladeovertræk. ‘

Chokoladeovertræk kan man hurtigst lave i mikrobølgeovnen. Jeg brugte nok ca. 150 gram chokolade. Sæt en tallerken der kan tåle høj varme i din mikrobølgeovn. Nøjes med 15 sekunder af gangen til din masse er flydende. Omrør efter hver opvarmning. Fyr ikke op før høj temperatur i en masse minutter fra starten. Du ender med en bunke rygende afbrændt chokolade (Det har jeg prøvet og det er bare BRÆND-ærgerligt!).

Min chokoladeblanding fik ca. 1 minut, måske lidt mere.

Kuglerne trilles i chokoladen, så godt det nu kan lade sig gøre. Advarsel : Det er noget “grat-værk” som vi siger i Jylland. Brug evt. to gafler til at vende kuglerne med. Læg kuglerne til afkøling bagefter på en tallerken. Måske skal du holde ekstra opsyn her. Note : Karamallerne kan MEGET LET forsvinde hvis de ikke holdes under konstant opsyn! 😉

Altså jeg siger jer, at kønne er de ikke men de smager helt fantastisk! Næste gang koger jeg karamellen lidt længere men på den anden side, så blev det altså også en lækker løsning med karamelkugler med chokoladeovertræk.

De var nogle små lækkerbiskener men også nogle små tidsrøvere. Det var en lige lovlig lang proces, men det skal ikke afskrække dig! Prøv at koge dine egne karameller. Du vil blive overrasket over hvor let det alligvel er. Du kan tilsætte lakridspulver, droppe vanillen og tilsætte, ja hvad kunne man ellers finde på at tilsætte?

Det var en GOD ide at tilsætte de der peanuts. En rigtig god ide….Uha, jeg synes da godt nok at de der karameller forsvinder lige hurtigt nok 😉

En tanke om "Flødekarameller med peanuts og chokolade"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *