Flødekarameller af kondenseret mælk – med vanilje og hasselnødder

  • Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødder

I weekenden simrede jeg karamel i den sorte gryde. Det er nemlig december og tid til at gå amok i søde sager med lovligt hjemmel.

Uha det kan jo føre til ustoppelig karamelkogning, julebagning i lange baner, endeløs trilning af pebernødder og havregrynskugler. Er det ikke skønt!? 🙂

Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødder

Her i huset har jeg en julens top-ti over over obligatoriske julekager men ellers laver sjældent samme slags kager eller godter to gange. Disse karameller er også et helt nyt eksperiment. Karamellen blev kogt på kondenseret mælk. Kender du mon det?

Det kan vel bedst betegnes som inddampet “koncentreret mælk” –  det smager sødt og har en karamelagtig konsistens. Det er perfekt til karameller og bruges i stedet for fløde. Dåsen ser sådan ud. Koster ca. 15 kr og kan købes i de fleste supermarkeder og discountbutikker.DSC_1323
Man kan bruge kondenseret mælk til at lave det lækreste karamelpålæg, som man fremstiller, ved blot at koge hele dåsen (husk at pille papiret af). Læs mere her. Den smørbare karamel kaldes også dulce de leche.

I weekenden ville jeg eksperimentere med flødekarameller lavet af kondenseret mælk. Det gik fint, selvom jeg dog synes karamellen skulle koge længe for at få en passende konsistens. Pyt, jeg var i køkkenet alligevel til store-bage-dag i weekenden, så jeg kunne fint holde øje med karamel også.

Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødder

Det lykkedes til sidst. Karamellen fik en finurlig mørk farve, selvom der ikke er chokolade i. Måske fordi jeg tilsatte  den lækre luksus vaniljeextrakt fra delikatessebutikken www.kasa-dk.dk/ ? 

Lækker koncentreret vanilje, og sikke en smuk lille flaske. Tak for gaven til Kasa 🙂

Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødder

Karamellerne smagte fantastisk – så kast dig roligt ud i projektet. Har du et karameltermometer går legen lettere. Karamellen bliver hård ved 130 grader, og fudge-agtig blød ved 120 grader. Jeg tænker 125 grader vil passe? Prøv dig frem. Kommer du til at tage karamellen for tidligt af varmen, kan den koges op igen.

DSC_1400

Her kommer opskriften på

Flødekarameller af kondenseret mælk – med vanilje og hasselnødder:

Du skal bruge:

1 dl. sirup (jeg brugte mørk, aha det forklarer måske farven?)

1 dl. sukker

100 gram smør

1 dåse kondenseret mælk

1 tsk. vaniljeextrakt / alternativt vaniljemarven af en hel vaniljestang iblandet lidt sukker.

Drys: Grofthakkede ristede hasselnødder, et strejf salt

Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødder

Sådan laver du flødekarameller af kondenseret mælk – med vanilje og hasselnødder:

  • Smelt sukker, smør og sirup ved middel varme.
  • Bland vaniljeekstraxt/vaniljemarv i.
  • Tilsæt kondenseret mælk.
  • Lad karamellen simrekoge ved svag varme til temperaturen passer. Ca. 125 grader. Rør jævnligt.

Karamellen bobler

  • Lav evt. karamelprøven undervejs hvis du ikke har et termometer. Tag lidt karamel fra og læg lidt karamel på en kold tallerken. Stivner den og kan trilles til en kugle er den rigtig fin.
  • Hæld karamellen på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Drys grofthakkede hasselnødder på toppen og evt. et lille strejf salt. Det smager godt!
  • Lad karamellen køle og klip den i stykker, når du kan. Pas på den ikke stivner for meget, så kan den være svær at skære/klippe!
  • Det er nemmest at klippe synes jeg, men brug gerne en skarp kniv, hvis det fungerer bedre for dig.
  • Pak karamellerne ind i smørrebrødspapir. Det tager 100 år, javist, så sæt gerne dine børn i sving.Der må godt smages undervejs jo 🙂

Lækre lækre karameller, der blev forunderligt mørke, så mørke at jeg et kort sekund frygtede at karamellen var blevet brændt? Jeg dristede mig til en smagsprøve og næh nej, karamellen smagte ganske fortrinligt. Jeg tør godt bruge kondenseret mælk igen.

Næste gang prøver jeg en version uden vanilje, og tilsætter måske chokolade og hvad med lakrids? Jeg har just indkøbt nye dåser kondenseret mælk, så jeg nu har et dåselager. Jeg er beredt! 🙂 Frist mig gerne med karamelopskrifter. Jeg er klar på at gå amok i julelækkerier 🙂

Rigtig god fornøjelse. Lav gerne karameller imens du alligevel er i køkkenet, så kan du holde øje og røre lidt engang imellem. Måske du også har fuld gang i julebageriet? 🙂

Flødekarameller af kondenseret mælk - med vanilje og hasselnødderDSC_1400

Mere inspiration

Læg en kommentar