Flødekartofler – møre, cremede og lavet i gryde

  • Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i gryde

Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeEr du også vild med flødekartofler? Cremede flødekartofler med god smag af fløde, løg og hvidløg?

Uhm – jeg er totalt vild med flødekartofler og de smager jo godt til ALT, både frikadeller, svinemørbrad i baconsvøb, oksemørbrad  eller hvad du nu ellers kan finde på?Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeFlødekartofler er altid et hit og de bliver bliver allerbedst, hvis de laves med rigtigt piskefløde synes jeg. Så bliver de nemlig allermest cremede og smagfulde. Desværre synes jeg ofte at kartoflerne tørrer ud, når de tilberedes i ovnen, medmindre de er tildækket med stanniol eller laves i stegeso.

Forleden så jeg en interessant flødekartoffel-opskrift hos en norsk blogger-kollega (husker desværre ikke lige nu hvem det var). Flødekartofler kogt i gryde, på ægte gammeldaws “stuvning”-manér. Hov, kan man det? Jep det kan man 🙂Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i gryde….og hvad skulle fidusen så være ved det?

Tjo, det skulle være, at flødekartoflerne bliver mere cremede, fordi gryden holder på fugten. Det er også noget hurtigere, at tilberede i gryde, end at vente 1 time på ovn-versionen. Billigere i strøm er det også.

Blev det mon så en succes?

JEP – det gjorde det! Min søn sagde at det var de allerbedste flødekartofler vi nogensinde havde lavet og jeg er tæt på at give ham ret. Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeJeg tipper dig straks om opskriften her og måske “gryde-kartoflerne” kunne være et hit til en af de mange julefrokoster vi har forude? Måske det også kunne betyde, at du vil kunne overskue at lave flødekartofler på en helt almindelig hverdag?

Jeg har forkogt kartoflerne i vand og kogt dem færdige i fløden. Det er nemt. Hvis du ønsker at overfladen bliver “gratineret”, så kan du sagtens stille gryden 10 minutter i ovnen til sidst, eller hælde kartoflerne i et ildfast fad. Så vil overfladen nemlig blive fin, brun og gratineret, men faktisk behøves det slet ikke.

Jeg iler med at bringe dig opskriften. Du skulle da næsten prøve kartoflerne af og se om de også bliver et hit hjemme hos dig. Jeg tror det 🙂

Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i gryde

Flødekartofler - møre, cremede og lavet i gryde
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Flødekartofler - møre, cremede og lavet i gryde
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Mad til de travle
Portioner: 4-6 pers.
Det skal du bruge:
  • 10 gram smør
  • 2 kilo kartofler i tern eller skiver
  • 4-5 fed hvidløg
  • 2 løg i tern
  • 5 dl. fløde (piskefløde/madlavningsfløde eller kaffefløde)
  • Salt/peber
  • Et knivspidst stødt muskatnød
Sådan gør du:
  1. Skræl kartoflerne og skær dem i skiver eller tern
  2. Kog kartoflerne 15 minutter i letsaltet vand. Det er hurtigst, hvis du koger vandet i elkogekedlen.
  3. Stik i kartoffelstykkerne. Når de er møre, så hælder du vandet fra, men beholder kartoflerne i gryden..
  4. Stil gryden tilbage på blusset og tilsæt smørret
  5. Tilsæt nu også løgstykkerne og svits dem med i tern.
  6. Tilsæt fløde, salt/peber og muskatnød. Læg låget på gryden. Simr kartoflerne med fløden, til den tykner. Hvis du bruger piskefløde, vil det tage kortere tid, end hvis du bruger kaffefløde/madlavningsfløde.
  7. Mine kartofler skulle ca. have et kvarter efter fløden var tilsat.
  8. Rør godt i gryden flere gange undervejs og brug gerne din allerbedste slip-let-gryde, da flødekartofler i gryde ellers nemt vil brænde på.
  9. Smag flødekartoflerne til.
  10. Hvis du ønsker en gratineret overflade, så hæld evt. flødekartoflerne i et ildfast fad og giv dem 10 minutter i ovnen v. 200 grader.
  11. Serveres rygende varme

Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeJeg skar mine kartofler i tern, men måske jeg skulle have skåret dem i skiver, så ville de nok have lignet ægte flødekartofler mest? Det gør du bare helt efter eget valg 🙂

Samlet set tog flødekartoflerne ½ time at lave. På en måde kræver de lidt mere arbejde, for du skal jo røre i gryden, hvor det er ovnen der laver alt arbejdet med almindelige flødekartofler

Jeg synes helt klart at den cremede konsistens er et hit og smagen er bare helt perfekt. Prøv kartoflerne og se om du foretrækker disse eller de ovntilberedte.

Her kommer der lige lidt billeder af arbejdsprocessen fra start til slut:

Det er meget forskelligt hvordan man laver flødekartofler ude i jeres køkkener. Jeg spurgte ud på bloggens side på Facebook om hvordan I foretrækker at lave dem. Der kom vildt mange forskellige bud og du kan se alle forslagene her. Nogle foreslår Mornaysauce, nogen laver flødekartofler med sennep, porrer, øl, og andre laver dem med bacon. Lækre forslag alle og tusind tak for dem. Det er skønt når I har lyst til at bidrage på Facebook 🙂

Flere skriver, at en kombi af fløde og Mornay-sauce fungerer bedst. Det tip er nu hermed givet videre til dig. 🙂Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeVi spiste flødekartoflerne til en portion af disse Verdens Bedste Frikadeller og halløj hvor var det en lækker menu, især serveret med rødbeder til. Uhm! Den anretning skulle du næsten prøve. 🙂

Jeg er spændt på om du synes om “gryde-kartoflerne”. Jeg tror at jeg, næste gang de skal laves her, vil give dem 10 minutter i ovnen til sidst, så de kan få lidt farve, det var faktisk det eneste vi savnede, for ferske ser de jo ud. Men smagen….oh la la….. 🙂Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i grydeRigtig god fornøjelse med flødekartoflerne. Jeg er sikker på, at de bliver et hit, når du serverer dem hjemme omkring dit middagsbord. Kartoflerne vil også være fine at servere til buffetborde, til børnefødselsdag eller til familiekomsammen o.a.? Kartoflerne kan fint forberedes i forvejen og så bare lunes i ovnen før servering.

Håber de alternative flødekartofler vil smage dig. Rigtig god fornøjelse med dem 🙂
Flødekartofler, nemme, cremede og kogt i gryde

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. John Senius-Jørgensen 16. december 2017 af 09:35- Svar

    Hej Gitte
    Jeg har indkøbt en Slow cooker, og ledte (naturligvis) her på dine sider efter erfaringer, opskrifter m.m. – desværre kunne jeg intet finde?
    Jeg har lavet hel kylling i den i aftes, og det blev mørt og saftigt, i en grad jeg ikke har oplevet før (efter 4 timers tilberedning)
    Eneste ulempe, jeg kan få øje på, er at det ikke er muligt at danne stegeskorpe i min model.
    Men eller tegner det til et længerevarende forhold 😉
    Mvh John

    • Gitte Hansen 16. december 2017 af 20:26- Svar

      Hej John
      Dejligt med en hilsen fra dig – det er da ellers længe siden 🙂
      Det lyder da bare rigtigt godt med den slow cookier – den lyder da bestemt som en jeg skulle prøve at stifte bekendtskab med 🙂
      Tak for anbefalingen. Gid jeg dog havde noget mere plads i mine køkkenskabe 🙂
      Mange hilsner
      Gitte
      P.S.: og rigtig god jul til dig 🙂

  2. Jane Vestrup 15. december 2017 af 10:25- Svar

    Hej. Tror der har sneget sig en lille fejl ind i opskriften. Under Sådan gør du, punkt 6 står der:
    Hvis du bruger piskefløde, vil det tage kortere tid, end hvis du bruger piskefløde. Der står piskefløde begge steder og måske nogle gerne vil vide, hvad det skulle være.

    Venlig hilsen
    Jane

    • Gitte Hansen 15. december 2017 af 16:26- Svar

      Tak Jane – ups ja, jeg har skyndt mig at rette til. Tak 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar