Fuldkornsufo og groft hvidløgsbrød af Amo Vinjett fuldkornshvede

DSC_4993

Hovsa! Så landede der lige en fuldkornsufo på min tallerken! En fiberholdig, tung og meget mættende én af slagsen.

I weekenden skulle det være. Jeg ville afprøve Amo’s Vinjett mel. Vinjett er mel lavet af vårhvede der har et højere indhold af protein end vinterhvede og glutenkvaliteten skulle også være bedre.

Jeg gik jo nok lidt amok. Jeg stoppede hele melposen i! Måske blev de lige grove nok de boller, men jeg ELSKEDE dem. Seje i skorpen, fyldige og mættende og med en rigtig rigtig god smag. Uhm!

DSC_4976

Opskriften er nem. Den kommer her:

6 dl. vand

½ tsk gær

½ tsk salt

2 tsk honning

1 kg Vinjett fuldkornshvedemel.

(Hvis du ikke bryder dig om meget grove boller, så erstat gerne ½ kg fuldkornshvedemel med almindeligt hvedemel).
DSC_4966

Vinjett har en grov og god struktur. Man fornemmer næsten at det er nymalet mel? (og det er det jo i virkeligheden slet ikke 😉DSC_4967

Fremgangsmåde:

Alle ingredienser blandes og melet i til sidst. Rør mel i til grydeskeen kan stå af sig selv. Jeg læste på melpakken bagefter at dej af denne type mel har særligt godt af at blive rørt længe i røremaskine for at fremme melets særlige glutenbageevne. Hm, hm. Jeg rørte bare min dej med røreske (hvorfor mon? Jeg har jo røremaskine? Nogen gange er det bare det nemmeste? Men altså har du en røremaskine, så brug den gerne, hvis du bager med Vinjett fuldkornshvedemel.
DSC_4969 Elsker, elsker, elsker mine nye Margretheskåle med låg. Jeg bruger dem 1000 gange om ugen. Læg lå på skålen og lad dejen hæve i køleskabet til dagen efter eller på køkkenbordet 4-6 timer

DSC_4971

Efter 4-6 timer (afhængigt af din stuetemperatur) er dejen hævet så meget at låget er tæt på at “poppe” af. Skynd dig at red den! 😉

DSC_4972

Ovnen tændes på 200 grader varmluft. Et vandfad sættes ind i bunden af ovnen. Dejen lægges på en bageplage som små “klatter”. ELSKER koldthævede deje! Ingen dej på fingrene her 😉DSC_4973 DSC_4974

Bollerne efterhæver imens ovnen varmer op. Drys gerne med f.eks. sesamfrø, eller div. kerne. Så får du smukkere brød! Bollerne sættes herefter i den glohede ovn og bages ca. 15-20 minutter ved 200 grader varmluft.

Hvis du er lidt snedig (og gerne vil have krammere og kærlighed af din familie) så sniger du en leverpostej med i ovnen her. Varme boller og varm leverpostej hører med til weekendhyggen her hos os. Måske leverpostejhyggen også kunne introduceres hos jer? 😉DSC_4978

Meget mørke. Meget grove. Meget mættende. Meget lækre fuldkornsboller af Vinjett fuldkornshvede.

Sønnike (den STORE elsker af hvidt brød overlevede fuldkornsbollen faktisk helt uden protester. Men han kunne kun spise en. Hæ, hæ. Han plejer at kunne stoppe 3-4 hvide boller i maven, men en fuldkornsbolle? Tak for kaffe. Så er der mæthed efter 1 😉

Bag gerne af fuldkornshvede. Skift evt. lidt af melet ud med alm. hvedemel. Elsker du groft brød skal du bare gå til den ligesom jeg. Brødet smager FANTASTISK med en skive cheddar på eller nykogt rabarberkompot. Uhm.
DSC_4977
Dagen efter var der en dejrest. Familien skulle spise lækre grillbøffer . What to do? Kunne man lave en eller anden form for madbrød af den dejrest?

Jep. Jeg beklædte et lille fad med bagepapir og stoppede dejen heri. Jeg lavede en hurtig hvidløgsdyp af ½ dl. olie, 4 fed hvidløg og 1 spsk oregano og ½ spsk. groft salt. Blandingen dryppede jeg ovenpå dejen. Ind i ovnen til ovnkartoflerne. 
DSC_5018 Brødet bagte 25 minutter ca. v. 175 grader varmluft. Brødet duftede himmelsk. Vupti. Pludselig var der et lækkert mættende madbrød der kunne dyppes i saucen/creme fraiche dressingen. DSC_5029 Altså jeg må indrømme, at der ikke blev spist meget af brødet. Tror dog mest det var fordi der var et bjerg kød, et bjerg kartofler og et bjerg salat.

Brødet smagte rigtigt godt. Var sprødt, blødt og velsmagende. DSC_5038
DSC_5042

Hvidløgsbrødet spises som tilbehør til lune retter men kan også bruges som frokostbrød. Vi havde en rest kylling og en rest kogt blomkål. Vupt. Pludselig var der en kyllingesandwich med blomkål. Hertil en lille klat dressing. Det var skisme også en lækker frokostsandwich.

3-i-en-bolledej kunne vi også kalde denne opskrift. Ufo-boller, hvidløgsbrød og sandwichbrød.

Sender Amo Vinjett fuldkornshvedemel mine bedste anbefalinger 🙂DSC_5043

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Laura Kirk 3. januar 2014 af 04:07- Svar

    Hej!
    Bollerne ser super fine ud!
    Jeg har ikke mulighed for vinjettmel her i new york … tror du jeg kunne erstatte det med almindeligt fuldkornshvedemel? 🙂
    -og tror du jeg kunne lade dejen hæve natten over med et hviskestykke over sig?
    Laura 😉

    • Gitte Hansen 3. januar 2014 af 20:58- Svar

      Ja du kan bruge lige præcis den type mel du har i nærheden tænker jer? Jeg tror dog at du skal sætte dejen i køleskab natten over, da dejen ellers vil hæve for meget. Film er bedre når dej skal i køleskab. Jeg har ikke prøvet at lade en dej hæve “i det fri” natten over, men det kunne man måske lade komme an på en prøve?
      Rigtig god fornøjelse med dine fuldkornsbrød 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar