Kæmpe burger med bøffer og små stegte kartofler. Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Onsdagen bød på gigant-burgere. I XL-klassen. Gigantiske! Kæmpe!. Lækre!

Hjemmebagte burgerboller med paprika, birkes og sesam. Burgerboller der for en gangs skyld blev 100 % perfekte. Sprøde på toppen og bløde indeni, med en god fast krumme.

Opskriften på de lækre boller kommer lige om lidt. Først skal du lige se burger-bøfferne. De var ikke engang hjemmelavede, men købte deluxe-burgerbøffer. Jeg KAN simpelthen ikke lave burgerbøffer så flade og store at de kan fylde vores gigantburgere ud, men så er det jo godt at TULIP kan! 😉

“99% beef”. Kan ikke stoppe med at spekulere over hvad den sidste 1% så består af 🙂

Disse burgerbøffer kan købes for 40-50 kr i de fleste supermarkeder. Der er 6 i pakken. Mændene i huset spiser 2 hver og pigerne 1. Det passer lige med 6.

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Vi laver altid dobbelt portion burger boller. Menuen ligger derfor fast imorgen. Der skal vi da have burgere! Imorgen med kylletter og karrydressing. Mon ikke også du får et billede af den 😉

Burger bollerne er godt peppet op med ylette, havregryn, speltmel, og rugmel.

 

Opskrift på burgerboller med paprika, birkes og sesam :

8 dl. lunkent vand

25 gram gær

1 kg hvedemel

½ liter ylette

4 dl. havregryn

2 dl rugmel

4 dl. speltmel (eller fuldkornshvedemel)

1 tsk. salt.

Drys : Groft salt, paprika, sesam, kværnet barbecuekrydderi

Fremgangsmåde : 

Rør gæren ud i den lunkne vand. Tilsæt melblanding (jeg ved godt der er tørgær i, men pyt med det. Man er nødt til at tilsætte lidt ekstra gær, hvis man supplerer med mere mel, som jeg gør her).

Brug gerne røremaskine.

Tilsæt ylette, salt og mel. Gem 2-3- dl mel og rør lidt i af gangen. Dejen skal slippe dejkrog og skål og bestå “finger-prøven”. Kan du stoppe en finger i dejen uden dejen hænger alt for meget ved er den fin. Bollerne skal kunne trilles (dyp evt. fingrene i mel inden). Kan du fornemme konsistensen på billedet her nedenfor?

Måske du skal have mere/mindre mel i? Opskriften er selvpåfunden. Måske du foretrækker andre melsorter? Eksperimenter dig gerne ud i nye mel-eventyr 🙂

Dejen sættes til hævning 20 minutter i ovnen (ja i ovnen! 😉  på 50 grader varmluft.

Dejen hæver næsten til dobbelt størrelse på under en halv time. Smart med lynhævning i ovnen, men en italiener ville nok korse sig. Har du god tid, så lad dejen hæve 45 minutter på køkkenbordet med et klæde over.

Form flade burgerboller af dejen. Jeg formede 12 stk. 6 til aftenens bøffer og 6 til morgenens kylletter. Forudsigeligheden længe leve 😉 Resten af dejen formede jeg boller af.

Pensl bollerne med A38/ylette/mælk/. Drys med paprika, barbecuekrydderi, salt, sesam og birkes, eller hvad du nu har fantasi til 🙂

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Bollerne sættes i den 50 grader varme ovn og hæver yderligere 30 minutter.

Imens klargøres små kartofler og grønt.

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kartoflerne skylles og vendes i olie og salt. Små hurtige kartofler, der er vaskede på forhånd. GENIALT!

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Grønt til burgerfyld klargøres.

I mit køleskab var der idag agurk, rødløg, salat, tomat. Peberfrugt havde vi også, den glemte vi at skære i skiver. Det husker vi imorgen. Brug hvad du har. Som dressing brugte vi ketchup, pommes frites dressing, og karrydressing. Frit valg.

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Bollerne sættes i ovnen. Temperaturen skrues op. Bollerne skal bage 20-25 minutter ved 200 grader. De skal være sprøde og gyldne.

Imens steges bøfferne. Frosne bøffer. 5 minutter på hver side og skru hurtigt ned for temperaturen og lad dem stege færdige ved meget svag varme. Pas på. De bliver let tørre og hårde.

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Bøfferne holdes lune til bollerne er færdige. Sådan ser de færdige burgerboller ud. De fik nok nærmere 27 minutter.

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kartoflerne tages ud. Dinner is ready. Byg din egen burger.

Klar. Parat. Start! 🙂

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Kæmpe burger med bøffer & små stegte kartofler

Sønnikke byggede en overdimensioneret burger der næsten kunne kandidere til World Book of Records.

Og det vilde er. Sønnikke kunne spise to (!!)* En ansvarlig mor ville have stoppet drengen. Jeg var bare fascineret. Min skønne dreng gemmer sin appetit til livretterne. Behøver jeg sige, at hjemmelavede burgere er en af dem 😉

Prøv det. Det KAN virke uoverskueligt at bage burgerboller på en ganske almindelig hverdag, men tænk på, at dagen efter skal man stege kylletter og ordne grønt. En maddag på frihjul kan koste lidt kræfter dagen før 😉

Velbekomme! 🙂


author avatar
Gitte Hansen
Elsker at lave nem mad, bage lækre kager, udvikle nye opskrifter og formidle til bloggens næsten 80.000 følgere på sociale medier. Arbejder nu fuld tid med nogetiovnen.dk efter 30 år som bibliotekar. Med over 1 mio. månedlige visninger og over 3000 nemme opskrifter, er Nogetiovnen.dk én af Danmarks største madblogs.