Glaseret hamburgerryg – saftig, lækker og nem at lave

  • Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at lave

Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveSæsonen for julefrokoster er over os og hermed også sæsonen for sennepsglaseret skinke.

En glaseret skinke bliver skøn og velsmagende og den er faktisk rigtig nem at lave. Du behøver kun ganske få ingredienser for at kunne glasere og i dette indlæg får du opskriften.

Jeg bruger skinke og hamburgerryg-betegnelser i flæng her, for du kan faktisk glasere begge dele med helt den samme marinade, selvom det er to forskellige udskæringer på grisen.

Og hvorfor nu glasere? Jeg synes klart at smagen bliver bedre og glaseringen holder også på fugten, så stegen bliver saftig og ekstra lækker. Glasering af de røgede stege hører vist også juletraditionerne til, så måske det også er derfor vi sværmer ekstra for dem i december? 🙂Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveHer i huset glaserer vi skinke/hamburgerryg året rundt og det kan du snildt også gøre. Stegene smager godt til lækre flødekartofler eller til grønlangkål eller en god grønkålssalat måske?

Brug gerne gode skinker/hamburgerryg fra slagteren, når du glaserer, for slagterens stege smager bare bedre og de er nemlig ikke “pumpet” op med vand. Du kan også bruge supermarkedets, som er  noget billigere, men de svinder meget p.g.a. den tilsatte lage i kødet.Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveNår man glaserer, bruger man farin og sennep og måske du rynker på næsen, hvis du ikke er fan af sennep? Lad dig ikke forskrække. Kombinationen af brun farin og sennep er fænomenal og når farinen smelter sammen med senneppen, bliver smagen ekstra skøn.Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveDu kan forkoge skinken/hamburgerryggen inden du glaserer, men du kan også, som mig, bare lade ovnen gøre alt arbejdet. Gå efter en kernetemperatur på stegen på ca. 75-77 graderGlaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveDu får opskriften på den glaserede hamburgerryg lige her:

Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at lave
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at lave
Forfatter:
: Mormormad - klassiske oldschool retter
: Slow food - simremad
Portioner: 8-10 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 stor hamburgerryg (min var på 2 kg)
  • Sød fransk sennep (eller. dijonsennep. Alm. taffelsennep kan også bruges)
  • ½ pk. brun farin
  • Evt. 1 tsk. tørret timian
Sådan gør du:
  1. Befri hamburgerryggen/skinken for evt. net/skind
  2. Smør skinken ind i sennep på alle sider. Drys evt. med lidt timian (kan udelades).
  3. Brug fingrene til at fordele farinen godt på stegen
  4. Læg stegen på en rist i en bradepande, gerne med lidt vand i bunden (ellers vil glaseringen brænde på i bunden)
  5. Sæt stegen i ovnen og steg den ca. 90-115 minutter v. 150 grader varmluft. (afhængig af stegens størrelse). Vend evt. gerne stegen undervejs.Stegens kernetemperatur skal være på 75-77 grader.(brug stegetermometer).
  6. Kig til stegen undervejs. Bliver den for mørk, så vend den eller læg lidt stanniol på toppen
  7. Du kan også forkoge stegen og så glasere den 20 minutter til sids v. 175 grader varmluft.
  8. Skæres og nydes straks

Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveHvis du ikke har tålmodighed til at vente 1½ time, så kan du sagtens forkoge stegen og slippe med 20 minutters stegetid. Jeg synes dog at meget smag forsvinder, når stegen koges, så jeg foretrækker at ovntilberede, men du bestemmer helt selv jo 🙂
Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveJeg har ikke skrevet præcist hvor meget sennep der skal bruges, for det kommer an på hvor stor din steg er og hvor tykt et lag du smører på. Jeg har brugt sød fransk sennep, for det er den jeg er allermest vild med, men en god dijonsennep vil også være rigtig fin.

Hvis senneppen bliver for stærk, synes jeg smagen bliver for gennemtrængende, men det er vist smag og behag?Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveForberedelserne til glaseringen tager kun få minutter og herefter gør ovnen alt arbejdet. Vær obs på at stegen ikke “branker”. Glaseringen vil nemt “brænde”, når sukkeret karamelliserer, så hold øje og tildæk evt. med stanniol.

Hvad med at servere en glaseret hamburgerryg til en af julemånedens mange julefrokoster? Du kan også servere den til familien en af juledagene? Den glaserede steg smager også godt resten af året, så du behøver slet ikke vente til jul. 🙂Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at laveEn steg eller en hamburgerryg kan være en stor steg at spise og ofte vil der være rester til dagen efter.Stegen smager skønt serveret koldt dagen derpå også, men du kan også trylle din rest om til en lækker skinkesalat  eller servere den som panerede hamburgerkoteletter måske? Panér med æg og rasp og steg i smør. Uhm en lækkerbisken også 🙂

Så! Nu er du klar til at glasere juleskinken eller julens hamburgerryg…. Jeg er sikker på at den glaserede steg bliver et hit omkring dit middagsbord 🙂Glaseret hamburgerryg - saftig, lækker og nem at lave

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Tina KH 6. december 2017 af 23:55- Svar

    Glædelig juletid og tak for inspirationen 🙂
    Det er længe siden jeg har lavet, så det skal jeg nå her op mod jul.
    Aften hilsner.

    • Gitte Hansen 7. december 2017 af 21:51- Svar

      Hej Tina
      Rigtig god fornøjelse til dig. Det er jo også en helt perfekt juleret 🙂
      Rigtig god jul til dig og hyg dig med kødgryderne 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar