Gratinerede ostebrød med pesto og tomat – stopmadspild

DSC_1612Måske er der nogen der tror, at der altid kun er successer i bagenørdens køkken? Måske fordi det mest kun er successerne der skrives om?

NÅ men nu skal jeg fortælle lidt barske sandheder. I weekenden floppede de koldthævede brød totalt. Hvad der gik galt forstår jeg ikke? Opskriften var helt som den plejer. Eller næsten. Samme mængde gær, lidt tykmælk og ellers intet usædvanligt, jo måske lige et drys HUSK fiberloppefrøskaller?

Faktum er, at brødene slet ikke hævede. Det blev til 1 centimeter flade brød. Hvad gik galt? Ja jeg forstår det ikke. Måske man lige skal være lidt ekstra varsom med de loppefrøskaller? Jeg rørte dejen op igen med ekstra hvedemel (der plejer jo at være gode hæveegenskaber i hvedemel?). Det reddede den store portion dej. Bollerne var fine og flotte dagen efter. Bruger du HUSK løppefrø når du bager? Har du også oplevet flade brød? Gruble, gruble. Mystisk!

Hvad stiller man så op med 8 flade floppede brød? Smider dem ud (nej!), giver dem til fuglene (sidste udvej), tryller dem om til spiselige madbrød? JA! #stopmadspildsbrød!

DSC_1610

Nu skal du høre hvordan man gør. Du kan bruge alt brød, også en rest købefranskbrød, en rest flækkede flute, en rest pitabrød eller lignende.

Sådan laver du pestobrød med tomat og ost. #stopmadspildsbrød:

Halvér brødene og pensl med et tyndt lag olie (kan evt. udelades, hvis den pesto du skal bruge er meget olieholdig). Skulle hilse og sige, at det er svært at halvere boller der kun er 1-1½ cm. tykke 😉DSC_1586Fordél 1 tsk pesto på hver skive/stykke brød. Smør godt ud med en kniv. Jeg plejer at bruge Løgismoses vidunderlige pesto, men jeg fandt denne i skabet som også er ganske ok.
DSC_1590 Få pestoen til at række til alle brødene. DSC_1596Læg lidt ost ovenpå pestoen. Brug revet ost eller gør som jeg, brug den ost der er i køleskabet. Vi havde en pakke skiveskåret Havarti der skulle bruges. Den kom på pestobrødene. ½ eller en hel skive ost pr. brød.

Hvad skal man så finde på at putte på brødene? Tja tjo, jeg havde glemt at købe skinkestrimler og pakken med parmaskinke, der havde gemt sig bagerst i køleskabet, var ikke god længere.

Nå, men vegetar-pestobrød er da vel heller ikke så ringe??

DSC_1599

Det blev enkle brød i dag. Tomatbrød. Har du lidt skinke, så drys den gerne på osten. Læg tomater på også, eller peberfrugt?  Du kunne også bruge baconstykker, pepperoni, eller….ja hvad kunne man ellers putte på?

GODT den travle husmor, med opbrugt hjernekvote, havde åndsnærværelse nok til forleden at få indkøbt et lager af tomater. Tomater er uundværlige i ethvert køkken, i hvert fald i mit! 🙂
DSC_1601 Fordel tomatskiver ovenpå alle brødene. Fordel også andet fyld på brødene. Kun fantasien sætter grænser. Det er jo stop madspilds-brød det her, så gå på jagt i dit køleskab og/eller grøntsagsskuffer. DSC_1602Sæt brødene i en 200 grader varm ovn (varmluft) og gratinér ostebrødene i 15 minutter ca.. Brødene skal blive sprøde og lækre og ikke brændte og brankede. Hold øje! 😉

Så er der gratinerede ostebrød eller kunne man sige: sådan fik de floppede flade morgenbrød et nyt liv.
DSC_1606 Vi spiste ostebrødene til en hurtig gang suppe (ikke noget fancy – såmænd bare en portion dåsesuppe. Jep! One of these days

Det er ikke en menu der går over i verdenshistorien som stor madkunst, men brødene blev knasende sprøde og lækre, smagte fint, vi blev mætte og det bedste: vi fik brugt både brød, tomater og ost der stod for tur.

Husets teenagere storspiste, men spurgte lidt til hvorfor der ikke var skinke på? Ja det var en forglemmelse, så husk gerne et skinkedrys. Brødene smager dog fint også “vegetarian style”. Du må næsten prøve dem af for at finde din egen favorit?

Jeg kunne forestille mig en variant med en skive skinke og en ananasring? Skiver af kylling med bacon ovenpå? Skinke og champignon? Tjek køleskabet ud og skab din even variant 🙂

DSC_1609Haps. Så er der gratinerede stopmadspildsbrød med ost, tomat og pesto. Familien blev mætte også selvom moren kom for sent hjem til at handle og lave avanceret mad fra bunden.

One of these days. “Hverdagen, jeg holder mest af alt af hverdagen”?! Ah, åh joda, men madmæssigt synes jeg nu alligevel bedst om weekenderne 😉DSC_1612

Mere inspiration

2 tanker om "Gratinerede ostebrød med pesto og tomat – stopmadspild"

  1. Hehe – jeg kender godt den slags dage, hvor ovnmadder, som de hedder hos os, er alt, hvad man kan svinge sig op til. Men de smager jo godt, og hvorfor skal det være så avanceret hver dag? Det er jo ikke menneskeligt muligt. Og loppefrø? Nej tak. Men jeg har lige fået en pose maltbyg, der har været brugt til at brygge øl, og dem skal der eksperimenteres med i aften.
    God dag 🙂 Karen

    1. Ja vi har vist alle den slags dage Karen, godt at høre at de også findes hos dig 🙂
      God weekend – NU har vi tid og overskud til at lave god mad!
      God weekend til dig.
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *