Grillede koteletter, timiankartofler, salat og champignonsauce

  • Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauce

Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceSikke da en fantastisk fornem menu, og så på en højhellig tirsdag!

Regnen siler, grillens gasflaske var tom og en lynhurtig grillnødplan måtte iværksættes.

Det store “nakkesteg-grillet-på-roterende-spyd”-projekt måtte skrinlægges, vi måtte  haste nødproviantere ny gasflaske og grill-plan B trådte i kraft. DSC_6895

Dagens grillmenu blev i stedet:

Grillede nakkekoteletter ned timian, grillede olieristede kartofler, hjemmelavet champignonsauce og en grøn salat med vindruer og ærterDSC_6885

Jamen halløj i skuret, hvor var det lækkert  mad og sikke da stemningen steg ved bordet! Vi var vildt sultne alle mand og trængte sådan til en lækker menu! Det fik vi. Skønt!

Fortvivl ej, hvis du ingen grill har. Retten kan fint laves på grillpande eller i ovn, men ellers kan jeg anbefale dig, at anskaffe dig en gasgrill, hvis du har bare den mindste altan, forhave, terrasse eller lign. En gasgrill gør grillprojekter overskuelige, selv på hverdage (tip: køb 2 gasflasker, så du altid har en reserve, hvis du løber tør).

Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceHer kommer opskriften på dagens grillmenu:

Grillede koteletter, timiankartofler, salat og champignonsauce
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug ialt
 
Grillede koteletter med timian, timiankartofler, salat og hjemmelavet champignonsauce
Forfatter:
: Billig hverdagsmad
: Grill og grilltilbehør
Portioner: 4
Det skal du bruge:
  • Grillkoteletter:
  • 4 store nakkekoteletter
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk hvidløgspeber
  • 1 tsk tørret timian
  • 3-4 spsk. smagsneutral olie
  • Timiankartofler:
  • 1½ kilo kartofler
  • 3-4 spsk smagsneutral olie
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk groft salt
  • Hjemmelavet champignonsauce:
  • 25 gram smør
  • 2 grøntsagsboullionterninger
  • 5 fed pressede hvidløg
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 bakke champignon i skiver (eller 2 glas afdryppede fra glas - gem væden)
  • 3 spsk hvidvinseddike
  • 1 tsk sukker eller 1 tsk akaciehonning
  • Salt+ hvidløgspeber
  • 1 tsk tørret estragon
  • Champignonvæde
  • 2½ dl piskefløde
  • 3 dl kogende vand
  • Jævning
  • Grøn salat:
  • Grøn salat, jeg købte en bakke "mixed salade" med bl.a. rucola for 5 kr i Fakta
  • ⅓ bakke vindruer
  • Lidt friske eller frosne ærter
Sådan gør du:
  1. Grillede timiankartofler:
  2. Vask kartoflerne og halvér de største.
  3. "Dampkog" kartoflerne i mikrobølgeovnen i ca. et kvarter eller til de er gennemkogte (jeg lægger kartoflerne på en tallerken, med et mikrobølgeovnslåg over)
  4. Vend kartoflerne med olie, salt og timian og fordel dem i en grillbakke.
  5. Sæt grillbakken på grillen og steg ved indirekte varme m. låg) til kartoflerne er ristede/grillede. Skal vendes undervejs.
  6. Klargør kød, sauce og salat imens.
  7. Champignonsauce:
  8. Smelt smør og svits presset hvidløg og bouillonterninger heri.
  9. Tilsæt champignon og svits med
  10. Tilsæt dijonsennep og hvidvinseddike
  11. Tilsæt salt/peber og estragon.
  12. Tilsæt kogende vand og fløde (skyl kartonen med vand, så det sidste kommer med)
  13. Jævn saucen og smag til.
  14. Grillede koteletter:
  15. Vend koteletterne i lidt olie og drys med salt/hvidløgspeber og timian.
  16. Grill ved direkte eller indirekte varme 5 minutter på hver side, eller til koteletterne er sprøde, gennemstegte og har fine grillstriber. Jeg grillede ved indirekte varme, med låg altså
  17. Grøn salat:
  18. Vask salat, halvér vindruer og bland i salaten. Bælg ærter og vend i salaten

Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceHalløj hvor blev det altså en lækker champignonsauce! Jeg har lavet den før, til en glaseret hamburgerryg og wow – den sauce er med i min aftenbøn!

Det ville jo være nummer 1 at bruge friske champignon, til champignonsaucen, men det blev glas i dag, da saucen var et hurtigt indfald. Vi bor udenfor byen og jeg GAD ikke på dagens indkøbstur nummer 2.DSC_6906Hjemmelavet champignonsauce passer også perfekt til grillede koteletter, så ved vi det. Jeg tænker faktisk at  saucen vil være god til rigtigt mange retter, faktisk de fleste?

Hvorfor så timian på både kød og kartofler?

Jamen det smager jo helt forrygende altså! Jeg har haft frisk timian i haven, men bruger mest den tørrede. Den friske gik i blomst hele tiden og planten blev for vild. Tørret timian er også lækkert, men frisk er også fint. Man kan også lave de lækreste retter med timian, f.eks. sennepsbagte rodfrugter med timian som krydderi .

Elsker timian i mad – gør du også?Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceSom jeg beskrev i starten af indlægget, var planen en helstegt nakkesteg på grill. Det var en anelse overambitiøst på en hverdag, når man først er hjemme kl. 17 – og opdager at gasflasken er tom.
DSC_6879Nakkestegen blev hurtigt skåret op til koteletter og faktisk fik vi 14 koteletter af stegen, til 80 kr i alt. Sikke en fin stykpris! Vildt billigt, faktisk!

Hold øje med de nakkestege der. Du kan skære dem op til koteletter og fryse ned, men du kan også bruge dem til de lækreste helstegte nakkestege. Der er flere gode opskrifter på bloggen både til stegeso, ovn og grill her
DSC_6880Dagens grønne salat er også en af dagens gode nyheder: 

I Fakta fandt jeg en bakke “Stop madspilds-“salat til 5 kroner. Den så frisk og lækker ud. Hjemme fandt jeg en pakke halvtriste vindruer og lidt daggamle ærtebælge, der hensygnede i køleskabet. På to minutter blev der lavet en hurtig grøn salat.

Det geniale ved at bruge vindruer i salaten er, at du helt slipper for at røre dressing. Vindruesaft søder og frisker, så faktisk behøver du slet ikke marinade eller dressing til grønne salater med vindruer, i hvert fald ikke hvis du spørger mig.

Bare lige et salattip fra mig til dig. 🙂
DSC_6889De grillede kartofler har jeg helt styr på nu. De skal dampkoges først og det fungerer bedst i mikrobølgeovn synes jeg. Jeg “koger” kartoflerne til de er gennemkogte og på grillen ristes kartoflerne færdige.

Jeg HAR desværre fået mine første erfaringer med halvrå kartofler på grillen, så derfor anbefaler jeg dampkogning først. Så er du sikker på succes 🙂
DSC_6896 Som du kan se griller jeg kød på mit silicone-grillnet. Det er smart, især når du griller porøse eller olierede fødevarer. Grillen er nemmere at gøre ren bagefter også og du undgår at kødet vokser fast til grillen. Det er smart! Et grillnet koster kun 29 kr – bare lige et grilltip fra mig til dig.DSC_6897 Et stort fad koteletter.

Jeg lavede 7 stk. til 4 mand og der var 1 til overs. Det var store koteletter vi spiste – 14 styk for 80 kr. Tyg lige lidt på den…kotelet… 😉Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceDer var rigeligt med sauce – tænkte jeg – og i et svagt øjeblik forestillede jeg mig også, at der også ville være sauce nok til i morgen. Næh nej. Der blev taget både 3 og 4 gange af både kartofler og sauce – og ja den er altså rigtig lækker den sauce, også selvom det blev “snyd-på-glas-champignon” idag. Uhm, den sauce skal du altså prøve en dag! Min familie – og jeg – elskers den!Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauceFileme en fornem tirsdagsservering! Tænk at dette lækre måltid i virkeligheden var en nødløsning? Næh, den opgraderes hermed lige til en af familiens favoritter! Vist alligevel meget heldigt at den gasflaske slap op?

Hvordan kunne familien grille koteletter, når der ikke var gas i gasflasken? 

Tjo, min gemal hentede gasflaske og var retur 18.45 – grillkoteletter var hér klart det meste realistiske projekt. Vi spiste 19.15 – det er nemt at grille! 🙂

I morgen er planen at grille en flæskesteg på roterende spyd. Hvis vi altså tør. Jeg har læst grumme historier om forkullede stege og om blød, blød svær. Uha – ja det lyder jo som noget af en gyser. Kig forbi bloggen en af de nærmeste dage – og og se om jeg har turdet kaste mig ud i projektet 😉

Hvis der findes noget der hedder at være “flæskestegsnervøs”, så må det være det jeg er lige nu, her dagen inden min debut? 
Grillede koteletter, timiankartofler og hjemmelavet champignonsauce

Et sidste Stop-madspilds-tip til dig!

Gå på rov i køledisken og kig efter “Stop madspilds”kup. Tænk at denne smukke, lækre, sunde salat kunne frembringes for en femmer. Fantastisk! Dejligt med alle disse Stop madspilds-initativer.DSC_6890Håber du haft en rigtig god tirsdag? Det har jeg 🙂

 

Mere inspiration

Læg en kommentar