Grovboller med fuldkornsmel og brune bananer. Her får du opskriften på lækre fuldkornsboller med banan.

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Har du en masse brune bananer, er det en oplagt måde at få dem brugt på.

Tilsæt evt. grofthakket chokolade og så har du pludselig et lækkert sød – og sundt – mellemmåltid. Stop madspild ja tak.

Dine børn vil juble, hvis du bager disse bananboller til madpakken. De er et hit!

Eksperimentér bare med meltyperne og gør bollerne grovere eller lysere. Jeg brugte fuldkornshvedemel i disse, så de blev ret grove, men bare brug det mel du har.

Nederst i dette indlæg kan du finde flere opskrifter på bananboller.

Disse grovboller bagte jeg på ferien i Norge, da vores medbragte bananer var blevet brune og triste.

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Bollerne blev udelukkende bagt med denne norske mel. Det viste sig at være en meget grov fuldkornshvedemel, også selvom posen beskrev det som “finmalt”.

Bollerne blev meget grove, nærmest rugbrødsboller med 11 gram kostfibre pr. 100 gram mel.

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Lækre boller! Vi elsker nemlig groft brød med “bid” der mætter længe.

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Du kan jo ikke lige opdrive dette norske mel hjemme i Danmark.

Bare brug det danske fuldkornshvedemel eller en blanding af hvedemel og f.eks. grahamsmel, der også er meget fiberholdigt.

Jeg brugte 2 brune bananer, men brug gerne flere. Bollerne bliver ikke supersøde og banansmagen er ikke så gennemtrængende. Man kan derfor sagtens spise bollerne med f.eks. ost og med pålæg.

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Opskriften er nem og du får den lige her

Grovboller med fuldkornsmel og bananer – få opskrift her

Grovboller med fuldkorn og brune bananer
Print opskrift Del på Pinterest
Forb. tid: 1 time 15 minutter
Tilb. tid: 15 minutter
Samlet tid: 1 time 30 minutter
Ret: Brød, madbrød og tærter
Kategori: Brød og kager
Portioner: 17 stk
Forfatter: Gitte Hansen

Ingredienser

  • 25 gram gær
  • 1 liter lunkent vand
  • 1 tsk salt
  • 2 ell. flere brune mosede bananer bollerne kan også laves uden banan. Tilsæt lidt sukker/honning til dejen i så fald
  • 1¼-1½ kg fuldkornsmel - ca. Erstat evt. 5 dl med alm. hvedemel.
  • Evt. grofthakket chokolade

Sådan gør du

  • Lun vandet i elkedlen. Opløs gæren heri.
    Grovboller med fuldkornsmel og bananer
  • Mos bananerne og tilsæt
    Grovboller med fuldkornsmel og bananer
  • Tilsæt mel og salt. Bruger du to meltyper, så start med den grove mel og tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Tilsæt kun mel, til dejen kan slippe skål og fingre. Lad dejen hæve tildækket ½ time et lunt sted (evt. i ovnen på 30 grader)
    Grovboller med fuldkornsmel og bananer
  • Form dejen til boller og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad bollerne efterhæve tildækket ½ time et lunt sted (evt. i ovnen på 30 grader varmluft)
  • Bag bollerne 12-15 minutter v. 175 grader varmluft (200 grader alm. ovn)
    Grovboller med fuldkornsmel og bananer
  • Bollerne er færdige når de er gyldne og lyder hule under bunden, når du banker på dem.
    Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Noter

Bollerne kan fryses. Kan også laves uden banan
Få tips om flere opskrifter fra BagenørdenFølg bloggen på Facebook @Nogetiovnen

Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Fuldkornsboller med brune bananer – meget grove og lækre

Der blev 17 boller af denne portion, og bollerne var væk dagen efter (!)

Mine teenagerne stemmer HØJT i kor for at bollerne spises med pålægschokolade. Så er anbefalingen hermed givet videre til dig 🙂

Prøv også disse bananboller med chokolade eller disse chokoladebrud med banan. Uhm de er også lækre.

Tjek også disse opskrifter på bananboller ud:

1.

Bananboller - grove med chokolade - nem opskrift
Bag lækre bananboller af dine brune bananer. Det er nemt
Se opskriften her
Bananboller - grove med chokolade - nem opskrift

2.

Chokoladeboller med banan grove og lækre
Grove chokoladeboller med banan nemme og lækre
Se opskriften her
Chokoladeboller med banan og mandler opskrift

3.

Chokoladebrud med banan - luftige bananbrud
Lækre chokoladeboller med bananer
Se opskriften her
Chokoladebrud med banan - luftige bananbrud

Når der bruges meget fuldkornsmel, hæver bollerne ikke så flot op, som hvis der kun bruges hvedemel.

Normalt skal minimum halvdelen af melet være hvedemel. Her har jeg dog brugt 100 % fuldkornshvedemel, så bollerne bliver meget grove og ikke helt så luftige, men de blev rigtigt gode.

Grovboller er sunde, mættende og din mave har godt af dem.

Bollerne vil være ideelle som boller til  frokost, sandwich eller som madpakkeboller. De smager helt fortrinligt lune med iskoldt smør på og et stykke lækkert pålæg eller pålægschokolade!

Sådan laver du grovboller med fuldkornsmel og banan – se billederne her:

Bollerne vakte jubel her i fjeldhytten. Opskriften fandt Hjemmebag kan altid få humøret og den indre temperatur til at stige.

Vi bager koldhævede boller hver morgen og bager også et franskbrød i ny og næ, om aftenen, af den koldthævede dej.

Vi har rugbrødsformen og to sultne teenagere med. Nogen gange er der nogen der bliver aftensultne, og så gør et nybagt franskbrød lykke.

Alt vel her, ingen er i dårligt humør, men altså en sommertemperatur på 9 grader?!?! Uha – gys og frys! Håber du har det varmere hjemme i DK! 🙂

Sommerferie – efterårsferie – same same? Så vidt jeg kan læse mig til lover vejrudsigten efterårsvejr, hvad enten man befinder sig i Norge eller i Danmark.

Vi holder den gående i fjeldhytten i Norge, med uldsokker, uldsweatere og en beslutning om ikke at lade sig slå ud. Vi nyder ferien, vejret til trods.

De kolde temperaturer betyder f.eks. at det er en sand fornøjelse når der kommer gang i ovn og komfur, så bliver køkkenet bare endnu sjovere og hyggeligere at opholde sig i 🙂

Smør er dyrt heroppe, men smør må der til på disse boller. Rigeligt smør og det skal være af den helt rigtige slags – ikke noget blandingsprodukt her. Der er en verden til forskel i smagen.
Grovboller med fuldkornsmel og bananer

Alt vel her i Norge – vi har været på turisttur til Volda i dag- en by belligende smukt ved fjorden.

Turen betød at vi måtte på en af de utallige sejlture tur/retur over fjorden. 170 kr pr. tur, for en tur der varer 10 minutter. Stof til eftertanke, for os danskere, der kan fragte os fra A-B derhjemme uden afgift (medmindre vi skal krydse en Storebæltsbro). Uha ham færgemanden har allerede fået mange af vores penge  😉

Sommerferie i Norge Se hvor smukt Volda ligger – omgivet af flotte bjerge og stejle fjeld. Der var frysende koldt ude på molen – 5 grader tror jeg – det føltes sådan. Solen savner vi ja, alt bliver smukkere i solskin, både bjerge….og mennesker 🙂 Sommerferie i Norge

Vi går tit i “bokhandel” her i Norge. Der er mange af dem, og vi er mange læsere i familien. Der bliver kigget både skøn- og faglitteratur og de danske forfattere er godt repræsenteret. Se her f.eks. “Dinosaurens fjær” 🙂
Gode bøger

Hov, og der var der så pludselig en lille butik med det smukkeste keramik? Det ligner jo næsten den smukke keramik fra Giebelhausen? Øj vi kunne altså ikke stå for det.

Vi købte et flot krus til Amanda og en finurlig fugl til mig. Om jeg har plads i vindueskarmen derhjemme? Nej slet ikke. Overhovedet ikke, men det får jeg! – … 😉

Den finurlige fugl sidder nederst her og du kan ikke se den, men den er så fin og sjov og jeg elsker den allerede. En af fødderne brækkede af på hjemturen, og jeg var grædefærdig! Som at opleve en 3-årig tabe sin is! Håber virkelig vi kan trylle med limen derhjemme!
Sommerferie i Norge

Vi drak kaffi og spiste eplekake med is og krem på en lille cafe. De evigt sultne teenagere ville helllere have MAD, så de fik grillede baguetter til en formue. Skal der være fest, så lad der være fest og er vi på ferie eller hvad?

Vi bestilte et stykke kage og bad om 2 teskeer. Det fik vi og to tallerkener og to stykker kage – til samme pris. Ja det er jo det jeg siger. De er supervenlige de nordmænd!

Det var en lækker æblekage, bagt med rigtigt smør. En lækker is også. Den smagte lidt som æblekage á la Tarte Tatin – prøv den hvis du har lyst til æblekage. En nem og lækker æblekage, med karamelagtig smag 🙂
Dessert

Dagens sommerpostkort fra Norge ser sådan ud. Har du lyst til at følge med, kan du enten følge Bagenørden på Instagram eller Bagenørden på Facebook. Jeg lover ikke at poste hver dag – jeg gør det kun, når jeg har lyst og når jeg ikke kan lade være 🙂

Fortsat god efterårssommer til dig – jeg krydser fingre for at vi begge har sommersol i vente 🙂Sommerferie i Norge