Grove burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekerner

  • Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekerner

Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekernerDet er alt for længe siden, der har været ægte brød på bloggen synes du ikke? Hjemmebagte boller og franskbrød. Uhm. Er du klar? 🙂

Jeg bager tit i weekenderne, men det er ikke altid jeg skriver opskriften op. Det har jeg gjort denne gang og sikke lækre brød! Du får opskriften lige her.

Jeg bagte i lørdags og hurtigt blev planerne om aftenmenuen ændret. Nybagte boller=oplagte burgere på vej. Der blev også et stort franskbrød ud af portionen, som gav os lækkert morgenbrød i flere dage bagefter. Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekerner

Der bliver ca. 20 boller og et franskbrød ud af denne portion. Du kan sagtens eksperimentere med meltyperne i opskriften nedenfor. Jeg brugte knækkede hvedekerner, fordi det giver lækkert saftigt brød og fordi jeg lige havde dem på lager.

Brug gerne fuldkornshvedemel, grahamsmel, flere havregryn eller den meltype du nu foretrækker?
DSC_0543

Opskriften på grove burgerboller og franskbrød kommer her:

Grove burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekerner
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Grove burgerboller og franskbrød med rugmel og knækkede hvedekerner
Forfatter:
: Brød, madbrød og tærter
: Brød og kager
Portioner: 20 boller og 1 franskbrød
Det skal du bruge:
  • 2½ dl. yoghurt/tykmælk/kærnemælk ell. andet surmælksprodukt
  • 6 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk akaciehonning
  • 500 gram knækkede hvedekerner
  • 3 dl. rugmel
  • 3 dl havregryn
  • 5-7 dl hvedemel
  • Pensling: Mælk ell tykmælk
  • Drys: Sesamfrø eller solsikkekerner.
Sådan gør du:
  1. Kog hvedekernerne 4-5 minutter i 3-4 dl. vand. Afkøl hvedekernerne og hæld det vand fra der hænger ved.
  2. Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt salt og akaciehonning. Brug gerne din køkkenmaskine.
  3. Tilsæt yoghurt ell. andet surmælksprodukt
  4. Tilsæt hvedekerner, havregryn og rugmel.
  5. Tilsæt hvedemel lidt af gangen, til dejen kan slippe fad og fingre. Jeg har skrevet 5-7 dl, men det er ca. angivelser. Måske du skal bruge mere eller mindre.
  6. Brug gerne de grove meltyper du foretrækker, men brødet hæver bedst, hvis hvedemelsmængden er mindst 50% (det er min erfaring)
  7. Sæt dejen til hævning i skålen tildækket med et klæde. Lad dejen hæve et lunt sted i minimum 30-45 min.
  8. Fyld en franskbrødsform max. ⅔ op.
  9. Form boller af resten af dejen.
  10. Lad brød og boller hæve under et klæde et lunt sted, i minimum 30-45 minutter, gerne til dobbelt størrelse.
  11. Pensl med mælk og drys med sesamfrø.
  12. Bag bollerne 15-20 minutter v. 175 grader varmluft og brødet den dobbelte tid.
  13. Boller og brød er færdigt, hvis det lyder hult, når du banker det under bunden.
  14. Er der nybagt brød, kaster vi os over det straks. Bollerne er bedst, når de er helt lune synes jeg men lad dem gerne køle lidt, så er de ikke helt så klæge indeni.
  15. Vi spiste de nybagte boller med sukker på, ost,spegepølse eller pålægschokolade.
  16. Husk at tage franskbrødet ud når det er færdigt. 🙂

Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekernerVil du servere bollerne som burgerboller, så steg en oksebøf eller en kyllingefilet. Vi spiste kylletter i vores burgere, det kan vi godt lide. Vi fyldte også burgerne med salat/tomat og peberfrugt.

Jeg rørte en karrymayonnaise og smurte bollerne med. Lækkert til kylling. Laver du burgere med oksebøffer, så put gerne ketchup eller sød fransk sennep i.

Jeg er rigtig glad for min sliplet-rugbrødsform, som også fungerer glimrende som franskbrødsform. Brødet er nemt at vippe ud. Genialt.  Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekernerHar du alligevel gang i bageriet, er det oplagt samtidigt at servere burgere, så sparer du tid i køkkenet. Min familie jublede, da lørdagssteaksene blev byttet ud med burgere. Det må da vist siges at være en god burgerbolle-anbefaling?
Lækre boller og lækkert brød.

Saftige burgerboller og franskbrød med knækkede hvedekerner

Der er brød tilbage endnu, og det smager også rigtigt fint på dag 3-4. Alternativt er det rigtigt godt på brødristeren også og kan du slet ikke få brugt din brødrest, kan resten bruges til lækre bruschettabrød  eller fornemt hjemmelavet hvidløgsbrød. Smid endelig ikke din brødrest ud.

En brød og bolle-anbefaling er hermed givet videre til dig.

Jeg “kom til” at afsløre, på bloggens Facebook-side, at jeg gerne nyder mit nybagte brød med sukker på. Åh sukkermadder! Søde sukkerminder.Det var helt vildt sådan en kommentar-strøm det affødte. Alle jer der også har søde sukkerminder. Åh puddersukker. På ristet rugbrød. Alle de søde mormødre/farmødre der har serveret sukkermadder for os (måske derfor jeg har så mange plomber i tænderne??)

Kig med forbi på Bloggens FB-side, hvis du også har lyst til at være med,  når der f.eks. serveres sukkermadder 🙂

Jeg iler videre i programmet. Har susende travlt i hamsterhjulet. Travlt på jobbet og en krop der kæmper for at følge med, ikke helt i gear efter vinterbacillernes hærgen. Jeg skal passe min seng tidligt og være klar til en lang dag med undervisning i morgen.

Wish me luck – håber du er frisk og helt på toppen og har fået lyst til at bage brød 🙂

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Henrik 7. oktober 2017 af 14:04- Svar

    Det lyder som nogle lækre stykker brød. Jeg gætter på at havregrynene skal i sammen med hvedekernene og rugmelet? (man kan ikke lige se det i opskriften, altså hvornår) 🙂

    • Gitte Hansen 7. oktober 2017 af 19:46- Svar

      Hej Henrik
      Tak for dit vågne blik og sorry for svipseren. Du har helt ret. Havregrynene skal bare tilsættes når du putter hvedekernerne og rugmelet i. Jeg har rettet opskriften til nu. Tak 🙂
      Håber brødet smager dig/jer 🙂
      God fornøjelse med bageriet
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar