Grydebagt brød – “Verdens Bedste Brød” – grov variant

 

Verdens Bedste (Grov) Brød

Når vi får suppe, får vi som regel også et lækkert nybagt brød til.

For at peppe suppen lidt op, og for at vi kan blive mætte af en ret, der jo nok i virkeligheden er tænkt som en forret.

Dagens suppe var en lækker svampesuppe og dagens brød var “Verdens Bedste Brød”. Intet mindre 🙂

Champignon/svampe-suppe med "Verdens Bedste Brød" og iskoldt smør

Ja hvis du tror at det er min selvtillid der har fået et boost, så tro om. Det er altså ikke fordi jeg lige pludselig tror at jeg tilfældigvis er blevet Verdens Bedste Bager jeg kalder brødet sådan. Verdens Bedste Brød? Det hedder det altså bare. Brødet!

Jeg har læst, hørt og set opskrifter på det fantastiske brød flere steder. Jeg tænkte, at med sådan en anbefaling, var jeg da nødt til at prøve at bage det. Simpelthen! Tænk hvis jeg en dag skulle gå i graven uden at have prøvesmagt det bedste brød!

Jeg fandt en opskrift på www.kvalimad.dk. Hvis du ikke kender denne side, er den virkelig et besøg værd. Der er instruktive videoer til flere af opskrifterne, f.eks. også til Verdens Bedste Brød. Se med hér.

Verdens Bedste (grove) Brød

Altså jeg plejer jo som regel at modificere alle mine opskrifter lidt efterhånden. Det har du nok fundet ud af. F.eks. synes jeg at dejen fra Kvalimads opskrift er alt for lys (ikke består af groft nok mel).

Jeg ville også gerne effektivisere min bagning lidt. Jeg har derfor eksperimenteret med at tage lidt dej fra, af min morgenportion bolledej. Den er der jo alligevel altid en kæmpe portion af i køleskabet, klar til at bruge til alt muligt (mest morgenboller, men også frugtboller og madbrød).

Verdens Bedste Brød-dej i gryde

Jeg laver nu derfor Verdens Bedste Brød i min egen selvpåfundne grovere variant.

Jeg tager dej fra om morgenen i en skål, hæld evt. lidt mælk ved hvis dejen er for fast. Denne dej skal være noget mere “slatten” i det, end når du laver morgenboller. Ja beklager, hvis jeg igen ikke er særlig præcis i mine angivelser. :-/ Prøv dig frem.

Skålen skal kun fyldes max 2/3 (den hæver op).. Den dækkes til med film og står og hæver hele dagen på køkkenbordet.

Når du kommer hjem fra arbejde, hælder du skålen ud i et ildfast fad som tildækkes med film. Her skal dejen stå i 2 timer.

Inden hævetiden er ved at være gået sætter du en støbejernsgryde med låg ind i en 250 grader varm ovn. Gryden skal opvarmes så¨den er rygende varm. (Pas på fingre og køkkenbord!)

Man kan købe en fancy fransk støbejernsgryde, men man kan også bare, som jeg, bruge en gammel Pyrolux-gryde fra køkkenskabet der er noget billigere 😉

Når gryden er rygende varm (efter 15 min c.a på varmluft) tages den (pas på fingre og køkkenbord, placér gryde og låg på komfuret f.eks., så sker der ingen ulykker!).

Dejen hældes i gryden og låget sættes på.

Gryden sættes tilbage i ovnen og brødet bager/steger videre ved den høje temperatur i ca. 20 minutter. Kig til brødet igennem ovendøren. Når det er ved at tage farve, tager du grydelåget af gryden (pas på fingre og køkkenbord!) og lader brødet bage uden låg de sidste 10 minutter, plus/minus afhængigt af hvor mørkt/sprødt du ønsker dit brød skal være.

Gryden tages ud og nu kan du vippe jordens SPRØDESTE brød ud. Voila

"Verdens Bedste Brød" - Knasende sprødt

Brødet har godt af lige at dampe af et kvarters tid (hvis du kan vente så længe).

Så er der lækkert spørdt knasende brød. (Lyden er utrolig, bare jeg kunne vedlægge den her!) Det smarte ved at stege/bage i stegegryde er jo selvfølgelig at brødet bliver knasende sprødt på ALLE sider. Genialt! 🙂

Fantastisk god idé, at grydebage brød. Det må være en gammel opfindelse det dér med at stege brød i gryde? Det var vel sådan set det man gjorde før ovnen blev opfundet?? Der var det vel bare på bål? ;-D

Hvis du kaster dig ud i det er jeg sikker på at du ALDRIG fortryder det! Her i huset er og bliver Verdens Bedste Brød bare “Husets Bedste Brød”!

Verdens Bedste Brød - grovere variant

 

 

 

 

Mere inspiration

6 Kommentarer

 1. Lene Henriksen 29. juni 2017 af 09:09 - Svar

  Jeg har bagt grydebrød mange gange men når jeg feks bruger sur dej også har de tildenstil at blive meget klæge i midten af brødet bager jeg dem længere blir skorpen bare hårdereog det klæge bager ikke! Hvad gør jeg forkert ??

  • Gitte Hansen 29. juni 2017 af 20:27 - Svar

   Hej Lene
   Det ved jeg simpelthen ikke. Kan dejen blive for “tung” p.g.a. surdejen?
   Jeg har oplevet lidt tendens til klæg midte, men synes mest det er når jeg giver brødet for kort tid med låget på. Brødet har også godt af at dampe af før du skærer det, kan det mon være derfor?
   Jeg har ikke andre gode ideer. Håber brødet smager dig ellers 🙂
   Mange hilsner
   Gitte

 2. Birgit Nielsen 17. marts 2015 af 17:35 - Svar

  Hej Gitte.
  kunne du sige lidt om, hvad og bare Ca hvor meget du har brugt i den grove variant?
  mange hilsner
  Birgit

  • Gitte Hansen 17. marts 2015 af 18:17 - Svar

   Hej Birgit Hvis du tager den lyse variant og erstatter Max. halvdelen af hvedemelet med en grovere variant, f.eks grahamsmel eller fuldkornshvedemel vil det give et glimrende brød tænker jeg. Rigtig god fornøjelse 🙂
   Med venlig hilsen
   Gitte

 3. Birgit Nielsen 15. marts 2015 af 19:13 - Svar

  Hej. Jeg ville rigtig gerne prøve at lave det gryderet brød i den grove variant, det ser så lækkert u d

  • Gitte Hansen 15. marts 2015 af 20:59 - Svar

   Hej Birgit.
   Ja du skulle tage at prøve det – det bliver et virkeligt lækkert brød, både den lyse og den grove variant. Du må finde støbejernsgryden frem 🙂
   Rigtig god fornøjelse
   Mange hilsner
   Gitte

Læg en kommentar