Grydebagt rugmelsbrød med øl og valnødder

DSC_2809

Grydebagte brød er verdens bedste. Sådan er det. Det er jo derfor det også bliver kaldt “Verdens Bedste Brød”? I dag skal du høre om en ny variant: som rugmelsbrød med øl og valnødder

Brødet er helt specielt. Det er ufatteligt let at røre dejen sammen og brødet skal ikke æltes, men hældes direkte ned i en rygende varm støbejernsgryde og bages i ovn. Jeg og min familie er FAN af Verdens bedste brød, og jeg har lavet det i flere varianter, et lyst Verdens Bedste Brød, lavet kun med hvedemel, og en grov variant . Jeg har også lavet en variant med soltørret tomat. Uhm. Vi elsker Verdens Bedste Brød i alskens variationer.

DSC_2786

Dagens Verdens Bedste Brød er en variant med valnødder, øl (hvidtøl) og rugmel. Det smagte fantastisk, men ser noget kedeligt ud. Det skal du ikke lade dig afskrække af. Valnøddebrødet smagte fantastisk med iskoldt smør på og en skive ost. Brødet bliver en mellemting mellem franskbrød og rugbrød. Superlækker valnøddesmag!

Verdens Bedste Brød bliver knasende sprødt, det bages ved ovnens højeste temperatur og langtidshævningen ,og tilberedningen i gryde, gør brødets krumme særlig god.

Har du en støbejernsgryde, og har du endnu ikke prøvet at bage Verdens Bedste Brød, så kom igang! Du vil ikke fortryde det. Det er let, men du skal være tålmodig: Når du vil bage verdens bedste brød, skal du begynde dagen før.

Det skal du brug til Verdens Bedste Brød med rugmel, valnødder og øl:

1 flaske hvidtøl eller almindelig øl

2½ dl. vand

250 gram rugmel

75 gram valnødder

5 gram gær

1 tsk salt

600 gram sigtemel (eller hvedemel)DSC_2782

Sådan laver du Verdens Bedste Brød:

Rør øl og vand med gær. Tilsæt salt og valnødder. Tilsæt sigtemel og rugmel. Rør gerne med en røremaskine, dejen bliver tung og hård. Normalt er dejen til Verdens Bedste Brød meget flydende, men denne dej får mere konsistens som rugbrødsdej. Rør dejen 5 minutter ca.

Der var sørme lige en hvidtøl tilovers fra julen, men har du ikke det, så brug bare en almindelig pilsner/mørk øl eller hvad du nu har på lager. Lagerøl måske? 😉

DSC_2726 Der var sørme også lige en pose økologiske valnødder tilovers fra julen. Faktisk var det en pose jeg fik tilsendt af Urtekram. Jeg var så heldig at blive spurgt om jeg ville prøve at bage med deres økologiske produkter, og det skyndte jeg mig da at sige ja tak til. Valnødderne var sprøde og lækre og gav den fineste smag til brødet. Valnødder og rugmel går SÅ godt i spænd sammen! Det er ikke sidste gang jeg prøver det. DSC_2727 DSC_2729Tilsæt sigtemel eller andet lyst mel og rugmel til sidst.
DSC_2734 DSC_2735 Dejen bliver fast og hård. Nu skal der lægges låg på skålen og så skal den hæve 10-12 timer i køleskabet. Jeg brugte min Margretheskål med lån, men dæk evt. bare til med staniol eller folie.DSC_2736 Næste dag finder du støbejernsgryden frem.

Sæt den, med låg og det hele, i ovnen og skru temperaturen op for max. 250 grader varmluft. Gryden skal varme op i ca. 20 minutter. Tag gryden ud og hæld dejen i. PAS PÅ DU IKKE BRÆNDER DIG! Grydelåg og håndtag er så varme, at de er dødsensfarlige at røre ved (næsten ;-)), så brug gode grydelapper.

DSC_2776

Dejen vippes ned i den varme gryde, og låget lægges på. Gryden sættes i ovnen og bager 20 minutter ved 250 grader varmluft. Herefter tages låget af og brødet bager 20 minutter v. 200 grader (varmluft). Låget skal af til sidst for at brødet får den helt rigtige sprøde overflade. Hvis du glemmer at sænke temperaturen, vil der ret hurtigt lugte brændt, så vær opmærksom.

Kreds omkring brødet imens det bager de sidste 20 minutter. Bank gerne på det til sidst. Lyder det hult er det færdigt. Det vil føles meget hårdt, men det er jo faktisk næsten også et rugbrød. Det er faktisk lidt svært at se hvornår brødet har fået nok, men jeg vil tro at 40 minutter vil være nok for langt de fleste ovne. Husk at bruge varmluft.

DSC_2780Brødet har allerbedst af at hvile længe før du skærer det. Gerne en halv dag. Så længe kunne vi ikke vente. Vi var sultne NU. De yderste skiver var nemme at skære, dem i midten var en udfordring. Brug din skarpeste savtakkede kniv, men vent gerne nogle timer, hvis du kan! 😉

Kan du mon fornemme hvor sprødt brødet er her? Knasende sprødt og fine valnøddestykker indeni. Uhm! Endeskiven er altid den bedste.
DSC_2784 DSC_2786 Et halvt brød og familien var mætte. Stormætte. Det er noget andet end hvidt franskbrød. Rugmel mætter godt. Jeg tænker at både hvidtøl og vanlnødder er smagsgivere her, og rugmel måske også?

Brødet er hurtigt sammenrørt, og passer jo sig selv i køleskab eller ovn. Et hurtigt brød, men lidt langsommeligt at vente på. Det er ventetiden værd, skulle jeg hilse og sige 😉

Skal det være ekstra lækkert hjemme hos dig en dag, brunch-bord, lækker gæstefrokost eller lignende, så kast dig gerne ud i et Verdens Bedste Brød. Find bare den variant du synes passer dig bedst. Find gerne inspiration i de forskellige varianter der er henvist til på denne side.

 Verdens Bedste Brød er den smukkeste servering på gæstebordet. Anret det gerne med skærebræt og kniv, det ser rustikt og dekorativt ud synes jeg.

DSC_2789

Brødet lavede jeg sidste weekend, men jeg er noget bagud med indlæg. I dag har jeg været en tornado i køkkenet eller en Duracell-kanin måske? Jeg har fyldt Römertopfen med en masse gode sager, bagt knækbrød i en uendelighed, lavet hindbærsyltetøj, bagt marcipansmåkager, der endte som et flop, og boller med salt/peber. Alt dette kommer du til at høre meget mere om i den kommende tid.DSC_2808

Vi ses. Stay tuned 😉

Mange hilsner

Gitte alias Bagenørden

Mere inspiration

6 tanker om "Grydebagt rugmelsbrød med øl og valnødder"

  1. Whaaaat, det kan da ikke passe???? ELSKER gode blåskimmeloste … Der er da ikke noget bedre end ristet rugbrød, tør blåskimmel, æggeblomme og rødløg 😀

    1. yaak Lærke, æggeblomme og blåskimmel?? Det bliver da værre og værre! 😉 Næh tak du, Rugmelsbrødet nydes bedst med en skive cheddar eller ja helt perfekt, en valnøddespegepølse?
      Blåskimmelosten kommer vi ikke til at kappes om, den får du helt for dig selv 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Dét vil jeg prøve – lyder rigtig godt. Kan lige smage det for mig med en god spegepølse på også… for ikke at snakke om Thise’s blå kornblomst 😀

    1. Hej Lærke
      Uha ja “spegedreng” på det brød vil da være et hit! Ost også. Uha Blå skimmelost, nej sikke da en katastrofe. Er kornblomst ikke en skimmelost? Hvis du er fan af den slags oste, er der for en gangs skyld noget vi ikke er enige om i køkkenet… 😉
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *