Grydestegt kylling med brun sauce – mormormad på menuen

  • Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce


Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce

Sent hjemme. Klokken er 17.30 og en hel kylling venter i køleskabet. Manden har købt gode kyllinger på tilbud, men altså min søde mand vi kan jo ikke spise 3 kyllinger på en uge, vel, eller kan vi? 😉

Fredagskyllingerne ligger jo heldigvis fast her i familien. I fredags fik vi kylling og på fredag skal vi have kylling igen. Ikke så mange hovedbrud. Men der er stadig en kylling til overs. Fryseren er proppet, så den sidste tiloversblevne kylling blev akut stoppet i en gryde. En grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce var pludselig på vej. Grydekylling er jo verdens nemmeste ret, og selvom klokken er 17.30, kan der snildt nå at blive en varm fyldig ret til hele familen indenfor en overskuelig tid.

DSC_0346

Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce

Er du nybegynder i et køkken, græsenkemand eller lige flyttet hjemmefra, er dette måske verdens nemmeste billigste nybegynderret. Du får sauce, kartofler og mørt kød på allernemmeste vis. Denne ret kræver SÅ få armbevægelser og den kan ikke gå galt! En skudsikker ret og det allerværste arbejde er klart at få skrællet kartoflerne!

Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce

Her kommer opskriften på grydestegt kylling med brun sauce (4 pers.):

Du skal bruge:

1 stor kylling

Et par spsk. smør

Salt/peber

Kulør

1 spsk. frysetørret persille. (frisk persille kan bruges)

1-1½ liter kogende vand (jo mere vand, jo mere men tyndere sauce)

Jævning

Tilbehør: Kogte kartofler (nye smager jo helt klart bedst!), agurkesalat (gerne hjemmelavet jo!) og gerne franske kartofler.

Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce

Sådan laver du grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauce: 

  • Find din støbejernsgryde frem eller din store suppegryde..
  • Krydr kyllingen godt med salt og peber både udvendigt og indvendigt. Indvendigt drysser du persillen.
  • Svits kyllingen på begge sider i smør.
  • Tilsæt kogende vand og kulør og lad kyllingen simre i 45 minutter.
  • Imens kyllingen steger, skræller og koger du kartoflerne.
  • Fisk kyllingen op og si stegeskyen. Jævn den med meljævning og smag til med salt og peber.
  • Partér kyllingen og læg kyllingestykkerne tilbage i saucen.
  • Servér kyllingen med kartofler og agurkesalat.

Hjemmelavet agurkesalat:

  • Har du megameget overskud, kan du lave en hurtig agurkesalat ved at blande 2 dl. eddike med 1 dl sukker og salt og peber og tilsætte en fintsnittet agurk. Agurkesalaten skal gerne trække nogle timer.

Det bedste ved retten er den møre kylling og den fantastisk lækre sauce. Det er virkelig den nemmeste menu. Alle elsker denne ret og du kan lave den (næsten) med lukkede øjne ((læs: også hvis du er komplet kvast og træt en sen tirsdag)

DSC_0365

Skal vi finde på noget negativt at sige, skulle det måske lige være det slatne kyllingeskind. Der er ikke meget grillkylling over kyllingen, efter den har tilbragt næsten en time i en gryde. Det slatne skind er jeg ikke ubetinget vild med og fjerner det gerne, hvis jeg kan se mit snit til det (katten elsker det, så den er glad!). Jeg har ikke hørt klager fra min familie om det “slatne skind”, så måske det bare er mig der har en yndlings-aversion? 🙂

Her ser du et stykke skønt mørt saftigt lækkert kyllingelår UDEN skind og med rigelige mængder brunt sauce. Uhm. Den nemmeste lækreste hverdagsmenu du kan forestille dig.

 

Grydestegt kylling med rigelige mængder brun sauceSådan gik tirsdagen på held og vi vakler trætte, men mætte, omkuld i seng alle.

Jeg har undervist gymnasieelever hele formiddagen i informationssøgning og det er hårdere end at holde børnefødselsdag for børnehaven (og det siger ikke så lidt!). Man er på og skal tænke megahurtigt, være obs på alt og være rap i replikken og kvik i pæren. Nonstop. Det trætter, men det er givende og inspirerende og meget udfordrende at styre slagets gang for 100 gymnasieelever på én gang.

En glad men træt halvkvast Bagenørd takker af og ønsker dig held og lykke med din grydekylling. Du vil kunne score kegler med den og du vil klart kunne imponere med den også selvom du er komplet nybegynder i et køkken. Er du rutineret og erfaren vil retten alligevel vække jubel og glade mormor-minder fremi din familie måske?

Jo der blev serveret rigtigt mormor-mad på Bagenørdens matrikel i dag. Hvornår bliver der serveret mormor-mad på din? 😉

Mere inspiration

4 Kommentarer

  1. Pia Andersen 22. oktober 2014 af 21:50- Svar

    Dejligt med en god kyllingesteg, og hos os får vi tit skildt sovs til..

    • Gitte Hansen 22. oktober 2014 af 21:53- Svar

      Hej Pia
      Ja det er en rigtig og lækker hverdagsret. Hvad mon skildt sovs her? Håber du kan gøre mig klogere 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. tina nymann 22. oktober 2014 af 08:45- Svar

    Når der serveres grydestegt kylling og brun sovs i min familie bliver der altid lavet 3 gange så meget sovs, som beregnet, da alle mine børn, svigerbørn og andet godtfolk er fuldstændige vilde med retten, Så tak for din reminder om at jeg snart skal have inviteret til “Grydekylling” igen:-)
    En rigtig dejlig dag til dig:-)

    • Gitte Hansen 22. oktober 2014 af 19:42- Svar

      Hej Tina
      Skægt at høre at det også er helt den samme sauce-historie i din familie, som i min. Her skal der også være RIGELIGT sauce, alt andet vil være et skrækscenarie 😉
      Ja du skal da lave grydestegt kylling til din familie snart – den vil de elske Tina 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar