Håkonskager med marcipan og hasselnødder og en kokosvariant

 • Håkonskager med marcipan og hasselnødder

DSC_9868Det er jul – og det er det og det bliver det også selvom der er forkølelse i i næsen og virus i kroppen. Jeg prøver at tage den med ro, og lade manden løbe med ansvaret. Det skal nok blive jul selvom madmor kører på halv kraft.

Jeg gemmer mig under tæppet og vil skrive den sidste julesmåkageopskrift til dig. Skal du nå at have den før jul, er det da vist også på høje tid. Håkonskager med marcipan og hasselnødderDagens opskrift er på lækre Håkonskager – som også kunne hedde specier med marcipan, for det er nemlig dét de er. Jeg har tilsat et par håndfulde grofthakkede hasselnødder, fordi jeg lige havde dem og fordi nødder altid er en succes i småkager (hvis du spørger mig). Udelad dem blot eller erstat dem også gerne med mandler.hasselnødder

Jeg delte dejen i to og tilsatte kokosmel i den ene halvdel – skal der være fest, så lad der være fest. Godt med variation i kagedåserne og selvfølgelig skal der da eksperimenteres!

Håkonskager med marcipan og hasselnødderKagerne har vi ikke fået spist, men jeg tog dem med på job og håber mine kolleger har tømt kagedåsen imens jeg har skrantet. Hvis jeg kender dem ret, såeh?…;-)

Her kommer opskriften:

Håkonskager med marcipan og hasselnødder og en kokosvariant
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Sprøde lækre håkonskager med marcipan og hasselnødder og en kokosvariant
Forfatter:
: Jul hos Bagenørden
: Brød og kager
Portioner: ca. 80 stk
Det skal du bruge:
 • 200 gram blødgjort smør
 • 200 gram revet marcipan
 • 140 gram flormelis
 • 1 tsk vaniljepasta eller marven fra 1 vaniljestang
 • 250 gram hvedemel
 • Evt. 3 håndfulde grofthakkede hasselnødder
 • Evt. : 75 gram kokosmel
Sådan gør du:
 1. Bland smør med flormelis og vaniljepasta
 2. Tilsæt revet marcipan
 3. Tilsæt hvedemel og hasselnødder
 4. Brug gerne køkkenmaskine eller elpisker
 5. Del evt. dejen i to og tilsæt 75 gram kokosmel i den ene halvdel.
 6. Tril stænger af dejen og læg dem koldt en times tid (gerne i køleskab eller fryser)
 7. Skær tynde specier og læg dem på en bageplade med bagepapir. Kagerne flyder ikke meget ud.
 8. Bag kagerne 5-6-7 minutter v. 175 grader varmluft
 9. De er færdige når de er gyldne og let brune i kanten.
 10. Lad kagerne afkøle på en bagerist. De bliver helt sprøde, når de er kolde.
 11. Opbevares i en tætsluttende kagedåse

Håkonskager med marcipan og hasselnødder

Nemme, lækre specier og to slags kager af samme portion dej. Min favorit er nu alligevel håkonskagerne uden kokos, men prøv alligevel to slags, nu du er i gang.

Du kan også lave andre varianter. Jeg har tidligere eksperimenteret med specier, se f.eks. disse lækre med salt og chokolade,  en lækker variant med nougat og hasselnødder eller en favorit med lakrids. Specier er nemme, lynhurtige at lave og kræver kun ganske få ingredienser. Kagerne er uden æg. DSC_9858Jeg har brugt den gode vaniljepasta fra Heilala – men du kan sagtens bruge en almindelig vaniljestang (eller 2-3 tsk vaniljesukker).

Her ser du specieprocessen i billeder fra start til slut:

Her ser du håkonskagerne uden kokos
Håkonskager med marcipan og hasselnødderog her håkonskagerne med kokos. Disse bliver lidt grovere, med et strejf af kokos. Lækre. 
Håkonskager med marcipan og hasselnødder Min mand skulle besøge en kollega og han fik et glas håkonskager med under armen. Hvis man er bageentusiast, er det rigtigt godt når der er anledning til at give kagegaver. Vi kan simpelthen ikke spise dem alle selv, så rigtigt godt at glæde med kage. DSC_9887

Har du selv kageoverflod i kagedåserne derhjemme, så overvej at tage en portion kager med i et fint glas, hvis du skal på besøg i julen. Så slipper du også for stress med at købe blomst eller værtindegave?

Rigtig god julebagning til dig. Måske du takker nej og siger at NU har du bagt din sidste portion julekager?  Måske du er kommet lidt sent i gang? Måske du hører til den bagenørdede-type der ikke kan få nok? 🙂

Jeg vil hente en ny kop te og finde mine næstedråber. Hvor er mine Strepsils og mine Hexokain? Øv da også, for hulen, det skulle jo være. “Hvem rækker mig lige konfekten og karamellerne?” Det bliver vist den første jul i min livshistorie, hvor jeg rent faktisk ender med at tabe mig? Sikke en uorden og redelighed.

Der er to dage til juleaften. Bagenørden har et beskedent juleønske: Død over virus! 🙂

Rigtig god jul til dig og slut for dagens jammer-og-klagesang fra mig 🙂P.S.: Er du til Kallespam, og daglig Bagenørden-spam iøvrigt, så kig gerne forbi bloggens Facebook-side. Kallehunden har sin helt egen måde at sige god jul til dig på. Julestress? Ikke hér 😉

Mere inspiration

Læg en kommentar