Helstegt krydret kalkunbryst med ovnbagt grønt & hvidløg

2015-07-09 19.11.51

Vi holder fanen højt her i fjeldhytten og overlever på de sidste grøntsager og det sidste kød medbragt hjemmefra. Vi spiser så fint og så fornemt, efter vores normale Norge-standard 🙂

I dag spiste vi helstegt krydret kalkunbryst, garneret med ovnbagt grønt og ovnbagte hvidløg, hertil olieristede kartofler. Det var en rigtig nem menu at lave, for maden laver – næsten – sig selv i ovnen. Retten er også nem at købe ind til, for den kræver kun ganske få ingredienser.

Jeg iler med at bringe dig opskriften:

2015-07-09 18.31.23

Helstegt krydret kalkunbryst med ovnbagt grønt & hvidløg
 
Forberedelse
Tilberedelse
Tidsforbrug
 
Helstegt krydret kalkunbryst med ovnbagt grønt og bagte hvidløg
Forfatter:
: Fedtfattige madretter
: Slow food - simremad
Portioner: 4-6 pers.
Det skal du bruge:
  • 1 kalkunbryst
  • 8 gulerødder i korte stave
  • 1 peberfrugt i strimler
  • 1 rødløg i både
  • ½ glas marinerede hvidløg incl. olie
  • 2 spsk. barbecuekrydder+ salt og peber
  • Smørklatter af rigtigt smør, ca. 25-50 gram
  • Tilbehør: Olieristede kartofler
Sådan gør du:
  1. Start med at krydr kalkunbrystet godt på alle sider.
  2. Læg smørklatter ovenpå, og steg det i ovnen i et fad for sig selv i 20-30 minutter varmluft. Vend undervejs og læg nye smørklatter på toppen.
  3. Olieristede kartofler:
  4. Rens kartoflerne og vend i olie (gøres nemmest ved at putte kartoflerne i en pose og hælde olie ved. Ryst posen godt).
  5. Hæld kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og steg i 45 minutter v. 175 grader varmluft.
  6. Ovnbagte grøntsager:
  7. Skræl gulerøddderne og skær peberfrugten og rødløget i strimler.
  8. Hæld grøntsagerne ned til fadet med kalkunbrystet, så der er grønt på alle sider. Vend kalkunbrystet igen. Hæld hvidløgene ved og hæld hvidløgsolien over kalkunbrystet.
  9. Sæt fadet i ovnen og steg yderligere 30 minutter, eller til kalkunbrystet er gennemstegt (må IKKE være rosa i midten - kernetemperaturen skal være minimum 75 grader.
  10. Vupti: Kød, kartofler og grønt er færdige på samme tid. Ca.
  11. Der bliver en lækker stegesky i bunden af kalkun/grøntfadet som kartofler kan dyppes i. Jævn den evt. med lidt fløde, men det behøves ikke. Stegeskyen smagte som en krydret smørsauce. Lækkert!

2015-07-09 19.11.56Nu er de sidste friske kartofler brugt og du får mig ikke til at give 48 kr for 2 kilo, så kartofler må vente til vi kommer hjem (medmindre det bliver i pommes frites-version 😉

Peberfrugt og gulerødder må også vente, 1 kilo gulerødder koster næsten 30 kroner. Ja det er helt vildt. Frosne broccoli og frosne ærter er billige, så det må vist være vejen frem den næste uge 🙂

2015-07-09 18.31.27

Et rigtigt lækkert kalkunbryst, der var saftigt, mørt og velsmagende, takket være de gavmilde smørklatter der blev delt ud undervejs. Husk også at være gavmild med krydderierne, da kalkunkød er meget ferskt i sig selv. Det er vigtigt at vende kalkunbrystet ofte, så ingen af siderne steger “tørre”. Normalt tørsteger et kalkunbryst let, og det er derfor jeg også tit og allerhelst pakker det ind i bacon 😉

2015-07-09 19.11.10

Smørklatterne resulterede også i den lækreste smørsauce, så spar ikke på smørklatterne 😉 Du kan bruge lige de grøntsager du har på lager men rødløg, gulerødder og peberfrugt går altså rigtigt godt i spænd sammen, synes jeg. Hvidløgsfeddene bliver rigtigt lækre, når de er bagte, og den lækre krydrede hvidløgsolie gør noget godt for både kalkunbryst og grøntsager.2015-07-09 13.44.35

Alt vel her i fjeldhytten hvor vi nød solen i 20 minutter (wuhu!). Vi nåede lige ud med tæpper og bøger og vupti var solen væk igen. Det blev til et par bogkapitler for hyttens storlæsende piger. Drengene var på fisketur. Same procedure as…. 😉

I eftermiddag forkælede teenagerne deres forældre. De stegte norske sveler – tykke pandekager – som de serverede med norsk smør, sukker og syltetøy. Orv de var lækre, de smager som pandekager, bare lavet af en meget sødere dej. Svelerne var lavet af en købt pulverblanding, så opskriften kan du ikke få, men fuld tilfredshed herfra og teenagerne nød at regere alene i køkkenet.

Svelerne kan man købe alle steder, på de lokale cafeer og på de mange fjordfærger. Mange spiser dem som en snack på farten og de kan fås med smør/sukker eller brunost (gedeost) i. Den med gedeosten i har vi endnu til gode at smage 😉

2015-07-09 16.38.59Hvor var det skønt at vi lige fik solen at se i dag. Bare en sprække i skyerne med blå himmel bagved. Landskabet bliver bare så meget smukkere og menneskene bliver gladere når “låget” bliver løftet af.

Det går rigtigt godt med læsningen heroppe. Jeg har læst 2 bøger på en uge og datteren 7 bøger (!) – incl. lydbøger. Drengene får læst bøger om frilufts- og vildmarksliv. Skønt med god tid til læse-driverliv. Jeg har læst “Den genfødte morder” af Kazinski og “Fri os fra det onde” af Kjetil Try – begge gode og anbefalelsesværdige bøger. Vejrudsigten lover regn og læsevejr de nærmeste dage- vist desværre også hjemme i DK. Heldigvis har vi rigeligt med bøger med.
2015-07-09 13.39.56
Her får du dagens sommerpostkort – som er de indtryk jeg vil gemme fra dagen. Det korte solstrejf og de lækre sveler.
2015-07-09 14.14.52

Jo forresten og så fangede sønnike jo en fjeldørred, som han spiste til frokost. Han og faren har haft bid mange gange, igår af en monsterstor fisk som stadigvæk gemmer sig et sted derude i søen. Den VIL familiens to fiskere SÅ gerne have på krogen, og der fiskes både i regn og tåge. Det handler jo bare om at tage det rigtige tøj på, mor. Nåeh ja! 🙂

Håber bare snart at der bliver lidt læsevejr på terrassen igen, men det tyder vejrudsigten desværre ikke på. Vi skulle også have været på sejltur på Geiranger – og vi har prøvet at time turen lidt med vejrudsigten, men pyh hvor er det svært, når den er skummel hver dag!

Idag har det været efterårssommerferie hjemme i DK kan vi læse; håber virkelig at du også  snart får solen at se igen 🙂

Mere inspiration

Læg en kommentar