Helstegt nakkesteg i Römertopf med fløde-tomatsauce

  • Helstegt nakkesteg i Rómertopf med fløde-tomatsaauce

Søndag. Søndagsrengøring. Søndagsradio. Simremad i stegeso.

Römertopfen egner sig perfekt til langsommelig søndagsmad og oh la la sikke en lækker søndagsmenu vi fik tryllet.

2015-01-18 14.28.53

Helstegt nakkesteg i Römertopf med fløde-tomatsauce. Mad i stegeso bliver bare den lækreste mad og lader du maden simre i timevis, bliver den bare bedre og bedre. Især nakkesteg, der er fedtholdigt kød, bliver bare mere mør og mere smagfuld som timerne går.

2015-01-18 14.21.25

Er du trofast læser på bloggen vil du vide at vi om vinteren tit har Römertopfen igang på søndage i vinterhalvåret. Du vil måske også kunne genkende opskriften lidt? Det er opskriften på disse møre koteletter i rød flødesauce i stegeso jeg har videreudviklet lidt på. Jeg prøvede at stege nakkestegen hel, og det gik fint. Hvorfor dog stege stegen hel? Tjo, det brækkede kraveben driller jo stadig, og at skære koteletter ud virkede jo som et helt uoverskueligt projekt.

Det gik rigtigt fint med at helstege nakkestegen, selvom den var en smule svær at skære ud. Den steg troede vist, at den var på vej til at blive en pulled pork? Reducér gerne lidt i stegetiden, hvis du ønsker en mere skærefast nakkesteg.

Helstegt nakkesteg i Rómertopf med fløde-tomatsaauce

Det bliver en KÆMPE portion mad. Familien på 4 har mad nok til 3 dage. Du kan også fint bruge den som gæstemenu og alle vil kunne li’ denne ret, både børn og voksne. Der er en del persille, ketchup og paprika i saucen,  og umiddelbart vil du tænke…”sære ingredienser”…men tro mig, det bliver en LÆKKER ret!

 

Her kommer opskriften på:

Helstegt nakkesteg i Römertopf med fløde-tomatsauce:

Du skal bruge (4 pers. 2-3 dage)

1 hel nakkesteg

8 gulerødder

8 grofthakkede løg

1 stor flaske ketchup (JA 1 liter!)

5 spsk. friskhakket eller frysetørret persille

5 spsk paprika

Salt/peber

½ liter fløde

½ liter vand

Smør til stegning.

Stegesky fra panden

Evt. kartoffelmos-pulver til jævning

Tilbehør: Ris

2015-01-18 14.18.29

Sådan laver du helstegt nakkesteg i Römertopf med fløde-tomatsauce:

  • Sæt Römertopf-halvdelen i blød i vand i en halv time
  •  Brun nakkestegen i smør på en pande og krydr godt på hver side.
  • Imens nakkestegen steger, laver du flødesaucen:
  • Hæld fløde i en skål. Skyl flødekartonen med ½ liter vand og tilsæt også vandet.
  • Tilsæt ketchup og grofthakkede løg. Bland persille, paprika, salt og peber i flødesaucen. Rør godt.
  • Skræl gulerødder, skær dem i grove stykker og læg dem i bunden af Römertopfen.

2015-01-18 15.00.41

  • Læg nakkestegen ovenpå og hæld fløde/tomatsauce ved. Kog panden af med lidt vand og tilsæt også stegeskyen. Har du en stor Römertopf, så kan al tomatsaucen måske være i din stegeso. Har du den lille model, som jeg, så kan du være nødt til at tilberede resten af tomatsaucen i en skål for sig. Tildæk skålen med staniol og sæt den i ovnen sammen med stegesoen.

2015-01-18 14.53.22

  • Læg låget på Römertopfen og sæt den i en kold ovn i 4 timer v. 150 grader varmluft. Sæt stegesoen på en bageplade beklædt med et stykke bagepapir, så undgår du at skulle gøre  hele ovnen ren, HVIS nu flødesaucen skulle boble lidt ud undervejs. Det er sket for mig en del gange faktisk, men  jo lavere tilberedningstid jo mindre  “boble-stegning”.
  • Ønsker du en mere skærefast nakkesteg, så reducér gerne tilberedningstiden med en time, med 4 timers stegetid bliver stegen meget mør. Det kan vi godt li’ her i huset, men gør dig gerne dine egne erfaringer. Stegen vil blive gennemstegt på 3 timer, så det kan du fint nøjes med.

Hvis du synes tomat-flødesaucen er for tynd, så kan du sagtens jævne den. Tilsæt evt. lidt kartoffelmospulver til saucen inden du sætter den i ovnen, det jævner og det er faktisk et ret genialt trick. Servér gulerødderne til. Ris egner sig rigtigt godt til  denne ret.

Lækker mør og meget smagfuld nakkesteg. Genialt at hovedret, grønt og sauce tilberedes på én gang. Vi lavede mad ved 15-tiden og havde god tid resten af dagen til søndagssysler. Lækkert med Römertopf-mad, der er nemt, som passer sig selv og som ovenikøbet kan afgive lækre simredufte i huset i al den tid den steger.

Har du ikke prøvet at tilberede mad i stegeso, så kast dig gerne ud i projektet. Maden bliver superlækker og meget smagfuld.

 

Helstegt nakkesteg i Rómertopf med fløde-tomatsaauce

Helstegt nakkesteg i Römertopf med fløde-tomatsauce og jubii, der er mad nok til imorgen. Nogen gange kan mandag også være en fest.  🙂   Helstegt nakkesteg i Rómertopf med fløde-tomatsaauce

Mere inspiration

2 Kommentarer

  1. Heidi 19. januar 2015 af 07:40- Svar

    Uhm – Elsker dine rømertopf opskrifter – De bliver flittigt brugt herhjemme. Bliver nødt til nu at købe en større, som i øvrigt er på tilbud i Imerco i denne uge (5kg -199,95). Tak for en masse lækker inspiration 🙂

    • Gitte Hansen 19. januar 2015 af 20:25- Svar

      Hej Heidi

      Tusind tak for din søde hilsen – den blev jeg rigtigt glad for. Dejligt du/I kan bruge opskrifterne til inspiration. 🙂 TAk for dit tip om den ultrabillige Römertopf – sådan én vil jeg rigtigt gerne have, men har et stort problem med overfyldte skabe. Uha hvor kan jeg mon proppe sådan en rimeligt stor fætter ind 😉 Jeg har iværksat diverse forhandlingstaktikker herhjemme, min mand synes ikke rigtigt vi har plads, men han har på den anden side lige købt en båd. Noget for noget 🙂
      Dejligt at høre fra dig – tak 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Læg en kommentar