Helstegt rødspættefilet og nye kartofler med persillesovs

DSC_6280
I dag lavede gemalen middag. Smørstegte rødspætter.

Sikke stolt han blev, men sikke en lang vej han skulle gå for at nå i mål!  Følger du med på Bagenørdens Facebook-side, har du kunnet følge med i gemalens genvordigheder med dagens menu. Uha den drillede, den fisk! Jeg fik lov til at skrabe kartofler (det tog EN TIME!) og lave persillesaucen.  Manden havde rigeligt at gøre med at holde styr på sine fisk. DSC_6254

Hvornår udvikles der mon nye kartofler, der er skrabede i forvejen? Det tager jo 100 år?! Normalt koger jeg de små nye kartofler med skræl på, men i dag, hvor der skulle være smørstegte fisk, som manden har drømt længe om, tænkte jeg, at vi skulle gøre det rigtigt?

DSC_6282

Jeg skrabede, skrabede og skrabede. 1½ kilo kartofler=1 times anstrengelser!

Nå men kartoflerne var færdige. Klokken var 18.15 og hvor blev manden af? De sidste dage har jeg spurgt ham “Hvornår vil du gerne lave fisk?”  Tirsdag blev aftalen. 3 gange mindede jeg ham om at få taget fisken ud af fryseren. Det der med mad-dage, ligger lidt fjernt for ham. Jeg tror, at manden havde glemt alt om fiske-dagen? Klokken blev 18.30 og hjem kom han.  DSC_6257

Han skyndte sig at tage fisken ud af køleskabet, men den var frosset! Manden fik sit første desperate udtryk i øjnene. Hvad nu? Jeg foreslog ham at holde fiskene under vandhanen. Det gik.DSC_6258

Næste skridt. Fiskene skulle paneres. Hov, er de ikke flået de fisk? Manden har fået fiskene af sin bror, der elsker at fiske. Dejligt. Han misforstod vist noget, da broren sagde at fiskene var “renset”?.  Det betyder så altså ikke flået ved vi nu?

Hvad stiller man op? Manden fik et desperat blik i øjnene igen, men viste hurtigt stor handlekraft: “Jeg henter da bare lige en tang?!” Manden rodede i værktøjskassen og vupti, kunne fisken flåes. Det er SVÆRT at få flå en fisk, det var tydeligt for mig, men manden brokkede sig ikke. Jeg ville have bandet på nuværende tidspunkt, ja måske nok opgivet projektet hér?

Jeg holdt mig diskret i baggrunden, havde travlt med persillesauce og kartofler.  Opskriften på persillesauce kommer lidt senere.

DSC_6260 DSC_6262 DSC_6265Manden panerede de 4 rødspætter. 1 æg og et par spsk. mælk og rigeligt rasp.
DSC_6270 DSC_6271 Fiskene blev dyppet godt i paneringen og gode klatter smør fordelt på panderne. DSC_6273 DSC_6269 DSC_6274

Manden puttede smør på, og smør på og smør på  og fiskene lagt på panden. Da fiskene skulle vendes, skete katastrofen. Det meste af paneringen sad fast i panden og fiskene hang i! Mere smør på. Mere smør på. Manden, der er en virkelig tålmodig sjæl, snerrede lidt “Jeg er SIKKER på at der er en måde at undgå det på? Nogen må have et trick?” Manden kiggede forgæves på sin kone. Jeg sagde: “Vent med at vende dem, til paneringen er helt sprød på den ene side?” Var det ikke et ok råd? Måske du har et trick, du vil dele med min mand?DSC_6276 Fiskene blev sprøde og hele huset duftede herligt af fisk. Hm, hm. Fiskene blev vendt. Til sidst.

Men hov, der stak ben ud fra rygfinnerne? De skulle måske også være skåret af inden stegningen? Sikke nogle fiskeamatører der var på spil i køkkenet i dag!? 😉

DSC_6278
Det gik lystigt med persillesaucen og de små kartofler, de blev hurtigt færdigtkogte.

Sådan laver du persillesauce:

Kog 4 dl. mælk langsomt op. Rør en jævning af 1 dl. mælk og 4-5 spsk. hvedemel. Rør jævningen i. Bliver saucen for tynd, så lav lidt ekstra jævning og rør i. Smag saucen til med smør, brug 5-10 gram. Tilsæt salt og peber og en hel dusk hakket persille. OBS: Persillen skal først tilsættes, når gryden er taget af kog. Det er noget med, at persille helst ikke må koge?
DSC_6279Så er der serveret! God gammeldaws pandestegt rødspætte, stegt i rigeligt smør, hertil nye kartofler og persillesauce.

DSC_6283

Manden jublede, smagte, beundrede, begejstredes. Børnene var også ellevilde. Jeg synes også menuen var vellykket, men var på det tidspunkt så kvadret, sulten og træt at jeg ville have været tilfreds med en rugbrød. Jeg fik desværre hurtigt kvalme af den smørstegte panering men gik stille med dørene, manden var jo så stolt og havde julelys i øjenene (fiskeblik?). 

DSC_6284

Måske du har luret, at jeg ikke er synderligt vild med fisk? Hvis der er madretter du ikke finder  mange af på bloggen, er det fiskeretter. Jo, der er tunmousse og lakseruller med rejer – og jeg elsker stjerneskud, men sådan altså lune fiskeretter, det er ikke så meget mig (lige bortset fra fiskefiletter og fiskefrikadeller! Jeg er et barn indeni! 😉

Dejligt, at manden nu har fundet ud af, at han kan stege sine rødspætter selv, når han trænger. Næste gang han går i køkkenet, får han også ansvaret for persillesovsen (OG kartoffelskraberiet!) Fedt, at han nu har en hofret på menuen. Måske han nu også snart vil begynde selv med fiskestangen?

Frosne fisk, flået med tang. Alle kneb gælder. Vi fik mad på bordet…..også i dag.

I dag kom du med min mand i køkkenet – sæt lige kryds i kalenderen. Det sker ikke så tit, men hvem ved? Måske han nu bliver så vild, at der bliver kamp om kødgryderne? 🙂DSC_6285

Mere inspiration

4 tanker om "Helstegt rødspættefilet og nye kartofler med persillesovs"

  1. Hej Gitte
    Ja du har helt ret med hensyn til at skifte dæk på bilen ,der er jeg også stået af, der har mændene da i hvert fald de bedste evner ,ret skal være ret,sådan er vi jo heller ikke.
    Kan da også komme i tanker om mange andre ting ,men det siger vi ikke til nogen vel?
    Hav en god kristi himmelfartsferie,jeg synes den er ret kølig .så vi slipper nok for grill i dag.
    Mange hilsner Grethe

    1. Hej Grethe
      Nej da, vi går stille med dørene når snakken falder på alt det vi kvinder IKKE kan (eller gider!) jeg kunne nævne lappe cykeldæk, rense kloak, osv. 😉
      Det har været den skønneste dag og jeg håber da også at I fik grillet? Vinden lagde sig, så terrassen var varm og indbydende. Vi fik lavet den lækreste marinerede nakkesteg på grillen og den skal du nok komme til at høre mere om. Lækkert når grillprojekter lykkes 🙂
      God Kr. Himmelfartsferie til dig. Jeg skal desværre arbejde fredag og lørdag, men har fået slappet rigtigt godt af i dag. Dejligt 🙂
      Dejligt med en hilsen fra dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

  2. Hej Gitte
    Kamp om kødgryderne det bliver der nok sjældent med de mænd.
    Ja det lille pip kom fra mig.
    Da vores børn var halvstore ,og jeg gik på arbejde,skulle vi jo også lave en form for arbejdsfordeling og maddage.
    Hele fam. skulle hjælpe.Plan blev skrevet ned hvem der skulle hvad………………….men hvad skete mon?
    Ja børnene og jeg overholdt vores del af aftalen,ja og rigtig gættet ,manden hoppede snildt over sin del,lidt utroligt egentlig at han stadig bor her ikke?
    Nå men sådan er det nok mange steder,eller hva?
    Men skal der grilles ,er det jo en total begivenhed HVOR helt vildt godt ALT kan smage ,men dressing salat og brød ,hvor kommer DET lige fra ,Ja godt gættet ,det laver mor ,så fri for madlavning blev man desværre ikke heller den dag ,men sikken dog manden kan spørge om det da ikke er en dejlig (halvsort) bøf kylling ell pølse ,det bliver man da spurgt om rigtig mange gange mens vi spiser.
    Og når det er overstået venter der en god oprydning efter alle hans udskejelser
    Derfor er jeg ikke speciel vild med grildage her i huset,grillen bliver altid tændt så sent så sulten bliver ekstra stor inden maden er klar (fordi der lettes alt for meget på låget )og så varer det jo længe inden en evt kylling er gennemstegt
    Ja et lille suk herfra ,tingene er nok ikke til at ændre desværre
    Men så er det jo godt at få lidt udblæsning her ,tak fordi du gad læse med

    Hav det godt
    Mange hilsner herfra Grethe

    1. Hej Grethe
      Tusind tak for din hilsen og bare rolig, du kan altid få luft her hos mig. 😉 Ja de mænd der, det lyder vist som om de har genetisk anlæg (eller mangel på samme) for køkkentjansen? og vi skal huske at rose dem, og ja en mand har brug for meget ros når han har været i gang i køkkenet 😉
      Nå men fint nok også, jeg er heller ikke specielt god til at skifte vinterdæk f.eks.? Hvis det endelig skulle lykkes mig en gang, så vil jeg også roses MEGET for mine anstrengelser 😉
      Nå måske er det grillvejr i morgen, skulle vi to svinge os op til at tage grill-tjansen Grethe?? 🙂
      God fridag til dig 🙂
      Mange hilsner
      Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *